Verslag vakantie juni 2019 – Zweden – Baltische Staten – Deel 1

Rondje Denemarken – Zweden – Estland – Letland – Litouwen en terug via Polen.

We vertrokken op 9 juni vanuit Rotterdam (deze foto is gemaakt toen Ruben nog dacht dat dit alles was wat mee moest) maar ik heb geen foto van vertrek.  Enfin, we gingen eerst langs Fryslân bij mijn zoon en schoondochter,  ook om Hanna nog even te zien. Voor Ruben was dit de eerste keer.

En natuurlijk om de cadeautjes te geven die ik had besteld bij Etsy:

 

Die avond kwamen we tot Lübeck (Duitsland), waar nog amper een hotel te vinden was omdat het Pinksteren was. Duitsers gaan dan blijkbaar massaal op vakantie. Uiteindelijk vonden we een vrij nieuw Japans-achtig hotel. The Niu heette het, een klein en benauwd kamertje, maar wel met een lekker ontbijt.

De volgende dag verder naar Kopenhagen. Daar kwamen we terecht op de stadscamping. Deze camping is maar 3 maanden per jaar open, maar alles wat we nodig hadden was er. Zelfs een simpele keuken met elektrische kookplaatjes en magnetrons. Dat kwam goed uit want campinggaz voor het gasstelletje wat we mee hadden bleek in Scandinavië nergens te krijgen.

De dag erna gingen we met de bus de stad in; we stapten uit bij het Stadhuis en gingen daarna lopend richting Christiania, een vrijstaat, beetje vergelijkbaar met wat Ruigoord ooit was, maar dan groter.

Onderweg gingen we hier nog wat eten en drinken (aanrader en terras aan het water):

Van Ruigoord is tegenwoordig weinig meer over dan een kerk waar feesten worden gehouden en een paar huizen en ateliers, omringd door olietankers.  Af en toe een festival en dat is het dan. Het kapitaal heeft die slag gewonnen.

Christiania wordt inmiddels in reisgidsen aangeprezen als een hotspot voor toeristen en dat was goed te merken. Er worden rondleidingen gegeven en er liepen zelfs schoolreisjes rond onder begeleiding van juffen en meesters.

Een van de hoogtepunten is Pusherstreet. Daar kun je bij marktkraampjes te kust en te keur voor allerhande soorten hash en wiet. Dat is natuurlijk illegaal in Denemarken, maar het wordt daar een soort van gedoogd. Een soort van, want een jongen die met de bevoorrading doende was zei me, toen hij dacht dat ik naar zijn handen keek, dat hij handschoenen droeg zodat de politie zijn vingerafdrukken niet op de zakjes drugs terug kon vinden.

Toen we ergens wat gingen drinken kwam er een man bij ons zitten. Hij vertelde dat hij uit Turkije kwam maar al 20 jaar in Christiania woonde. Hij bood ons zijn joint (hash) aan en ik nam een paar trekjes en Ruben een grote hijs.

Het bleek behoorlijk sterk spul want we werden er aardig vaag van. Toen we na een tijdje weer wat helder waren, wat hadden gegeten en nog even bij het meer hadden gezeten, gingen we maar eens op zoek naar de uitgang en daarna naar de bus en de camping. Dat lukte wonderwel.

Op de camping aangekomen brak er noodweer los. We hebben zo’n 4 uur in de auto gezeten kijkend naar heftig onweer en bakken regen. Best mooi, we hadden er een muziekje bij en ons tentje bleek het redelijk droog te hebben doorstaan dus slapen ging ook prima.

Wordt vervolgd..

 

10 juli 2019     Dagelijks en Persoonlijk     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 Werner:

  Leuk verslag. Wanneer komt de rest van de reis?

 2. 1 Catharina:

  Dank je wel; hier is deel 2 https://kletskous.com/2019/07/12/verslag-vakantie-juni-2019-zweden-baltische-staten-deel-2/

 3. 1 Ria Brouwer:

  Leuk om te lezen, ik was begonnen met nr 2 LOL en nu dan bij nr 1. Ja ja ja Belg dus alles anders he. Je schrijft heel leuk en kan niet wachten tot de volgende. En als ik daar ooit rond wil gaan rijden dan heb ik al een gids LOL

 4. 1 Catharina:

  Dank je wel en dan nu deel 3 https://kletskous.com/2019/07/14/verslag-vakantie-juni-2019-zweden-baltische-staten-deel-3/

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)