Van open source naar open content

Het lijkt wel alsof open source zich als een soort van olievlek uitbreidt naar andere kontreien. Zo is er een gelijksoortige beweging op gang gekomen binnen de muziek, fotografie en video en ook teksten worden in toenemende mate beschibaar gesteld als open content. Een handig hulpmiddel hierbij zijn de creative commons licenties. Met deze licentievorm bepaal je zelf wat er al dan niet met je werk mag gebeuren. Je kunt hierbij uit een aantal vormen kiezen en het is gratis. Hier staat in de vorm van een stripverhaal uitgelegd wat CC-licenties zijn en hoe ze kunnen worden vastgelegd. Dat dit soort licenties ook tot allerlei nieuwe en creatieve samenwerkingen kan leiden zie je in een ander stripverhaal. Klik hier voor een minder kinderachtig overzicht. Zelf maak ik o.a. op een van mijn websites, Cursusnetwerk dankbaar gebruik van dit soort materiaal.

12 mei 2006     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

2 reakties

  1. 1 Kletskous Kattekop » Blog Archive » Creative Commons Muziek:

    […] Op Simuze wordt muziek uitgewisseld of verder bewerkt. Muzikanten kunnen zelf hun werk uploaden en bepalen onder welke Creative Commons licentie deze wordt uitgegeven. […]

  2. 1 Kletskous Kattekop » Blog Archive » Creative Commons als marketinginstrument:

    […] Een tijdje geleden had ik het hier al over creative commons licenties. Deze licenties geven anderen het recht om content, zoals bijvoorbeeld muziek of teksten onder bepaalde voorwaarden her te gebruiken. […]

  3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)