De elektrische sigaret – straks in het ziekenfonds?

Laatst was ik op een feestje en tot mijn verbazing waren er verscheidene partygangers in de weer met de electronische sigaret. Dit wekte natuurlijk veel nieuwsgierigheid en de nep peuk ging dan ook rond als ware het een joint op een hippiefeest. Sommige mensen vertelden dat ze alleen nog elektrisch rookten; anderen gebruiken het als een alternatief, op plekken waar niet gerookt mag worden.

De electronische sigaret bevat alleen nicotine. De “rook” die eruit komt bestaat uit waterdamp en is dus onschadelijk voor de omgeving. Het lijkt een ideale oplossing voor bijvoorbeeld in de horeca. Je zou denken dat de regering dat ook zou vinden, maar nee die weet niet wat ze ermee aan moet. “Verdorie, net het roken in openbare gelegenheden verboden en dan dit weer..”.

Ze neigen er nu naar om de elektrische sigaret onder medicijnen te laten vallen, zodat ze het kunnen reguleren. Tot die tijd mag vanaf volgende week geen reclame meer worden gemaakt. Supersmoker, een van de producenten gaat tegen dit verbod in beroep. Persoonlijk wens ik ze daarbij veel succes want de staatsbetutteling begint nu toch wel griezelige vormen aan te nemen.

28 januari 2008     Politiek     Trackback-URL     reageer

17 reakties

 1. 1 Richard:

  Inderdaad, met de christenen in dit kabinet is de betuteling onvermijdbaar groot, maar ik wil nog geeneens dood gevonden worden met zo’n ding…

  Een nep-sigaret met een led-lampje,
  is net zoiets als een vega-burger,
  die op vlees moet lijken.
  Als Buckler wat bier zou moeten zijn…
  Enzovoort en enzoverder.
  Supersmoker: Dacht het niet.

  Richard

 2. 1 Catharina:

  ’t zou anders wel goed voor je zijn 🙂

 3. 1 richard:

  “Dat is wetenschapelijk, vanuit stilstand, in een laboratorium, nog niet bewezen!”, aldus Storm (zelfverklaard commando), in een persoonlijke verklaring.

 4. 1 Werner:

  De tabaksindustrie zal met deze ‘Supersmoker’ niet blij zijn, en de overheid evenmin, want dat scheelt ze toch al gauw een miljardje of 4 aan belasting. Ik wens de Supersmoker veel succes, ondanks haar 2 potige tegenstanders.

 5. 1 Willem:

  Het heeft helemaal niets te maken met christendom, betutteling, verslaving, accijns of wat dan ook.

  Als iedereen de moeite zou nemen eens goed te lezen en niet alleen naar hype-journalistiek te luisteren, dan zou het algemeen bekend zijn dat die dingen echt gevaarlijk zijn.
  Je kunt in een half uur tijd meer nicotine tot je nemen dan goed voor je is en dat zonder het te merken.
  Met goed voor je bedoel ik waarden die je hart een enorme opdonder geven en bij herhaling tot ernstige problemen kunnen leiden.

  Nicotine is een gifstof die uitermate verslavend is en hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nicotine kun je lezen dat een kleuter simpelweg sterft als hij/zij een sigaar opeet, vanwege die nicotine dus.

  Voor een waarschuwing van de gebruikers zelf kijk je hier: http://www.elektrischrokenportal.nl/

  Zelf rookte ik van mijn 16e tot mijn 42ste. Gelukkig kwamen er steeds meer mensen in mijn omgeving die me vals aankeken als ik er weer één opstak. Dat is uiteindelijk mijn gezondheid te goede gekomen en zal naar ik hoop de geldpot ten behoeve van de gezondheidszorg ietwat meer intact laten voor diegene die het niet door eigen schuld behoeven.

  Een onverantwoorde blog naar mijn mening Catherina.

