Trusted computing – Wie vertrouwt wie?

Vertrouwen is iets wat van twee kanten moet komen. Ik vertrouw jou en jij vertrouwt mij. Zo niet in de wereld van trusted computing. Daar moeten wij de hardware fabrikanten en software leveranciers vertrouwen dat ze het beste met ons voor hebben.

In mijn opvattingen moet een computer doen wat ik wil maar onder het motto van “trusted computing” zijn bedrijven als Intel, IBM, HP en Microsoft bezig met het laten doen van de computer wat zij willen. Dit alles onder het motto van veiligheid, virus bestrijding, tegengaan van illegale muziek en software. De lijst van meewerkende bedrijven is indrukwekkend, het zijn dan ook niet alleen computerbedrijven maar ook bedrijven voor huishoudelijke apparatuur, muziek, video en mobiele telefoons.

De gevolgen voor computergebruikers zullen zijn dat ze straks alleen nog door Trusted Computing goedgekeurde software mogen installeren, dat illegaal gedownloade software, muziek, video’s niet meer zullen werken, maar het ergste is dat je niet weet wat de ingebouwde chip in je trusted computer verder allemaal doet. Het is namelijk niet controleerbaar. In Amerika zijn er zelfs al wetten die trusted computing verplicht stellen. In Europa is het gelukkig nog niet zover, maar waakzaamheid is geboden.

Gelukkig kun je er voor kiezen om de chip al dan niet te activeren, maar het kan er wel toe leiden dat als je dat niet doet, je bijvoorbeeld op bepaalde websites niet meer wordt toegelaten, omdat je geen gebruik maakt van trusted computing. Veel mensen zullen dan waarschijnlijk toch maar weer meegaan in het beperken van hun vrijheid en een apparaat zonder trusted computing chip zal amper meer te vinden zijn.

Ik vind het moeilijk om op dit moment te overzien wat precies de gevolgen voor vrije software zullen zijn. In ieder geval is Mark Shuttleworth, de oprichter van Ubuntu Linux, een project gestart om een volledig vrije laptop te ontwikkelen.

In deze video wordt een schrikbarend beeld geschetst van waar Trusted Computing toe kan leiden:

Spot de pinguin…

9 november 2007     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

7 reakties

 1. 1 Vincent:

  Erg mooi filmpje (zag ik Winston Smith? :P), helaas zag ik hem zonder geluid maar ik begreep het punt. Mocht Trusted Computing verplicht worden dan nog wordt het (hopelijk) erg moeilijk om het te controleren, maar goed…

  Overigens reken ik niet heel erg op dat “project” van Mark Shuttleworth, die post is al heel lang geleden en ik heb er verder niets van gehoord. Zou wel heel cool zijn als het realiteit werd šŸ™‚

 2. 1 Werner:

  Mooi filmpje, ja. Over ’trusted computing’, of beter gezegd ’treacherous computing’, aldus Richard Stallman.

 3. 1 Johanvd:

  Je kan via deze site ook een interessant filmpje downloaden:
  http://www.lafkon.net/tc/TC_HIGH_mirrors.html

  Dit filmpje haalt het hele “trusted” gedeelte weg uit “trusted computing”. Je kan de industrie namelijk niet vertrouwen, zeker niet als dat “vertrouwen” afgedwongen wordt.

 4. 1 reekje:

  Ik heb dit al eerder tegen gekomen op you tube, en ook een andere, de naam weet ik zo gauw niet meer.

  Maar als dit dor gaat vind ik dat vet balen, hoe kun je dan nog geheimen hebben.
  Wand soms zijn er dingen, die geheimm moeten zijn omdat ze tot je universele rechten van de mens behoren.
  http://www.unhchr.ch/udhr/lang/dut.htm
  als dat doorgaat worden artikel 3, 11, 12, 13, 19 en misschien30 van de universele verklaring van de rechten van de mens geschonden.

  reekje

 5. 1 reekje:

  Heb je gezien dat Dell en Novel er ook bij staan, toch zijn die ook met linux bezig, en het filmpje is gemaakt voor dat deze bedrijven zich daar mee bezig gingen houden.

  reekje

 6. 1 Catharina:

  Ja maar Dell en Novell zijn ook allebei met Microsoft bezig he? Gelukkig staan Canonical en RedHat er in ieder geval niet bij.

 7. 1 reekje:

  Gelukkig niet !!!!!

 8. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)