Het wonder dat Ubuntu heet

Veel mensen hebben tegenwoordig wel van Linux gehoord en weten ook dat het een open source besturingssysteem is. Wat niet iedereen weet is dat Linux bestaat uit een groot aantal verschillende distributies waaruit gekozen kan worden. De bekendste daarvan zijn Redhat, Debian en Suse. Een distributie die de laatste jaren sterk in opkomst is, is Ubuntu.

Ubuntu is een oud Afrikaans woord. Het betekent “menselijkheid” en ook” ik ben wat ik ben door wie wij allemaal zijn”. De filosofie van Ubuntu is dat software gratis hoort te zijn, beschikbaar in de taal die de mensen spreken, ook bruikbaar voor mensen met een handicap en dat mensen de vrijheid zouden moeten hebben om software aan te passen op iedere manier die ze willen.

Bijzonder aan Ubuntu is dat het wel erg ver gaat in het gratis zijn. Je kunt bijvoorbeeld cd-rom’s bestellen, zoveel je wilt en dan sturen ze die gratis toe. Verder hebben ze een zogenaamde “freedom toaster” uitgebracht. Deze wordt vooral veel gebruikt in ontwikkelingslanden. Mensen kunnen daar dan met een druk op de knop het Ubuntu besturingssysteem op een cd-rom branden. Het is bijna te mooi om waar te zijn…
Dat ze dit allemaal kunnen doen komt doordat er een steenrijke Afrikaan achter Ubuntu zit, Mark Shuttleworth.
Meer weten?

Desktop Linuxtest voor kleine bedrijven


ubuntu logo

29 april 2006     Ubuntu     Trackback-URL     reageer

3 reakties

  1. 1 Kletskous Kattekop » Blog Archive » Video-experiment met Shuttleworth:

    […] Jammer, ik had al een videootje gevonden voor mijn experiment. Het is een tv-interview met mijn held Mark Shuttleworth van Ubuntu. Heb het zelf ook nog niet gezien omdat ik het hier wil zien maar nu moet ik dus wachten.. Nou Blackadder is afgelopen, nu kijken of ik de systemadmin nog aan het werk krijg op dit uur.. Slijm, slijm… […]

  2. 1 Kletskous Kattekop » Blog Archive » De overstap naar Ubuntu:

    […] Vandaag gebruik ik voor het eerst het besturingssysteem https://kletskous.com/kattekop/2006/04/29/ubuntu/. Voorheen heb ik wel Mandrake gebruikt maar omdat dat toen nog niet samenging met draadloos internetten heb ik een Mac gekocht. Omdat wij zelf computers met Ubuntu of Kubuntu verkopen, vond ik dat eigenlijk toch niet meer kunnen en eerlijk gezegd had ik ook veel zin om te kijken hoe het werkt. […]

  3. 1 Kletskous » Blog Archive » Tien redenen om Ubuntu Linux te gebruiken:

    […] Dat het alles doet wat ik nodig heb […]

  4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)