Nederlanders ontwikkelen Open Teacher – open source software om talen te leren

Er kan niet genoeg open source software in het onderwijs gebruikt worden, dus werd ik nieuwsgierig toen ik via Twitter zag dat er door een aantal Nederlanders gewerkt wordt aan OpenTeacher. Gelukkig wilde @Milanpw meteen aan een interview meewerken:

Wie ben je

Ik ben Milan, 19 jaar oud. Op het moment studeer ik Informatica. Ik ben al erg lang met programmeren bezig, en sinds 2008 met OpenTeacher.

Wat is Open Teacher en voor wie is het bedoelt?

OpenTeacher is een programma dat op het moment helpt bij het leren van een vreemde taal. Het is nu vooral gericht op middelbare scholieren, die hun woordenschat willen oefenen voor een toets. De scholier voert zelf een lijst in van woorden in een vreemde en bekende taal, en het programma overhoort de scholier over deze woorden, en geeft een cijfer.

Hoe is het idee ontstaan?

Op opensource/Ubuntu fora kwamen er regelmatig vragen over of er een overhoorprogramma voor Linux bestond. Die bestonden wel, maar de functionaliteit ervan liep wel erg achter met die van de Windows-programma’s. Daarom ben ik zelf een overhoorprogramma gaan ontwikkelen voor Linux.

Wie werken er nog meer mee aan open teacher?

We werken aan OpenTeacher met een team van drie ontwikkelaars. Naast mij zijn dat Marten de Vries en Cas Widdershoven. Nadat ik OpenTeacher 1.0 had uitgebracht zijn zij het door gaan ontwikkelen. We hebben ook nog de vertalers die via Launchpad vertalingen van het programma insturen. Inmiddels is OpenTeacher 2 vertaald in 17 talen en hebben 55 mensen vertalingen bijgedragen.

Zijn er commerciele of andere open source initiatieven / software waarmee dit vergelijkbaar is?

Er zijn heel veel vergelijkbare programma’s, maar weinig Open Source initiatieven. Een populair opensource overhoorprogramma is Anki. In Nederland zijn ook de (closed-source) initiatieven Teach2000 en Wrts erg populair. Ook worden door docenten of uitgevers soms woordenlijsten in de bestandsformaten van dezeprogramma’s verspreid. OpenTeacher kan gelukkig deze bestandsformaten lezen en schrijven.

Hoever is het project nu?

De laatste stabiele versie is 2.1. Deze bevat veel handige functies zoals een interval training om de woorden beter te leren, en verschillende manieren om vragen te krijgen en antwoorden in te voeren. Ook kan er een directe verbinding gelegd worden met de dienst van Wrts om woordenlijsten op hun server op te slaan, zodat je online woordenlijsten direct geïmporteerd kunnen worden in OpenTeacher, en ook weer online opgeslagen kunnen worden. Versie 2.2 komt binnenkort uit en zal alleen 12 nieuwe vertalingen bevatten.

Waarom werk je mee aan open teacher?

Omdat het een goede manier is om programmeren en de programmeertaal Python (met Qt framework) goed onder de knie te krijgen, en omdat veel mensen het programma gebruiken. Het is ook, zeker in het onderwijs, belangrijk dat er open source alternatieven voor de populaire closed source programma’s zijn.

Hoe en waar werken jullie samen?

We gebruiken vooral Launchpad om de samenwerking goed te laten verlopen. Met het Bazaar-versiebeheersysteem uploaden we code en we gebruiken de Blueprints om nieuwe ideeën te bediscussiëren en te keuren. Daarnaast hebben we veel contact via IRC, kanaal #openteacher op irc.freenode.net. Iedereen die mee wil helpen of gewoon nieuwsgierig is, is daar welkom!

Wat zijn de plannen? / planning?

We werken hard aan versie 3.0, die grote veranderingen en verbeteringen gaat brengen. Zo zal er de mogelijkheid zijn topografie te leren, vragen over media (video/audio/afbeeldingen) te overhoren; er zal spraaksynthese worden toegevoegd, betere resultatenanalyse, het zal erg makkelijk zijn functies toe te voegen doormiddel van plugins en nog veel meer.

Wat /wie hebben jullie nog nodig?

Het zou erg fijn zijn als we bijvoorbeeld iemand zouden vinden die Mac OS X draait, aangezien het nogal een groot gedoe is OpenTeacher voor Mac te maken als je zelf geen Mac hebt. Dit is ook de reden dat Mac-gebruikers nu nog aangewezen zijn op versie 2.0, en niet versie 2.1 kunnen gebruiken. Ook is het handig als we een designer zouden hebben, die dingen als stijlen van grafieken en illustraties kan maken. Verder zijn meer developers altijd handig, want hoe meer ontwikkelaars er zijn, hoe sneller de geplande functies geïmplementeerd kunnen worden!

23 augustus 2011     Ubuntu, Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 Peter Bex:

  Tof!

 2. 1 Ruben:

  net de .deb geinstaleerd.
  Leuk.
  Nu moet ik even bedenken welke taal ik wil gaan leren.

 3. 1 Pablo:

  Hartstikke goed.
  Als er inderdaad spraaksynthese toegevoegd gaat worden, zou het ook erg bruikbaar worden voor mensen die dyslectisch zijn of moeilijk leren vanwege een visuele, auditieve of cognitieve handicap.
  Misschien dat de makers een kijkje kunnen nemen bij Clicker 5, een programma van cricksoftware dat erg veel multifunctioneel is zowel in vormgeving van de vraagelementen als in het combineren van een vraag en een antwoord (schrijfmodule) in een venster. En veel van de functies die ze beschrijven kan bieden, zoals integratie van afbeeldingen en multimedia.

 4. 1 R:

  Ik ga het gebruiken om mijn Nederlandse spelling beter te leren. en om mijn Engelse woordenschat uit te brijden

  R

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)