Gondelvaart in Aldeboarn: van kip tot hoerenmadam en verder..

Vanavond ga ik naar de Gondelvaart in Aldeboarn, het dorp waar ik geboren en opgegroeid ben. Het is een dorp met ongeveer 1500 inwoners, ergens tussen Leeuwarden en Heerenveen  en daar wordt dit jaar voor de 63-ste keer de gondelvaart gehouden.

De gondels worden gebouwd op oude melkpramen door de buurten en verenigingen in het dorp en die zijn daar maanden mee aan het voorbereiden. Mijn eerste herinnering aan de gondelvaart is, dat ik op de gondel stond stond als kip. Alle kinderen uit onze straat van tussen de 4-6 jaar  waren kip, behalve mijn toenmalige vriendinnetje. Zij was lang en had rood haar en dus was zij de haan. Door al dat getok van ons, kwam ze regelmatig vragen: “Wat moet ik nu ook alweer zeggen”?  We kwamen allemaal met kippenvel van de gondel, want het was koud en laat en het jongste kippetje was zelfs op de gondel in slaap gevallen.

Mijn laatste optreden op de gondel was in 2001 als hoerenmadam van YabYum.  Ik was toen voorzitter van jongerencentrum Medium en ter ere van het overlijden van Herman Brood, hadden wij een gondel gebouwd over zijn leven.  Onze gondel won toen de publieksprijs en de tweede juryprijs. Een wonder en een feest, want het jongerencentrum was nog nooit hoger geëindigd dan laatste of een-na-laatste.

De Gondelvaart trekt elk jaar duizenden mensen naar Aldeboarn. Rondom de Gondelvaart is er natuurlijk het dorpsfeest, wat voor mij als ex-bewoonster tegenwoordig vooral een reünie is. Zin om al die mensen weer te zien!

De afvaart van dee Gondelvaart begint om 21.00 uur en al vanaf 17.00 uur zijn de beelden uit het dorp live te volgen, via de website.

29 augustus 2008     Dagelijks en Persoonlijk     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 richard:

  Vanavond zal het mijn vuurdoop worden bij de Gondelvaart, ben benieuwd wat komen gaat, want ik kom niet uit De Boarn. Maar het is altijd goed om weer in het Heitelan te zijn, dus Aont Sjen!
  Richard

 2. 1 Catharina:

  Oh, do bis’t yn elts gefal op tiid wekker. Oan’t sjen! It wurdt in bjusterbaarlik barren fansels.

 3. 1 reekje:

  Heel veel plezier en onmoetingen toegewenst.

  reekje

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)