  Groet

 6. 1 Catharina:

  Natuurlijk is nicotine ongezond en verslavend, net als alcohol. Maar daar gaat de discussie niet over. Roken en drinken is toch ook niet verboden? De verantwoordelijkheid daarvoor wordt – en naar mijn mening terecht bij de gebruiker gelegd. Het rookverbod geldt in openbare gelegenheden, daar waar een ander er last van kan hebben. Van electrisch roken heeft een ander geen last, dus zie ik geen reden voor overheidsbemoeienis. Het enige wat ik me voor kan stellen is een leeftijdsgrens, maar daarvoor hoeft het niet onder de medicijn wetgeving te vallen.

 7. 1 Dude:

  [quote]Natuurlijk is nicotine ongezond en verslavend, net als alcohol. [/quote]

  Hoe kan die advertentie die je laat zien dan de kreet “gezonder” bevatten? Een geval van kwakzalverij, zou ik zeggen.

  Toch vreemd dat iemand die zo’n afschuw heeft van de methodes van Microsoft, deze nieuwe truc van de tabaksindustrie kan billijken. Als er (in letterlijke en figuurlijke zin) een smerige business is, dan is het wel de tabaksindustrie.

 8. 1 Catharina:

  Er zit geen tabak in de electrische sigaret en ook geen teer. Het ding is bij mijn weten ook niet afkomstig van de tabaksindustrie. Voor rokers en meerokers lijkt het mij in ieder geval een “gezonder” alternatief. Stoppen is altijd beter natuurlijk maar laat iedereen die beslissing a.u.b. voor zichzelf nemen.

 9. 1 Anne:

  Persoonlijk vind ik die electrische sigaret fantastisch!
  In Belgie kan men nu enkel electrische sigaretten ZONDER nicotine kopen. Die kan men dan eventueel kopen met een nicotine-vervangend product. Kan er mij iemand vertellen wat precies de inhoud (of chemische substantie) is van dit nicotine-vervangend product?

 10. 1 FreE-Smokers Unlimited:

  Kijk ook eens op het volgende forum om meer te weten te komen over elektrisch roken.

  http://www.e-cigaret.com

 11. 1 Marleen:

  Als je ziet aan welke kant met de elektrische sigaret de inkomsten wegvallen (tabaksindustrie, accijnzen) zou je toch denken dat degenen die altijd zo ‘begaan’ zijn met onze gezondheid deze ontwikkeling zouden toejuichen. Maar nee, ook in die hoek staat men op de achterste benen als het woord ‘elektrische sigaret’ valt, vooral in één zin met het begrip ‘stoppen’. Terwijl andere nicotinevervangers naar hartelust gepromoot worden.
  Ga je je toch afvragen wat hun werkelijke belangen dan zijn…….
  Kijk, dat de overheid met dubbele tong sprak, wisten we al, maar vanuit de gezondheids-hoek verbaast me de weerstand toch enigszins.

 12. 1 marijke:

  Of je stopt gewoon met roken…

 13. 1 Marleen:

  Nee, dank u, geen optie. Veel te lekker, en sinds ik het E-roken heb ontdekt ook weer helemaal leuk.

 14. 1 Tim:

  Waarom mag ivf wel en roken niet?

 15. 1 Catharina:

  Goede vraag 🙂

 16. 1 Jo:

  Kletskous plaatst Kletskoek.
  “De electronische sigaret bevat alleen nicotine. De “rook” die eruit komt bestaat uit waterdamp en is dus onschadelijk voor de omgeving.”
  Moet zijn: bevat smaakstoffen en INDIEN GEWENST ook nicotine. Er bestaan dus ook nicotinevrije cartridges!

 17. 1 Erik Vermassen:

  Als ik zo de sites over electronisch roken lees (bijvoorbeeld http://www.electronischesigaret.be ), dan heb ik de indruk dat er alles aan gedaan wordt om mensen die wat gezonder willen roken dit te beletten. Schandalig toch!?

 18. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)