Beste Marketing Weblogs

Marketingfacts publiceert sinds kort maandelijks een top 100 van marketing en communicatie weblogs. De positie van een site in de Top 100 wordt bepaald door:

 1. De Google PageRank op het moment van samenstellen van de lijst;
 2. De waardering van de initiatiefnemers van de lijst, in de vorm van een rapportcijfer;
 3. Het aantal stemmen van de leden van Marketingfacts.
  Voor deze kermis heb ik eens een persoonlijk onderzoekje gedaan naar de marketing weblogs in Nederland. Zelf ben ik geen marketingdeskundige. Wel houd ik mij bezig met affilate marketing en met het promoten van onze sites, vandaar dat ik een aantal weblogs op dit gebied regelmatig volg. Centraal in mijn beoordeling staat dan ook of ik er iets kan van leren voor wat betreft de marketing van onze eigen produkten en websites. Geen onafhankeljk oordeel dus, maar vooral eigenbelang…Voor mijn onderzoek moest ik mij dus door de top 100 worstelen en daarbij heb ik mij regelmatig afgevraagd hoe een weblog in die top 100 terecht is gekomen. Overigens vroeg op een ervan, de maker zich dat zelf ook af. Vier ervan waren onbereikbaar dus die kon ik niet beoordelen. Een deel werd maar heel af en toe geupdate of was al lange tijd niet geupdate en op een ervan kon ik zelfs geen weblog vinden. Mijn doel was om een top tien samen te stellen maar het zijn er uiteindelijk maar 6 geworden, of eigenlijk 7. Hier zijn ze dan, in volgorde van de notering in de Marketing Top 100: (notering tussen ()).Dutch Cowboys (3)

  Dutch Cowboys wordt door een groot aantal bloggers onderhouden en er verschijnen dan ook dagelijks meerdere artikelen. Opvallend vond ik dit artikel waarin wordt beweerd dat de helft van de Google bezoekers niet scrollen. Als je site dus niet in de eerste resultaten of in de bovenste advertenties verschijnt, zal de helft je via Google niet vinden. Als je als kleine ondernemer dus toch gevonden wilt worden en geen groot advertentiebudget hebt, ga je beter op zoek naar andere creatieve manieren om gevonden te worden dan te investeren in zoekmachine marketing. Helaas, pindakaas.. Verder staat op Dutch Cowboys een lijst met bruikbare tools o.a. om je site beter vindbaar te maken.

  Usarchy (9)

  Usarchy is het weblog van Ruben Timmerman. Usarchy gaat vooral over gemiste online marketing kansen doordat sites te weinig aandacht hebben voor gebruiksvriendelijkheid. Uit een van zijn recente artikelen blijkt bijvoorbeeld dat de opvattingen van gebruikers en specialisten over wat gebruiksvriendelijk is, niet altijd overeenkomen. Hieruit wordt duidelijk dat het belangrijk is om feedback van gebruikers te vragen over het gebruiksgemak van een website.

  8a.nl (21)

  8a is het weblog van Sipke Overbeke. Daar o.a. dit artikel over wat te doen met ongebruikte domeinnamen. Zelf heb ik er ook nog wel een paar liggen en vraag ik mij dat ook wel eens af. Wel jammer dat ik Sipke nu pas heb ontdekt want anders hadden we de telefoon van mijn vriend die hij laatst in de wc had gegooid misschien ook nog kunnen redden..

  Enthousiasmeren.nl (23)

  Vlak daarna op 23 kwam ik terecht bij Enthousiasmeren van Erno. Dit weblog volg ik al langer en ik kom er regelmatig interessante dingen tegen. Erno is net gestart als volledig zelfstandig ondernemer en is enthousast bezig. Hij update zijn blog vrijwel dagelijks en heeft ook veel aandacht voor internationale ontwikkelingen. Hier een leuk artikel over wat elke non-profit moet weten over online marketing. Overigens zeker niet alleen interessant voor non-profits.

  Uzy.nl (54)

  Uzy noemt zichzelf: Een weblog met het laatste nieuws over trends, initiatieven en andere interessante wetenswaardigheden op het internet. Uzy wordt helaas niet erg regelmatig geupdate maar heeft wel een aantal interessante artikelen, zoals deze over de inzet van widgets om je bekendheid en sales te vergroten.

  Taekema.nl (78)

  Een weblog met nieuws en artikelen over internet, webdesign, online marketing, zoekmachine optimalisatie, usability en andere webonderwerpen. Wordt regelmatig bijgehouden. Handig, vond ik dit artikel over de meest gemaakte zoekmachine optimalisatie fouten.

  En dan is er natuurlijk nog Marketingfacts, de organisatie achter de verkiezingen, die zichzelf van deelname heeft uitgesloten. Maar hier mogen ze natuurlijk gewoon meedoen en er valt zeker ook iets te leren. Zie hier bijvoorbeeld een artikel over social bookmarking.

  Via social bookmarking kun je je links en meningen delen met anderen en via links van anderen, kun je zelf weer nieuwe interessante links vinden en/of contacten leggen. Als anderen jouw site of artikel aanmelden bij een social bookmark site is dat natuurlijk ook een mooie manier om meer links te krijgen en de populariteit van je site te verhogen. Een aantal bekende social bookmarking sites zijn:

  Technorati Profile

  Stumble Upon

  Digg.com

  En zoals je op de reacties op het artikel op Marketingfacts kunt zien, zijn er inmiddels ook een aantal Nederlandse initiatieven op dit gebied. Zelf heb ik op mijn weblog sinds kort ook social bookmarking geinstalleerd en ik ben benieuwd naar de resultaten.

  Conclusie:

  Als je iets wilt leren over online marketing zijn bovengenoemde weblogs de moeite waard om regelmatig langs te gaan. Daarnaast is het zo dat online marketing in Nederland nog relatief nieuw is en dat we natuurlijk maar een klein landje zijn. Internationaal, met name in Amerika is er nog veel meer te vinden maar daarover misschien een volgende keer.

  Verder denk ik dat zo’n top 100 wel stimulerend is voor het verhogen van de kwaliteit en het regelmatig updaten van je weblog. Daarom heb ik na het bekijken van alle 100 weblogs, de stoute schoenen maar aangetrokken en ook mijn eigen blog aangemeld.

11 december 2006     Marketing en SEO     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 Kletskous » Blog Archive » Vijfde Online Marketing Blogkermis:

  […] Een Kletskous « Beste Marketing Weblogs […]

 2. 1 Laurens:

  Hey leuk onderzoek. En bedankt voor de vermelding! Usarchy komt ook zeker in mijn top5 voor..met inderdaad ook marketingfacts. Wat zo’n top100 allemaal wel niet teweeg brengt šŸ™‚

 3. 1 Erno Hannink:

  Dank je wel Catharina dat je deze sites tipt uit de top 100 van MarketingFacts, trots en dankbaar dat ik hier tussen mag staan.

  Erno

 4. 1 de Vijfde Online Marketing Blogkermis at Enthousiasmeren:

  […] Catharina van Kletskous […]

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)