Piratenpartij legt bom onder “intellectueel eigendom” en bewijst dat het anders kan

De Piratenpartij heeft een nieuwe website , gemaakt door vrijwilligers,  iets wat normaal gesproken duizenden euro’s zou kosten maar nu niks.. De website is gemaakt in Drupal, een van de beste Content Management Systemen die er  bestaat en ook al grotendeels door vrijwilligers gemaakt en gratis te downloaden en te gebruken.

Een van de vooroordelen over de Piratenpartij is dat het die partij is van”alles gratis’  en als je het zo ziet, bevestig ik dat..

Maar binnen de Piratenbeweging kijkt niemand eerst naar geld, net als in de vrije software wereld. Mensen hebben iets nodig, maken het en delen het resultaat. Als anderen dat resultaat weer gebruiken om het product verder te verbeteren, aan te passen aan eigen wensen of om geld mee te verdienen vindt iedereen dat prima.

Binnen de Piratenpartij en binnen de vrije softwarebeweging gelooft niemand in zogenaamd “Intellectueel Eigendom”. Iedereen gaat ervan uit dat via delen uiteindelijk een beter resultaat wordt bereikt waar de samenleving uiteindelijk beter van wordt.

Het gekke is dat onze wetgeving dit delen vaak niet toe staat. Als iemand bijvoorbeeld een verhaaltje of liedje maakt, valt dat automatisch onder het wettelijk auteursrecht of je dat nu wilt of niet.. Iedereen die herpubliceert kan aangeklaagd worden, zelfs als hetzelfde al ergens online staat. En dat tot na 70 jaar na de dood van de maker! Noodgedwongen dus eigenlijk zijn er in de vrije software- en piratenwereld verschillende licenties ontwikkeld die delen uitdrukkelijk toestaan, zoals:

De GPL

Creative Commons

Andere Copyleft licenties

En ja.. het is de wereld op zijn kop.. maar zolang wij niet allemaal piraat zijn, hebben we daarmee te maken..

2 juni 2012     Piratenpartij, Politiek     Trackback-URL     reageer

2 reakties

 1. 1 Je naam (verplicht:

  auteursrechten zijn een perversing van arbeid.
  Behalve dat de menselijke creativiteit de cultuur vormt waar ieder mens recht heeft om deel van uit te maken, is het iets heel vreemds en onnatuurlijks om de pooiers hiervan van eeuwig te laten verdienen (nu op papier nog net niet, maar het wordt systematisch iedere zoveel jaar verder opgerekt totdat het hier wel op neer komt).
  Ik betaal toch zeker ook de maker van mijn kopje waar ik iedere dag vol genot koffie uit drink niet tot jaren na z’n dood,
  auteursrechten zijn in de menselijke geschiedenis nog nooit noodzakelijk geweest om creativiteit te garanderen en is dat ook nu niet. Sinds zo’n eeuw geleden media opslag mogelijk werd is het gewoon helemaal fout gegaan, en nu vormen auteursrechten organisaties 1 van de grootste bedreigingen van de vrijheid van de mens.
  Auteursrechten? is niet normaal en moeten we niet willen.

 2. 1 JoGnet:

  Deze : Even voorstellen: Samir Allioui vind ik humor… 🙂

 3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)