Marketing van Open Source en de Eindgebruiker

Sinds ruim een half jaar ben ik van de Mac volledig overgestapt op open source software en het bevalt mij prima. Zo goed zelfs, dat ik mij erover verbaas dat niet nog veel meer mensen hetzelfde hebben gedaan. Vandaar dat ik hier maar eens wat onderzoek naar heb gedaan.

 • Uit een enquete die wij onder startende ondernemers hebben gehouden blijkt dat het grootste deel ervan zelfs nog nooit van vrije software of open source heeft gehoord.
 • Uit berichten die ik op internetfora volg of start, blijkt vaak dat bij de mensen die er wel van gehoord hebben, er vaak nog veel onwetendheid en wantrouwen heerst over de mogelijkheden en de gebruiksvriendelijkheid ervan.
 • Toen wij in Arnhem zelf op zoek gingen naar een laptop zonder Windows licentie, bleek deze nergens verkrijgbaar te zijn.

Hieruit blijkt dat de barrieres voor wat betreft de overstap naar open source in ieder geval te maken hebben met:

 • Bekendheid
 • Vertrouwen
 • Beschikbaarheid

Al deze aspecten hebben vooral te maken met de marketing van open source, of eigenlijk, de niet-marketing van open source. De meeste open source projecten hebben niet of nauwelijks budget voor marketing en richten zich volledig op softwareontwikkeling. De bedrijven die dat wel hebben richten zich daarbij vaak op de server- en niet op de desktop markt. Geen wonder dus dat open source bij het grote publiek nog amper bekend is.

De vraag rijst nu wat hieraan kan worden gedaan en wie dat zou moeten doen. Van de open source gemeenschap als geheel kun je niet verwachten dat er enorme budgetten voor marketing beschikbaar komen en daarbij lijkt me dat ook geen gezonde zaak. Als je meer geld moet uitgeven aan marketing dan aan je software ontwikkeling moet je je toch eens goed afvragen waar je mee bezig bent. Een dergelijke strategie past ook helemaal niet bij de ideeen achter de vrije software ontwikkeling.

Toch staat de open source gemeenschap zeker niet machteloos ten opzichte van commerciele bedrijven met de beschikking over enorme marketingbudgetten. De kracht van de marketing van open source zit vooral bij de eindgebruikers en dat zjn er vele malen meer dan het aantal marketiers in dienst bij bedrijven als bijvoorbeeld Microsoft, Apple of Adobe. Het aantal eindgebruikers overstijgt ook vele malen het aantal ontwikkelaars van open source, die op dit moment de grootste bijdrage leveren aan de ontwikkeling van open source.

Het zijn dan ook de eindgebruikers die de verantwoordelijkheid zouden moeten en kunnen nemen voor de marketing van open source. Een aantal voorbeelden wat eindgebruikers op dit gebied kunnen bijdragen:

Bekendheid:

 • Meld je aan bij social bookmarking sites, zoals Stumble Upon, digg en technorati en bookmark alles wat je aanspreekt met betrekking tot open source of het open source produkt waar je enthousiast over bent. (Zie onderaan dit artikel voor een complete lijst van social bookmarking sites)
 • Neem actief deel aan fora op internet waar open source maar met name ook gesloten source software besproken wordt en neem in je handtekening een verwijzing naar een interessante bron of opensource product op.
 • Begin een weblog en besteed aandacht aan open source software.
 • Meld links naar open source producten of informatie aan bij relevante linkpagina’s
 • Bestel stickers en/of posters en plak ze bijvoorbeel op je laptop, auto of op andere relevante plekken.

Vertrouwen:

 • Bestel of maak en verspreid cd’s met een open source besturingssysteem of software produkten onder geinteresseerden in je familie- of vriendenkring en help zonodig met het installeren.
 • Laat mensen zien welke programma’s je gebruikt en wat de mogelijkheden zijn.

Beschikbaarheid:

Informeer bij computerwinkels naar een computer met een vrij besturingssysteem of zonder besturingssysteem. Mochten ze het niet leveren, ga dan een deur verder. Vraag genereert beschikbaarheid.

Dit is wat ik tot zover heb bedacht over wat de eindgebruiker kan doen om de marketingkracht van open source te vergroten maar ik weet zeker dat er nog veel meer mogelijkheden zijn en nodig iedereen hierbij graag uit tot meer suggesties.

29 december 2006     Marketing en SEO, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 Kletskous » Blog Archive » Marketing van Open Source ll:

  […] Een paar dagen geleden schreef ik hier een artikel over de marketing van open source en wat de eindgebruikers hierin kunnen betekenen. Inmiddels heb ik het artikel in iets aangepaste vorm, vertaald naar het Engels en het hier op open4.org gepubliceerd. Voor bloggers die onder een creative commons licentie bloggen en adsense gebruiken is open4.org overigens wel een leuke optie omdat je daar je eigen adsense ID mag gebruiken en 100% van de inkomsten krijgt. […]

 2. 1 Werner:

  Goede promotie-ideeen! Vooral dat laatste vind ik sterk. Naar de winkel gaan en vragen om een comp zonder OS, of een vrij OS, en vervolgens weer vertrekken als ze er geen hebben. Als ze zo veel ‘klanten ‘ naar buiten zien lopen zullen ze zich toch ‘ns achter de oren krabben. Ik ben van plan om het ze te gaan vragen. Lijfelijk of telefonisch!

 3. 1 Catharina:

  He, daar ben jij ook weer eens! Een heel goed nieuw jaar natuurlijk. En je vraagt maar raak hoor maar kopen doe je natuurlijk bij ons.

 4. 1 Michel:

  Een overzicht van open source toepassingen voor o.a. zakelijk gebruik is te vinden op http://www.opensourcexs.info.

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)