De pot verwijt de ketel..

De Gnu GPL – General Public License – is de licentie waaronder vrije software verspreid wordt. Sommige mensen denken dat je met vrije software alles mag doen wat je wilt, maar dat is niet zo. Wat namelijk niet mag is dat iemand de vrijheid van deze licentie wegneemt en de software verspreid, maar de rechten voor zichzelf claimt. Ook aanpassingen van de software moeten onder dezelfde licentie worden vrijgegeven. De GPL geeft dus veel vrijheid maar beschermd die tegelijkertijd ook.

The Motion Picture Organization in de Verenigde Staten heeft dat onlangs ondervonden. Deze organisatie had een aantal universiteiten aangeschreven met de mededeling dat hun netwerk veelvuldig gebruikt zou worden voor het illegaal downloaden van films. Bijgevoegd was een zogenaamde toolkit waarmee de universiteiten zouden kunnen vaststellen, of en in hoeverre daarvan sprake was.

Eerst ontstond er al veel oproer omdat bleek al dat de toolkit erg onveilig was, doordat het een soort van spyware bevatte die het totale internetverkeer van de Universiteiten voor een ieder zichtbaar zou kunnen maken.

Maar bij nader onderzoek bleek ook dat deze toolkit was ontwikkeld op basis van Xubuntu, een lichte versie van Ubuntu. De licentie waaronder Xubuntu is vrijgegeven, de GPL werd echter niet in acht genomen. De broncode van de toolkit werd namelijk niet meegeleverd en de GPL licentie ontbrak.

Een van de ontwikkelaars van Ubuntu, Matthew Garret heeft daarop de MPAA meerdere keren op dit feit gewezen. Een reactie bleef helaas uit. Na diverse pogingen heeft hij de provider van MPAA benaderd en gewezen op de overtreding van de GPL en daarna werd de omstreden toolkit van de site verwijderd.

Het ironische van dit verhaal is dat een organisatie die copyright schendingen tegen wil gaan, zich hier zelf schuldig aan maakt.

5 december 2007     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

2 reakties

 1. 1 Vincent:

  De licentie waaronder Xubuntu is vrijgegeven, de GPL werd echter niet in acht genomen.

  Dit klopt niet helemaal; hoewel het meerendeel van de software in Xubuntu onder de GPL is vrijgegeven zit er ook software in die onder andere open source licenties zijn vrijgegeven.

  Overigens is het wel mooi hoe dit allemaal is begonnen en waar het nu is – ik heb daar gisteren een postje over geschreven maar die is helaas nog niet gepubliceerd door de eigenaar van xubuntu.wordpress.com .

 2. 1 Werner:

  ’t Is inderdaad een typisch geval van de bekende pot en ketel. En het komt de geloofwaardigheid van MPAA niet ten goede. Daarom vind ik het ook prettig dat je er aandacht aan besteedt.

 3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)