Eerst sloten de banken Wikileaks uit..

Vandaag zag ik dat steeds meer banken, “onwelgevallige” organisaties uitsluiten van een bankrekening. Het gaat daarbij niet alleen om organisaties die al dan niet desinformatie verspreiden, maar ook om bijvoorbeeld  organisaties die opkomen voor de rechten van sekswerkers.

Zie: De complotdenker bankiert maar elders

Zo’n uitsluiting is niet niks. Wat moet je als organisatie, tegenwoordig zonder een bankrekening?

In 2006 kregen we Wikileaks, een internationale non-profit organisatie die anoniem, gelekte documenten van overheidsorganisaties en grote bedrijven publiceerde. Wikileaks heeft sinds die tijd enorm veel schandalen en corruptie onthuld en daar hebben we veel van kunnen leren.

Dat ging een tijdje prima, maar op 5 april 2010 publiceerde WikiLeaks een video-opname van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad in 2007. Deze video werd bekend onder de naam “Colleteral Murder.” Te zien is dat 12 Iraakse burgers gedood werden, waaronder  2 medewerkers van persbureau Reuters. Reuters probeerde al eerder de beelden in bezit te krijgen, maar een Amerikaanse rechter voorkwam dat.

De video veroorzaakte natuurlijk enorme internationale ophef en woordvoerder Julian Assange van WikiLeaks wordt sindsdien opgejaagd, vervolgd en opgesloten. Daarna volgden nog veel meer grote, voor overheden “onwelgevallige” lekken en eind december 2010 sloten PayPal, Mastercard en Visa donaties naar Wikileaks af en bevroren ze de tegoeden. Wikileaks had toen nog als enige optie om donaties in crypto’s (bitcoin) aan te nemen, maar deze uitsluiting heeft natuurlijk de slagkracht enorm aangetast.

Wat als de Piratenpartij in 2021 opgericht was?

Stel dat de Piratenpartij in 2021 gestart was als een nieuwe beweging, zou de partij dan nog een bankrekening gekregen hebben? Dat vraag ik mij af.. De Piratenpartij was destijds al een fervent supporter van Julian Assange.

Op Wikipedia staat hierover:

“De Piratenpartij kwam in deze zaak voor Assange op. Een belangrijk punt in het partijprogramma is een betere bescherming voor klokkenluiders. Dat de Piraten dit erg serieus nemen, bleek wel toen ze in april 2010 ruimte op hun server beschikbaar stelden voor WikiLeaks. De partij had een mirror gemaakt van Collateral Murder.

Volgens de Piratenpartij bewees deze zaak dat vrije doorstroom van informatie een randvoorwaarde voor democratie is. “WikiLeaks toont aan dat de overheden niet transparant genoeg zijn en dat een eventueel internetfilter de vrije informatiesamenleving en de democratie bedreigt,” zei partijvoorzitter Samir Allioui destijds. Als mensen zoals Hirsch Ballin (toenmalig demissionair minister van Justitie, red.) hun zin krijgen, zullen platformen als WikiLeaks een stille dood sterven, en klokkenluiders worden gecriminaliseerd.”

Conclusie:

Ik denk dat het niet aan banken moet zijn om organisaties uit te sluiten van bankrekeningen. Een bankrekening is eigenlijk een nutsvoorziening en dus noodzakelijk, net als internet, gas, licht en water. Het uitsluiten daarvan, strookt niet met grondwettelijke rechten,  zoals de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging.

Uitsluiting zou alleen via de rechter moeten kunnen, i.p.v. naar willekeur door de banken.

19 augustus 2021     Internet Algemeen, Piratenpartij, Politiek, Rechtspraak, Wikileaks     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)