Starten zonder startkapitaal – deel 7

Het zevende artikel in deze serie over starten zonder startkapitaal gaat over het vaststellen van je doelgroepen. Ik ga hier op in aan de hand van een voorbeeld.

Een tijdje geleden heb ik eens de vraag gesteld op een ondernemersforum over wat ze vonden van de website/webwinkel van Mingos.

Ik kreeg toen allerlei adviezen over wat we zouden kunnen doen om de site van te verbeteren. Natuurlijk heb ik van de bruikbare adviezen dankbaar gebruik gemaakt. Een deel van de forumdeelnemers, bleek nogal sceptisch over de vraag naar computers met Linux. Helaas heerst bij een groot deel der mensheid nog het hardnekkig misverstand dat Linux niet geschikt zou zijn voor de massa en dat sla je er niet zomaar uit.. Een van de adviezen die ik kreeg, was ook om de doelgroepen nader vast te stellen.

Over dit laatste heb ik lang nagedacht. Over het algemeen is het goed om je doelgroep nader te definieren maar in dit geval kom ik eigenlijk niet verder dan computergebruikers die open staan voor iets anders. In de praktijk blijkt dit ook zo te zijn want onze klantengroep is tot nu toe heel divers en varieert van ondernemers tot computernerds, mannen en vrouwen en jongeren en ouderen.

Een grappige anecdote in dit verband is dat er een tijdje geleden een al wat oudere mijnheer zich bij ons meldde. Wij woonden toen nog in Arnhem en daar woonden we boven een horecagelegenheid/kultuurhuis. De man was het cafe binnengestapt en zei tegen het personeel dat hij op dit adres een computerwinkel had verwacht. Het personeel, danig in de war gebracht, begreep na enige tijd toch dat het dan om ons moest gaan en ze verwezen de man naar boven en gelukkig niet naar de naastgelegen Mediamarkt. De man bleek een gezellige Amsterdammer en hij was helemaal met de trein vanuit Amsterdam Noord gekomen om bij ons een laptop te kopen. Nu leveren wij niet uit voorraad omdat de computers apart geinstalleerd moeten worden, dus dat was een lichte teleurstelling maar voor hem geen reden om af te haken.

Wij waren wel nieuwsgierig naar zijn beweegredenen om op Linux over te stappen en daarvoor de reis naar Arnhem te ondernemen, dus onder het genot van een kop koffie kletsten we nog wat verder. Het bleek dat hij regelmatig problemen had met zijn Windows pc en toen hij een tijdje terug een keer ’s nachts belde met de KPN omdat zijn internetverbinding het niet deed, had de dienstdoende helpdeskmedewerker hem verteld dat dit kwam doordat hij een virus had. Toen hij vroeg hoe hij dit soort problemen moest voorkomen, had de helpdeskmedewerker hem gezegd dat hij dan Linux moest gebruiken. De man was vervolgens op zoek gegaan en bij ons terecht gekomen.. Met dank aan de KPN.

Conclusie:

Natuurlijk is het goed om over je doelgroep na te denken omdat je je daar dan bij je marketing rekening mee kan houden. Anderzijds is het ook sterk afhankelijk vanje product of dienstverlening. Een computer is nu eenmaal een algemeen product wat door vrijwel iedereen gebruikt wordt en op zich doet het er eigenlijk niet toe welk besturingssysteem erop staat, zolang het ding maar doet waarvoor het nodig is. Als je je dan gaat richten op bepaalde doelgroepen, beperk je je eigen mogelijkheden. Bij andere produkten of diensten kan het veel duidelijker zijn en dan is het zeker interessant om je doelgroepen te bepalen en uit te zoeken op welke manier en waar je ze het best kunt bereiken.

Als toegift en omdat het vandaag Valentijnsdag is hier een leuk maar wel wat lang Linux filmpje:

http://video.google.com/videoplay?docid=-3304682858126153303&q=linux
14 februari 2007     Ondernemen en Internet     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)