Oproep tot boycot Microsoft leidt tot heftige reacties

Eergisteren bezochten ruim 4000 bezoekers dit weblog; dat is ongeveer tien keer zoveel als normaal, dus moest ik even een dagje bijkomen van de schrik.

Aanleiding was mijn eerste Engelstalige blogpost met een oproep tot een boycot van Microsoft en het vieren van Software Freedom Day. Veel bezoekers kwamen via StumbleUpon en ook een groot aantal via Digg, waar iemand het bericht had aangemeld en het kennelijk zelfs even de voorpagina heeft gehaald, maar inmiddels ondanks 72 diggs, alweer is begraven..

Naast veel bijval, is er ook veel kritiek, maar dat was ook te verwachten met een controversieel onderwerp als dit. Ook terecht commentaar in eerste instantie op de spelling, zinsopbouw e.d. maar gelukkig stuurde een Amerikaanse Windows systeembeheerder – die naar eigen zeggen ook doodziek is van het vreselijke beleid van Microsoft – mij spontaan een verbeterde versie.

Een deel van de kritiek richt zich erop dat ik een Microsoft hater zou zijn. Nu behoor ik absoluut niet tot de fanclub, maar dat is niet de reden dat ik deze oproep tot een boycot doe. Tot nu toe richtte ik mij vooral op het laten zien van de voordelen van Linux maar Microsoft heeft met het schandalige gedoe bij de ISO certificering mijn grenzen overschreden ik vind dat mensen moeten weten met wat voor soort bedrijf ze zich inlaten. Als ze dan toch nog de producten van dit bedrijf blijven gebruiken, kunnen ze later in ieder geval niet zeggen: “Ich habe es nicht gewusst”.

Dan de inhoudelijke kritiek:

Wat mij altijd weer opvalt is dat Windows fans over het algemeen de neiging hebben om bij problemen niet Microsoft de schuld te geven maar anderen. Bij Linux hanteren ze vaak een omgekeerde redenering.

Een aantal voorbeelden:

Als de computer van de gebruiker geinfecteerd wordt door malware of virussen, is het de stomme gebruiker die niet weet wat hij doet. Maar kinderen van vier zitten tegenwoordig al achter de computer en wat te denken van ouderen, die niet zijn opgegroeid met computers en voor wie beveiliging ook geen gesneden koek is. Als Linux niet geteisterd wordt door virussen ligt dat aan het beperkte aantal gebruikers. Het kan domweg niet zo zijn dat Linux beter is, ondanks dat er nog nooit een virus epidemie onder Linux gebruikers is uitgebroken.

Als de Consumentenbond een klachtenlijn voor Vista opent en er meer dan 4000 klachten binnenkomen, krijgt de bond de schuld omdat mensen die wel tevreden zijn, niet konden reageren. Maar de Consumentenbond heeft toch niet als taak een tevredenheidsonderzoek naar Vista te doen?

Microsoft denkt hier overigens kennelijk anders over, want wat is de officiele reactie van het bedrijf (volgens Webwereld): “Microsoft is niet onder de indruk van de cijfers van de bond. “Het meldpunt heeft helaas weinig relevante informatie opgeleverd”, aldus Microsoft in een verklaring. Microsoft zegt dat het hoopte via het meldpunt meer te weten te komen over gebruikerservaringen met Vista, ‘maar de klachten richtten zich vooral op de compatibiliteit met randapparatuur’. (Dit terwijl 59% klaagde over niet meer werkende software). Over minachting van de klanten gesproken!

Als Microsoft Vista uitbrengt en veel hardware blijkt niet meer te werken omdat er geen drivers voor zijn, is dat de schuld van de hardwareleveranciers. Maar als er voor Linux geen drivers zijn en de community die zoals meestal, zelf moet ontwikkelen, ligt het nooit aan de hardwareleveranciers maar aan Linux. Linux is dan ineens een prutssysteem als de printer het niet doet..

