Google

Gisteravond een aflevering van Zembla gezien over Google. Nogal bizar dat zoekmachine-optimalisatie daarin door de makers werd neergezet als manipulatie en zelfs als overheidspropaganda als de overheid daar gebruik van maakt. Voor wie het niet weet: via zoekmachine-optimalisatie proberen mensen hun websites hoger te laten scoren in zoekmachines en vooral in Google omdat dat nu eenmaal verreweg de meest gebruikte zoekmachine is. Het lijkt mij toch niet meer dan normaal dat je als overheid of bedrijf probeert op te vallen met je informatie. Het werkelijke probleem ligt dan ook eerder bij de gebruikers van Google die vaak genoegen nemen met de eerste tien zoekresultaten.

Wat mij wel verontrust is het aantal patenten dat door Google wordt opgeeist. Ik vraag mij af in hoeverre dat belemmerend werkt voor het onstaan van concurrentie. Zelf ben ik al enige tijd op zoek naar een goed open source alternatief voor Google maar dat heb ik tot nu toe nog niet kunnen vinden. Zou dat met die verrekte softwarepatenten te maken hebben of is dit toeval?

Een aardigheidje dan ook nog in de verklaring over de mensenrechten in China die op de Zembla site staat. Daar staat in dat Google ook resultaten weglaat in Duitsland, Frankrijk en de VS. Nederland komt in het rijtje niet voor. Betekent dat nu dat wij hier alles mogen zien van onze overheid? Volgens een discussie op molblog over dezelfde aflevering is dat overigens niet het geval..

31 maart 2006     Internet Algemeen     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)