Youtube gaat Creative Commons!

Vanaf deze week kun je bij YouTube filmpjes uploaden en daar een Creative Commons Licentie aan geven. Een slimme zet van Youtube en ook een grote stap voorwaarts voor Creative Commons.

Het is een belangrijk signaal dat onze auteursrechtwetgeving niet meer werkt in het Internettijdperk. Het Internet is als het ware een grote gratis kopieermachine en het zou stom zijn om de enorme voordelen daarvan niet te gebruiken. Toch is dat precies wat er gebeurd. Doordat alle uitingen in veel landen automatisch vallen onder auteursrechtwetgeving, krijgt YouTube te maken met veel orders om filmpjes offline te halen, onder bedreiging van rechtszaken.

Creative Commons Licenties geven rechten aan de makers, maar ook aan de  gebruikers, de fans van de makers. Ze zeggen bijvoorbeeld; je mag wat ik gemaakt heb delen met wie je wilt, op voorwaarde dat je erbij zegt dat ik het gemaakt heb.

Op die manier worden Creative Commons Licenties ingezet als een (viraal) marketinginstrument voor de makers want de fans kunnen  de filmpjes van hun favoriete artiesten promoten via hun weblogs, op hun facebook account ed,  zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken of ze vervolgd zullen worden.

Sommige Creative Commons Licenties gaan nog verder en geven ook het recht om voort te bouwen op je werk, bijvoorbeeld door remixen. In de toekomst gaan we dit soort dingen denk  en hoop ik weer normaal vinden en kijken we terug op de tijd van auteursrechtwetgeving als “the dark ages”.

 

5 juni 2011     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

2 reakties

 1. 1 R:

  Ja Goed dat ze cc gaan:)
  Maar ondertussen worden er zelfs publicdomain dingen verwijderd.
  Verschillende malen tegen gekomen, maar kan die links niet meer terug vinden.

 2. 1 Restaurant Baarn:

  Ik vind het fris en vernieuwend. Mooi dat Youtube naar het publiek luistert en daar ook een stap naar durft te zetten. Vroeger werden filmpjes met beschermde muziek heel snel weggehaald. Nu vragen ze netjes, wanneer je je inzendig stuurt, of je muziek heb gebruikt van derden. Beetje communicatie en begrip. Fijn zo.

 3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)