Rop Gonggrijp

Gisteravond een goede documentaire gezien van de Humanistische Omroep over Rop Gonggrijp. Hij is zijn carriere gestart als hacker en heeft ooit XS-4all opgericht, een van de eerste Nederlandse internetproviders.

De documentaire ging niet alleen over internet maar vooral over de zorgen die hij zich maakt over de invloed en de controle van de overheid. Zo werden bijvoorbeeld de stemcomputers aangehaald. Vroeger werden op ieder stembureau de stemmen handmatig geteld. Ik weet zelf goed hoe dat ging omdat mijn vader altijd op het stembureau zat en mij dan opdroeg om bij de sluiting van het bureau aanwezig te zijn om te helpen met het tellen der stemmen. Als er dan ook maar een verschil van een stem was, moest alles weer opnieuw..

Nu rollen de uitslagen dus uit de computer. Deze computer is geprogrammeerd door een programmeur. Het programma zelf is geheim. Rop wees er dus op dat voor het vervalsen van de uitslagen, er nu nog maar een handjevol mensen nodig is, terwijl dat vroeger een zaak was van duizenden.. Een eng idee, inderdaad. Zoiets zou je als zichzelf en het volk respecterende overheid toch niet moeten willen?

Uitzending gemist? Bekijk hem hier online.

25 mei 2006     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

  1. 1 Kletskous Kattekop » Blog Archive » Aktie tegen stemmachines:

    […] De vooruitgang kun je niet stoppen maar toch is het belangrijk om kritisch te blijven. Een tijdje geleden had ik het hier over een documentaire over Rop Gonggrijp. Daarin was o.a. aandacht voor de controleeerbaarheid van stemmachines. Het computerprogramma voor de stemmachines is geheim en daardoor is de betrouwbaarheid van de stemmachines niet gewaarborgd. […]

  2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)