Antwoord op open brief Mark Rutte

Onze Minister-President Mark Rutte schreef een brief aan het volk. Zijn partij de #VVD gaf daar honderdduizenden euro’s aan uit om mee te adverteren in nationale dagbladen. Hier mijn reactie: (in bold)

Brief Rutte in normale tekst, antwoorden van mij in bold.

Aan alle Nederlanders,

Er is iets aan de hand met ons land. Hoe komt het toch dat we als land zo welvarend zijn, maar sommige mensen zich zo armzalig gedragen? Mensen die in toenemende mate de stemming in ons land aan het bepalen zijn. Die bereid zijn om alles waar we als Nederland zo hard voor hebben gewerkt, omver te gooien. Dat laten we toch niet gebeuren?

Er is inderdaad iets aan de hand met ons land. Hoe komt het toch dat we als land zo welvarend zijn, maar dat zoveel mensen leven in armoede en met grote schulden? Mensen die genegeerd worden. Die slachtoffer zijn van waar hun ouders in Nederland zo hard voor gewerkt hebben. Dat laten we toch niet gebeuren?

Verreweg de meesten van ons zijn van goede wil. De stille meerderheid. We hebben het beste met ons land voor. We werken hard, helpen elkaar en vinden Nederland best een gaaf land. Maar we maken ons wel grote zorgen over hoe we met elkaar omgaan. Soms lijkt het wel alsof niemand meer normaal doet.

Verreweg de meesten van ons zijn van goede wil.  De neergeslagen meerderheid. We hebben het beste met ons land voor en met elkaar. Maar we maken ons wel grote zorgen over hoe we moeten rondkomen, hoe we onze schulden moeten afbetalen, een huis kunnen huren of kopen.

U herkent het vast wel. Mensen die zich steeds asocialer lijken te gedragen. In het verkeer, in het openbaar vervoer en op straat. Die van mening zijn dat ze altijd maar voorrang hebben. Die afval op straat dumpen. Die conducteurs bespugen. Of die in groepjes rondhangen en mensen treiteren, bedreigen of zelfs mishandelen. Niet normaal.

U herkent het vast wel, Multinationals die 0,0 belasting betalen, die steeds meer lobbyen bij uw politieke partijen. Die van mening zijn dat ze altijd maar voorrang hebben. Asociaal en niet normaal. Betaal belasting of ga weg. Maar u staat erbij en kijkt ernaar.

We voelen een groeiend ongemak wanneer mensen onze vrijheid misbruiken om hier de boel te verstieren, terwijl ze juist naar ons land zijn gekomen voor die vrijheid. Mensen die zich niet willen aanpassen, afgeven op onze gewoontes en onze waarden afwijzen. Die homo’s lastigvallen, vrouwen in korte rokjes uitjouwen of gewone Nederlanders uitmaken voor racisten. Ik begrijp heel goed dat mensen denken: als je ons land zo fundamenteel afwijst, heb ik liever dat je weggaat. Dat gevoel heb ik namelijk ook. Doe normaal of ga weg.

Ik voel een groeiend ongemak nu jouw regering onze vrijheid afpakt, mensenrechten inperkt, ons afluistert en bespiedt.  Ik hield juist van mijn land vanwege onze vrijheid en dat heb jij afgepakt.  Ik woon in een stad en buurt met veel buitenlanders, de meeste van Islamitische afkomst. De toestanden die jij beschrijft, maak ik nooit mee.

Dit gedrag mogen we nooit normaal vinden in ons land. De oplossing is niet om dan maar groepen mensen over één kam te scheren, uit te schelden of hele groepen simpelweg het land uit te zetten. Zo bouwen we toch geen samenleving met elkaar? De oplossing is vooral een mentaliteitskwestie. We zullen glashelder moeten blijven maken wat normaal is en wat niet normaal is in dit land. We zullen onze waarden actief moeten verdedigen.

Wat is normaal? Wie ben jij om te bepalen wat normaal is? Ik vind jouw VVD-beleid ook niet “normaal”, maar blijkbaar is er in dit land een meerderheid voor dit neo-kapitalistische beleid, dus so be it. Je spreekt over een mentaliteitskwestie en dat terwijl vooral jouw partij liegt en bedriegt. Is dat voor jou “normaal”?

In Nederland is het namelijk normaal dat je elkaar de hand schudt en gelijk behandelt. Het is normaal dat je van hulpverleners afblijft. Dat je leraren respecteert en mensen niet sart met vlogjes. Het is normaal dat je werkt voor je geld en het beste uit je leven probeert te halen. Elkaar helpt als het even moeilijk gaat en een arm om iemand heen slaat in zware tijden. Het is normaal dat je je inzet en niet wegloopt voor problemen. Dat je fatsoenlijk naar elkaar luistert. In plaats van elkaar te overschreeuwen als je het ergens niet mee eens bent.

In Nederland is het namelijk normaal dat we brievenbusfirma’s hebben, waar buitenlandse multinationals 0,0 belasting betalen. Jij vindt dat prima, maar het MKB en de burgers betalen wel gewoon belasting.  Leraren respecteer je als ze dat verdienen en vloggen mag gewoon, het is 2017! Van hulpverleners blijf je af, daar ben ik het je eens.

De komende tijd is bepalend voor de koers van ons land. Er ligt slechts één vraag voor: wat voor land willen we zijn?

Laten we ervoor strijden dat we ons thuis blijven voelen in ons mooie land. Laten we duidelijk blijven maken wat hier normaal is en wat niet. Ik weet zeker dat we dit voor elkaar gaan krijgen. Dat we alles wat we met elkaar bereikt hebben samen overeind houden. U, ik, wij allemaal. Laten we samenwerken om dit land nóg beter te maken. Want echt, we zijn een ontzettend gaaf land. Ik zou nergens anders willen wonen. U wel?

Laten we zorgen dat mensen zich thuis voelen op deze mooie wereld. Dat er plek is voor iedereen. Dat de overbevolking en klimaatverandering niet verder uit de hand lopen.  Laten we samenwerken om deze wereld beter te maken. Want echt, de aarde is mooi, ik heb nog geen alternatief, U wel?

Groet,
Mark Rutte en in bold de groet van Cath

24 januari 2017     Politiek     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

  1. 1 Peter:

    Goed stukje, Catharina. Tijd voor een motie van wantrouwen van de regering aan die ververlende burgers die maar meewerken, denk ik. 🙂

  2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)