How to change your mind – documentaire-serie op Netflix over psychedelica

Op Netflix kwam ik zowaar een interessante docu-serie over psychedelica tegen. Het heet “How to change your mind” en richt zich vooral op mogelijk nuttige effecten en toepassingen van psychedelica. Dit o.a. aan de hand van experimenten met toepassingen in de psychiatrie, verslavingszorg etc. De docu is gebaseerd op het gelijknamige (bestseller)boek van Michael Pollan , die ook de presentator is van de documentaire. Nu 2 delen gezien: 1 over lsd, 2 over paddo’s en de laatste twee gaan over MDMA en Mescaline.

Het eerste deel gaat in op de ontstaansgeschiedenis van lsd en de eerste veelbelovende experimenten, waar helaas een eind aan kwam toen Nixon het middel verbood omdat hij aan zag komen, dat het middel bepaald niet bijdroeg aan de motivatie voor deelname van jonge soldaten aan zijn bloederige Vietnam-oorlog. Beetje kort door de bocht, maar daar komt het wel op neer.

Daarna werd lsd gedemoniseerd. Gebruikers zouden massaal doordraaien, van daken springen of erger, dus na een tijdje durfde vrijwel niemand het meer aan. De propaganda deed zijn werk.

Deel twee gaat dus over paddo’s, o.a. over het eeuwenoude gebruik ervan in inheemse stammen in Mexico, hoe dat zich uiteindelijk uitbreidde naar het Westen en de gevolgen daarvan. Dit deel gaat ook in op het verhaal van een man met een compulsieve dwangstoornis, die daar via een wetenschappelijk begeleide paddo-sessie vanaf gekomen lijkt te zijn.

Maar ook paddo’s eindigden op de verboden Amerikaanse lijst en daardoor is ook daarnaar nog steeds weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan. Wel is vastgesteld aan de hand van wetenschappelijke vragenlijsten, dat gebruikers vaak dezelfde soort ervaringen hebben.

Toch best jammer allemaal, ook omdat ik niet het idee heb dat de middelen die tegenwoordig in de psychiatrie worden voorgeschreven, bijster effectief zijn en vaak ook nog sterk verslavend zijn. Dat laatste kan in ieder geval niet gezegd worden van lsd en paddo’s en daarom is het hoopvol is dat er de laatste tijd van een kentering sprake lijkt en er weer wat meer ruimte komt. Deze docu en het boek helpen daar vast bij en hopelijk gooien het verdienmodel van de farmaceuten, religies en/of de politiek nu geen roet in het eten.

Benieuwd iig naar de laatste twee delen.

Netflix: How to change your mind

 

 

26 juli 2022     Drugs, Piratenpartij, Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)