Overstappen naar Open Office kan binnenkort nog meer opleveren dan geld

Als je in plaats van Microsoft Office Open Office gebruikt, bespaar je al honderden euro´s aan licentiekosten. Blijkens deze mooie column van Erik Boelen op Livre kan dat straks nog veel meer worden.

Vanaf Mei moet de Rijksoverheid namelijk het ODF bestandsformaat kunnen lezen en dat is kennelijk nog een hele toer.  De werkgroep ODF doet hiervoor een oproep zelfs aan burgers, bedrijven en overheden om ervaringen te delen.

Nu is het verhaal op Livre natuurlijk enigzins ironisch bedoeld, maar ook weer niet helemaal.. De meeste beslistermijnen bij Rijk en gemeenten zijn namelijk zogenaamde termijnen van orde. Dat betekent dat overschrijding ervan geen gevolgen heeft. Toch zijn er ook besluiten waarop een fatale termijn van toepassing is. Een voorbeeld is de bouwvergunning en per 1 januari de omgevingsvergunning, waarbij 25 verschillende gemeentelijke vergunningen worden geintegreerd tot een. Daaronder vallen de bouwvergunning, de mileuvergunningen, de vergunningen om woonruimte tot werkruimte aan te wijzen, kapvergunningen en de vergunningen m.b.t momumenten.

Als de gemeente daarbij de wettelijk  toegelaten termijn overschrijdt,  betekent dat dat de vergunning verleend is. Gemeenten moeten het ODF formaat per 2009 ondersteunen en dat is ook het moment waarop de omgevingsvergunning wordt ingevoerd. Grote veranderingen dus voor de gemeenten die op hetzelfde moment ingaan.

ODF is het standaard formaat waarin Open Office bestanden opslaat. Heb je dus bouwplannen of andere plannen die onder de omgevingsvergunning vallen, dan loont het wellicht de moeite om even Open Office te downloaden en wie weet sleep je je vergunning dan ongemerkt binnen.

18 april 2008     Politiek, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 Sander:

  Hoi,

  Je URL klopt niet; er moet een minnetje na de laatste slash:
  http://www.livre.nl/content-partners-columnisten/erik-boele-de-zeeuw/nederland-open-in-beweging.html

 2. 1 Sander:

  Grappig: ook mijn URL werkt niet. Ik denk dat je webpagina het minnetje na de laatste slash eruit filtert.

  Even kijken of deze wel werkt:
  http://www.livre.nl/content-partners-columnisten/erik-boele-de-zeeuw/%5C-nederland-open-in-beweging.html

 3. 1 Catharina:

  Dank, ´t is opgelost.

 4. 1 Erik Boele - de Zeeuw:

  Catharina, bedankt voor je compliment en jouw prima aanvulling op mijn column. Het is natuurlijk wel zo, dat de meeste gemeenten nog geen mogelijkheid hebben om via een digitaal loket een aanvraag te doen. De meesten regelen dat nog steeds op papier, omdat er een handtekening bij moet. Verder, is mijn ervaring, zijn er nog maar weinig (ver)bouwtekeningen, die digitaal worden aangeleverd.
  Lijkt me wel leuk om eens te kijken wat er gebeurt in een gemeente waar we wel digitaal iets kunnen aanvragen.

  Erik Boele – de Zeeuw

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)