Wat gratis is, kan niet goed zijn..

Als iets gratis is, vertrouwen mensen het vaak niet. Aan de andere kant wil men ook niet betalen voor een slecht produkt. In het geval van software blijken mensen dit laatste dan toch nog liever te doen dan te kiezen voor iets wat gratis is of spelen er andere zaken mee?

Waar ik op doel is open source en vrije software ten opzichte van met name Microsoft Windows. Met dit laatste heb ik jaren gewerkt dus ik weet waar ik het over heb. Na een jarenlange worsteling met blauwe schermen, oeverloos opnieuw opstarten, formatteren, virussen en spyware kwam ik er achter dat dat nergens voor nodig was. Sterker nog, er bleek een gratis alternatief beschikbaar wat gewoon deed wat het moest doen. Eindelijk kon ik na jaren weer eens zonder angst en ergernis internetten en computeren..
Dit alternatief heet vrije en open source software. Een belangrijk verschil met gesloten software zoals Windows, is dat de broncode ervan vrij is. Hierdoor is in principe iedereen in staat om de software aan te passen aan zijn of haar wensen. In de praktijk wordt hier ook op grote schaal gebruik van gemaakt en verschijnen er aan de lopende band steeds meer en mooiere produkten.

6 april 2006     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)