Hoe ver van ons bed is het sociaal kredietsysteem van China?

Al eerder had ik het hier over de oprukkende Chinese surveillancestaat. Vandaag was er een reportage bij Nieuwsuur over het sociale kredietsysteem van China. Dat systeem houdt simpel gezegd in dat je van je wieg tot het graf  wordt gevolgd door de overheid, aan de hand van een beoordelingssysteem.  Het systeem houdt bijvoorbeeld bij of je verkeersboetes krijgt, misdrijven of misdaden pleegt, maar ook hoe beleefd je om gaat met klasgenoten en collega’s, welke boeken je al dan niet leest, welke websites je bezoekt, wat je doet om familie of anderen te helpen, enz.

Overal krijg je – of + punten voor en het systeem bepaalt bijvoorbeeld of je nog ergens aan een baan kan komen. Hieronder het nieuwsuur item:

Doodeng, maar wat mij vooral opviel was dat het open en bloot werd gebracht door de Chinese overheid en dat mensen totaal in de stress schoten als ze werden gevraagd om er iets over te zeggen.

Ik vroeg mij af of zo een systeem ook in Nederland zou kunnen worden ingevoerd en dacht nee, want wij hebben grondrechten, internationale verdragen over de rechten van de mens enzovoort. Dat gaat hem niet worden.

Maar ondertussen ben ik me ook bewust van de oprukkende surveillancestaat, zoals steeds meer cameratoezicht, de nieuwe wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten #WIV en via bedrijven als Facebook en Google, die onze informatie verkopen aan andere bedrijven en wie weet ook wel aan de overheid of aan politieke partijen.

We weten het niet en dat is in ieder geval een groot verschil met China, daar weten ze het wel.

Kortom, het lijkt een ver van ons bed show, zo’n creepy sociaal kredietsysteem, maar is dat ook onze toekomst of is het misschien al een deel van onze werkelijkheid?

18 april 2018     Piratenpartij, Politiek, Privacy     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)