Verslag dag 1 hoger beroep VS tegen weigering uitlevering Julian Assange #Wikileaks

CIA wilde Julian Assange kidnappen of vermoordenVandaag was de eerste dag van het hoger beroep van de VS tegen de weigering van het VK om Julian Assange van Wikileaks uit te leveren. De VS willen Assange voor 175 jaar opsluiten want blijkbaar worden mensen in de gevangenissen van de VS veel ouder, dan hier. Ergens hoop ik dat er nog iets van rechtsstaten bestaan in het zogenaamde “vrije westen”, maar de praktijk laat anders zien.

Julian mocht van de autoriteiten vandaag zelf niet aanwezig zijn bij zijn proces en kon dus ook niet overleggen met zijn advocaten. Uiteindelijk verscheen hij wel kort via een videolink in de zwaarst bewaakte gevangenis in het VK. Volgens getuigen zag hij er oud, ziek en nog sterker vermagerd uit, dan de vorige keer.

De advocaten van de VS probeerden vandaag vooral, de rechter ervan te overtuigen dat de dokters/psychiaters die oordeelden dat er een groot risico was, dat Assange zelfmoord zou plegen na uitlevering, niet deugden. Het risico daarop is namelijk de reden dat het VK, Assange niet wilde uitleveren.

De reden voor niet-uitlevering zou moeten zijn, dat Assange een journalist, uitgever is, die misdaden openbaarde van de VS, het VK, Nederland en veel multinationals, koninklijke hoogheden en andere zichzelf verrijkende gasten. Maar dat is het niet en daarom gaat het hoger beroep van de VS helaas alleen over zijn psychische gesteldheid.

Morgen gaat de rechtszaak verder en dan zijn de advocaten van Julian aan de beurt. Tussen de eerste uitspraak en dit hoger beroep is  gebleken dat de CIA een plan beraamde om Assange te ontvoeren en/of te vermoorden; ik ben benieuwd of dat nog ingebracht wordt en of dat consequenties heeft.

Wereldwijd hebben burgerrechtenbewegingen en journalistieke organisaties president Biden opgeroepen om vervolging te staken, maar hij toont zich Oost-Indisch doof. Overigens heeft ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten #NvJ zich niet uitgesproken.

Ik heb het proces een beetje kunnen volgen via tweets van journalisten van onafhankelijke Engelstalige media; van de Nederlandse media was er geen enkele journalist aanwezig, terwijl het hier m,i. gaat om het belangrijkste proces tegen de persvrijheid van deze eeuw.

Onbegrijpelijk en schandalig!

 

28 oktober 2021     Politiek, Vrij en Open, Wikileaks     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)