Recensie van Tegenlicht – Digitaal Geheugenverlies

Uitzending: Digitaal Geheuvenverlies – Tegenlicht

Inleiding:

 

Het Tropeninstituut werd wegbezuinigd en moest ontruimd worden. Het Ministerie weigerde opslagruimte te bieden voor het materiaal van het Tropeninstituut. Alles zou toch wel te vinden zijn op het Internet, maar dat is natuurlijk niet zo. Veel ouder materiaal is gewoon nooit online gepubliceerd.

The Internet Archive biedt daarvoor een perfecte oplossing. Ze scannen en bewaren een paar keer per jaar het hele Internet, bewaren alles en wil universele toegang bieden tot alle kennis. 3 tot 4 miljoen mensen gebruiken het iedere dag. Ze scannen alle websites een paar keer per maand en slaan het op, zodat iedereen kan zien hoe het Internet er vroeger uit zag. Dat doen ze met The WayBack Machine.

Waarom alles bewaren?

De oprichter van The Internet Archive zegt daar dit over:

“Als we het verleden vergeten, zullen we leven in een Orwelliaanse wereld van het het eeuwige nu.. Waarin degene die nu de macht heeft over wat er gepubliceerd wordt kan bepalen wat wel en niet waar is. Dat is een verschrikkelijke wereld. Daar willen wij niet in leven.”

Tegenlicht ging dus langs bij the Archive en op dat moment dacht ik: “End good, all good” ; het Tropeninstituut geeft al hun materiaal aan The Internet Archive, zodat iedereen er nog bij kan, maar nee..

Ineens kwam ene  Ismael Serageldin opdagen, directeur bibliotheek van Alexandrië om de hoek. Hij kreeg al het materiaal voor een habbekrats en er werd verder niet uit de doeken gedaan bij Tegenlicht waarom het niet naar The Archive ging en of het materiaal nu nog toegankelijk voor ons is.

Ze tekenden een contract en weg was het..

Iemand vroeg nog: hoe kun je een kenniseconomie runnen zonder een behoorlijke informatievoorziening. Informatie en kennis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Ik weet het niet; Tegenlicht ging daarna een heel andere kant op en ik heb niet meer verder gekeken.

Deze recensie is een reactie op het verzoek van VPRO Tegenlicht op Twtter.

 

 

9 september 2014     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)