Als je met een oude versie van Microsoft Office geen bestanden meer kunt openen die met een nieuwe versie zijn gemaakt, is dat “logisch”. Dat dat met Open Office geen probleem is, is dan kennelijk onlogisch.

Als Microsoft probeert op een schandalige manier Open XML door de ISO certificeringsprocedure te drukken, ligt het aan de procedures bij ISO . Het handelen van Microsoft wordt goedgepraat; omdat zou horen bij een keiharde bedrijfsvoering, die nodig zou zijn voor een bedrijf als Microsoft om te overleven. Deze mensen vinden kennelijk dat nagenoeg alles geoorloofd is als het om groot geld gaat. Welnu, daarover verschillen we dan gewoon van mening.

Ik zal niet beweren dat ik alle argumenten evengoed heb onderbouwd. Kritiek daarop is deels terecht maar heeft er vooral mee te maken dat ik de post leesbaar en niet nog langer wilde maken. Ik zal daarom de komende tijd nog een aantal onderdelen verder uitdiepen. Maar een ding moet je Microsoft nageven; geen ander groot bedrijf krijgt het voor elkaar dat klanten ze zo massaal verdedigen.. Hier zou toch eens uitvoerig psychologisch onderzoek naar moeten worden ingesteld..

Wordt vervolgd..

11 september 2007     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

10 reakties

 1. 1 Savage:

  Ik geef MS gelijk dat ze misbruik maken van de slechte ISO procedures. Ze hebben tot taak hun aandeelhouders tevreden te stellen. Zo werkt de wereld op dit moment helaas. Dat gebruikers hier geen probleem in zien is wel opmerkelijk. Zo houden we zelf dit slechte systeem overeind. Niet MS moet veranderen maar de manier waarop we met elkaar zaken doen, dan moet MS wel mee.

 2. 1 Vincent:

  Nou, Apple doet het toch ook goed als je kijkt naar hoe trouw hun aanhang is 😛

  Ik wil niet ontkennen dat ik alle argumenten evengoed heb onderbouwd.

  Mis je daar niet een ontkenninkje? 😛

  Aan de andere kant: als Linux niet op bepaalde hardware werkt dan is het de schuld van de hardwareleveranciers (die alleen maar winstgevende systemen willen ondersteunen) of bij software van de softwareleveranciers, terwijl je ons daar bij Windows niet over hoort 😛 (Hoewel, in zo’n riante (monopolie-) positie mag je daar toch ook wel weer over klagen, niet?)

 3. 1 Werner:

  Dat er geen succesvolle virussen voor GNU/Linux bestaan komt toch gewoon omdat er niet een enkele programmeur te vinden is op de hele wereld die even de moeite wilt nemen om er eentje wilt schrijven? Toch? Virussen zijn een van de grootste bronnen van ergernis voor Windowsgebruikers en een van de belangrijkste redenen om naar GNU/Linux over te stappen. Jaren geleden heb ik al geroepen dat de auteur van het eerste succesvolle GNU/Linuxvirus geschiedenis zal schrijven, maar nog steeds staat de teller van het aantal succesvolle GNU/linuxvirussen op nul. En dat terwijl de source code van de gebruikte kernels en alle populaire emailprogramma’s (KMail, Evolution) open en bloot op tafel ligt. Stel je voor dat Windows dat zou doen? Het aantal virussen zou dan zelfs nog wel iets groter worden. 🙂 GNU/Linux speelt met de kaarten op tafel tegen de gesloten hand van M$ en wint keer op keer. Wat zou M$ graag een keer winnen. Wat zouden ze graag een succesvol GNU/Linuxvirus willen meemaken. Voor 1 keer een winnaar zijn…. Wat zouden ze het van de daken schreeuwen. Niet alleen de computerwereld, maar de hele wereld zou het weten:FOX, CNN, krantekoppen:’Hoe veilig is Linux werkelijk?’ Maar het blijven dromen…
  En dan nog wat over de auteur van het eerste succesvolle GNU/Linuxvirus: niet alleen zou zijn naam de geschiedenisboeken ingaan, hij zou als ie het slim zou aanpakken ook meteen multimillioenair worden, want geloof maar dat M$ voor zo’n virus wel een centje over heeft.

