Top 3 favoriete TV-programma´s

Ik kijk niet zoveel TV. Dat komt ook door het Internet. Op het net is nu eenmaal vaak meer te beleven dan op TV.Toch zijn er nog wel wat programma´s waar de TV voor aan gaat. Hier mijn drie favorieten:

Tribe met Bruce Perry

In Tribe bezoekt Bruce Perry allerlei inheemse stammen.  Zo was hij gisteravond in Ethiopie in de Omo-vallei aan een meer. Bruce blijft een tijdje bij de verschillende stammen en doet mee aan de activiteiten, die meestal bestaan uit activiteiten om te overleven.  Zo ging hij gisteren op krokodillenjacht, midden in de nacht in een houten kano.  Hij loopt mee met de kinderen die drie keer per dag water moeten halen uit een put op anderhalve kilometer afstand. Het meer zelf is nu wel vijf kilometer van het dorp, maar vroeger lag het dorp aan het meer.  Dat komt door de opwarming van de aarde. De stam bestaat uit verschillende clans, zo heb je de regenmakers, de windmakers, de jagers, de veehoeders en de tovenaars.

Elke nacht zingen en dansen de vrouwen om het maar te laten regenen.  Vee hoeden is door de droogte eigenlijk niet meer mogelijk en gewassen verbouwen ook niet. Toen ik jong was, was het leven zwaar zegt de dorpsoudste, maar nu is er eigenlijk altijd maar droogte. De veehoeders staan eigenlijk in veel hoger aanzien dan  de jagers, maar tegenwoordig is de stam vooral afhankelijk van de jagers.

De gevolgen van de klimaatveranderingen zie je eigenlijk terug in iedere aflevering. Wij merken er weinig van, maar daar is het vaak rampzalig.

Als je het programma nooit gezien hebt, dan is het echt een aanrader. Bruce gedraagt zich normaal en met respect, niet zoals bijvoorbeeld de halve garen uit ¨Groeten uit de de rimboe¨. Hij doet wat deze mensen ook doen, ook als dat een trip is met hallicunerende planten of hij een beest moet doden.  Aan het eind van deze aflevering zegt hij: ¨hoe moeilijk deze mensen het ook hebben, ik  heb eigenlijk alleen maar vriendschap en gastvrijheid ervaren. Daar kunnen wij nog wat van leren¨.

Tribe is te zien op de dinsdagavond  bij Link en ook regelmatig bij de BBC en BRT.

Hier zie je Bruce Perry aan de drugs:

Hell´s Kitchen van Gordon Ramsay

Van een heel andere orde is Gordon Ramsay. Gordon gaat op pad om noodlijdende restaurtants te redden en doet dat op zijn eigen onnavolgbare manier. Veel leuker in ieder geval dan die Herrie in de keuken. De eigenaar van het restaurant van gisteren zei bij aanvang: het liefst zou ik het restaurant in de fik steken..

Gordon is bijzonder omdat hij geen smoesjes en flauwekul accepteert. De meeste eigenaars zitten al dik in de ellende als Gordon komt en hij heeft dan een week de tijd om er iets van te maken. Dat kan natuurlijk ook alleen maar door eerlijk te zijn en soms ook harde maatregelen te adviseren.

Vaak blijkt dat de eigenaar totaal geen idee heeft van wat er in de keuken gebeurd. In de keuken zelf is communicatie vaak een probleem en je wilt niet weten hoe vies het er vaak is. Veel voorkomende problemen zijn ook een veel te uitgebreide menukaart en niet verse ingredienten of vaak zelfs kant en klare rommel.

Wat ik vooral leuk vindt aan Gordon is dat hij niet om de hete brij heendraait. Hij zegt dingen als het is hier een zootje en iedereen loopt rond als een kip zonder kop, maar doet daarbij ook bijzondere dingen om mensen weer te motiveren. Hij is gewoon een heel goede manager en daar heb ik bewondering voor. Hij geeft om mensen, geeft ze verantwoordelijkheid  en gaat ervoor om iedereen te laten doen waar hij of zij het beste in is.  Ik heb zelf lang in loondienst gewerkt en ik weet dat dit soort leiders  dun gezaaid zijn. De meesten kunnen er niet veel van en dan ben je aan de goden overgeleverd als je daarvoor werkt. Gelukkig heb ik er ook een paar Gordon Ramsay´s meegemaakt en daar heb ik heel veel van geleerd.

