Ik ben geen nerd..

Als ik over open source begin verdenken mensen mij er vaak van dat ik een of andere nerd ben. Niets is echter minder waar.

Voor mij is open source in de eerste plaats gewoon software, gereedschap om mijn werk te kunnen doen. Voorop staat dan ook dat het doet wat het moet doen en niet dat het open source is.

Wel is mijn interesse en enthousiasme voor de vrije software beweging sterk toegenomen nadat ik erachter kwam hoe goed en simpel een aantal produkten werken en voorzien in mijn behoeftes. Een paar voorbeelden daarvan zijn Firefox, Joomla, WordPress en Moodle.

Omdat ik erg verbaasd was dat dit allemaal zo maar gratis beschikbaar was ben ik mij verder gaan verdiepen in de achtergronden ervan. Software is open source als de broncode vrij beschikbaar is. Nu heb ik voor zover ik weet nog nooit een broncode gezien en ik moet er eerlijk gezegd ook niet aan denken, laat staan dat ik eraan zou willen sleutelen.. Toch vind ik het erg belangrijk omdat het betekent dat een produkt transparant is en dat het altijd door iedereen die dat wil aangepast en verbeterd kan worden.

Bij commerciele software ligt dat heel anders. Daar moet je maar afwachten tot het bedrijf tijd en zin heeft om het aan te passen en op zijn ergst wordt een produkt volledig uit de handel genomen of niet meer doorontwikkeld en onderhouden wordt waardoor je gedwongen wordt weer iets anders te gaan gebruiken.

26 juni 2006     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)