  En dan nog iets anders: bij punt 5 wordt in de Engelse text gesproken over 4.3 million en in de Nederlandse over 4.3 miljard en dat scheelt nogal. ’t Zal wel het laatste moeten zijn, want 4.3 millioen is niks in de patentenwereld van M$.

 4. 1 Catharina:

  Haha Werner, zou me niet verbazen als er bij MS al jarenlang een leger in dienst is wat probeert de eerste virusuitbraak voor Linux te forceren 🙂

  Oh ja en foutje.. al dat grote geld ook!

 5. 1 stief:

  @Catharina: zou dom zijn van Microsoft: al dat geld dat ze daarin zouden steken, zou Linux voor 100% ten goede komen:
  1) Linux wordt snel gepatcht
  2) Het geld kunnen ze niet meer besteden aan het veiliger maken van Windows
  3) Als het uitkomt dat ze dit doen, dan is dit een PR-blunder van jewelste: reken er maar op dat verschillende overheden met boetes zullen staan zwaaien en dat een aantal partners van Microsoft een andere partner zullen zoeken. Om nog maar te zwijgen van de afstraffing op de beurs…

 6. 1 bartek:

  lol …

  Heftige reacties zijn een teken dat ze in de verdediging gaan. Nooit slecht, het zorgt er in ieder geval voor dat ze wat kritischer gaan kijken naar hun favoriete XP / Vista. Nu nog in een blind vertrouwen … later gaat dat zich tegen hun keren.

  Van Richard Stallman wordt ook gezegd dat hij een Open Source fundamentalist is. Maar het is net die houding die ervoor gezorgd heeft dat OpenSource bespreekbaar werd.

  Soms moet je wat extremere dingen zeggen om reacties los te weken in de hoop dat de tegenpartij zijn standpunten afzwakt en dat lijkt je goed te lukken.

 7. 1 jaja:

  Ik zal niet zeggen dat ik een fan ben van Windows, maar boycotten zal ik Windows/Microsoft zeker niet.

  Een gratis alternatief als Ubuntu is misschien virusvrij, maar zeker niet probleemvrij. Er zijn (heel) veel programma’s die het gewoon weg niet doen op Ubuntu. Er bestaat dan wel zoiets als wine die Windows wil emuleren, maar ik zie het probleem niet om gewoon windows te gebruiken als je die toch constant gaat emuleren.

  Windows kan altijd beter, en Microsoft maakt teveel gebruik van hun monopolypositie, maar bij gebrek aan beter gebruik ik Windows.

 8. 1 Catharina:

  Geen enkel systeem is volledig probleem vrij maar met Ubuntu heb ik aanzienlijk minder problemen dan ik met Windows had. Eenmaal geinstalleerd, blijft een Linux systeem vaak jarenlang zonder problemen draaien en dat zonder virus- of spyware scanners. Dat veel programma’s het niet doen onder Ubuntu is geen probleem van Ubuntu maar een probleem van die programma’s; die zijn namelijk alleen voor Windows ontwikkeld. Maar vrijwel altijd zijn er alternatieven, die ook prima zijn en net zo vrij als Ubuntu. Je moet alleen bereid zijn om wat verder te kijken.

  Een uitzondering vormen de spelletjes; die komen er wel steeds meer voor GNU/Linux maar de meeste spel producenten zien nog steeds alleen maar Windows.

 9. 1 Dude:

  Het wordt eens tijd om al die drogredenen tegen Linux eens te verzamelen. Ik heb een topic aangemaakt op http://forum.ubuntu-nl.org/topic/14563

 10. 1 Leendert:

  Ik wil jullie deze link over de EULA van Microsoft ook niet onthouden:

  http://www.knudde.be/index.php?page_name=ms_eula

 11. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)