Maar leren doet niet iedereen. Zo was Gordon gisteravond bezig een restaurant te helpen met een eigenwijze chef kok. Gordon komt altijd na een tijdje weer polshoogte nemen en zo ook nu. Het was een drukke avond en hij vroeg de chef wat hij voor hem kon doen. Het antwoord was: worteltjes halen uit de kelder en dan schoonmaken.

Tsja, dan heb je een top kok in de keuken! De wraak van Gordon was zoet. Hij nam twee van de personeelsleden mee naar een van zijn eigen restaurants.

Gordon Ramsey is iedere dinsdag te zien om 22.30 uur bij RTL4.

Eerlijk gezegd heb ik Gordon gisteren niet helemaal gekeken, maar dat kwam omdat Stephen Fry op de BRT was, met de documentaire ¨The Secret Life of a Manic Depressive¨. Stephen Fry vind ik geweldig en nog meer sinds ik weet dat hij een Linux en vrije software fan is. 

Top Gear

Het laatste programma wat ik kijk en wil aanbevelen is Top Gear. Ik durf het bijna niet te zeggen omdat ik mij jarenlang tegen dit programma verzet heb. Een programma over auto´s… Belachelijk! Typisch iets voor mannen. Ik interesseer mij wel voor een auto maar alleen in de vraag of hij betrouwbaar is. Verder niks! Er is niks ergers dan een auto die niet wil starten.

Als Top Gear kwam en mijn lief er uitgebreid voor ging zitten, zette ik altijd demonstratief mijn laptop aan of pakte een boek. Maar uiteindelijk ben ik toch gezwicht. Top Gear is leuk! De makers zijn een stel intelligente kleuters ( mannen) die met autootjes spelen. Het is debiel, maar toch ook weer leuk.

Top Gear is overal te zien (rtl 5, BRT2, BBC, etc)

Nu ben ik wel benieuwd naar jouw favorieten op TV en als uitsmijter Gordon Ramsay bij Top Gear:

http://www.youtube.com/watch?v=t1kjYAZ9PFs&feature=related
16 juli 2008     Dagelijks en Persoonlijk     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 Vincent:

  Top Gear moet ik echt nog eens zien, ik hou totaal niet van auto’s maar dit schijnt zo leuk te zijn volgens zoveel mensen, ongeacht of je van auto’s houdt 🙂

  Aan de andere kant, mijn favorieten zijn Fairly Odd Parents (erg he :P), Scrubs en The Office US, maar dat is maar zo tijdelijk bij mij…

 2. 1 arie:

  top gear is echt fantastisch, meestal vergeet ik te kijken 🙁
  mooiste vond ik dat ze met 3 sportauto’s door frankrijk gingen. de parkeergarage bij het hotel waar ze sliepen had een goede ingang, uitgang was wat minder 🙂 te smal, paste maar net, bij de stoep moest er met hout ( pallets ? ) ge-improviseerd worden anders konden ze er niet uit,. liepen de spoilers vast. verkeer stond ondertussen al vast 🙂

  waar ik graag naar kijk is NCIS fantastische serie. de law and order series waren leuk maar worden nu te vaak herhaald.
  en Star Trek blijft leuk, zowel de series als de films

 3. 1 Catharina:

  @Vincent: Top Gear is dus inderdaad ook leuk voor mensen die niet van auto´s houden; vooral door de engelse humor. Van die programma´s van jou heb ik echt allemaal nog nooit gehoord maar zal eens kijken of ik die kan vinden.
  @Arie: ik vind die challenges ook altijd leuk, bijvoorbeeld dat ze in Amerika waren en Jerremy Clarkson terug kwam met een koe op de auto voor het avondeten en ze achterna gezeten werden door rednecks omdat ze radicale leuzen op hun oude barrels hadden geverfd. En ook dat ze door Londen moesten reizen, per fiets, openbaar vervoer, de boot en met de auto om te zien wie er het snelste was.
  NCIS ken ik dan ook alweer niet.. ik loop echt achter.

 4. 1 arie:

  NCIS Naval Criminal Investigative Service
  http://www.ncis.navy.mil
  met Mark Harmon ( the Deliberate stranger, let’s get Harry )
  net zoiets als CSI alleen zijn de karakters beter uitgewerkt
  op woensdag bij veronica en op dinsdag bij sbs6, beide om 20.30

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)