The Bill and Melinda Gates Foundation

Bill Gates, de oprichter van Microsoft, deelt al jaren stapels geld uit aan allerlei liefdadigheidsprojecten. Dit uit naam van The Bill and Melinda Gates Foundation. In dit artikel op Lxer worden een aantal zaken aan de orde gesteld die de bedoelingen van deze foundation in twijfel trekken. Het artikel stelt een samenvatting te zijn van dit 6 pagina’s lange verhaal in de LA times.

Volgens het Lxer artikel schijnt de Stichting evenveel weg te geven als ze aan winst maken, namelijk 5%. Hierdoor worden ze aangemerkt als liefdadigheidsinstelling en zijn ze niet belastingplichtig. Dit krijgen ze o.a. voor elkaar door veel te investeren in allerlei bedrijven, waaronder een chemisch bedrijf in Afrika dat verantwoordelijk lijkt te zijn voor een groot aantal bronchitusachtige aandoeningen in de wijde omgeving en een bedrijf dat aids medicijnen verstrekt tegen een prijs die voor geinfecteerde Afrikanen over het algemeen niet te betalen zijn. Dit alles, uiteraard volgens het LX-er artikel. De oplettende lezer zal mijn uiterst voorzichtige taalgebruik opgevallen zijn, maar ik weet dan ook zeker dat wij minder juristen in dienst hebben dan het gevolg van Gates.

In ieder geval nemen Bill en Melinda, of The Foundation natuurlijk, de verhalen wel serieus want er staat een uitleg op hun website. Voor de zekerheid link ik daar maar niet naar want dat zou wel eens een schending van het copyright kunnen opleveren, maar geinteresseerden vinden het vast wel. Volgens mij komt het er zo ongeveer op neer dat de stichting zich bezig houdt met goede doelen en zich niet druk kan maken om allerlei ethische zaken in relatie tot de bedrijven waar ze in investeren. Stel je voor zeg! Dat allemaal er ook nog een keer bij…

Maar ja, dat is een zeer vrije interpretatie van het verhaal dus lezers die zin hebben om het hele verhaal te lezen...

17 januari 2007     Politiek, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

  1. 1 Kletskous » Blog Archive » Rot op met je rechten:

    […] Een Kletskous « The Bill and Melinda Gates Foundation […]

  2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)