Starten zonder startkapitaal – deel 8

Deze aflevering van starten zonder startkapitaal gaat over acquisitie en wordt geleverd door Caroline Franssen van Heart Management. Caroline coacht o.a. ondernemers, leidinggevenden en andere professionals die op zoek zijn naar transformatie. Ik heb haar leren kennen via de mailinglijst voor vrouwlijke ondernemers van Women on the Web waaraan zij al jaren een actieve en positieve bijdrage levert. Op Cursusnetwerk verzorgt zij bovendien een erg stimulerende en effectieve online acquisitie workshop voor freelancers en ZZP-ers. Caroline denkt niet voor jou maar ze zet je aan het denken en vooral ook aan het doen.

Hier de bijdrage van Caroline, die gisteren ook op haar eigen weblog is verschenen:

Het marktleiderschap van de vlinder

Waarom zijn er eigenlijk zoveel vlinders op de wereld en kunnen ze allemaal naast elkaar voortbestaan?

Dat komt omdat ze allemaal ‘marktleiders’ zijn in hun eigen gebied. Iedere vlinder heeft een eigen levensgebied en binnen dat gebied fourageert zij op specifieke bloemen.

Ze zitten elkaar dus niet in de weg, maar kunnen naast elkaar bestaan, omdat ze ieder hun eigen focus hebben.Zo kijk ik ook graag naar het landschap van de vele eenpitters dat Nederland op dit moment rijk is: allemaal vlinders met hun eigen schoonheid, hun eigen focus en hun eigen afzetgebied. Zodra een eenpitter helder heeft waar haar bijzondere kwaliteiten liggen en zich richt op een eigen marktgebied, kan zij daarbinnen marktleider worden.

Tijdens een acquisitieworkshop voor zelfstandige tuinontwerpers die ik gaf voor de brancchevereniging BRAVVO werd dat nogmaals voor me bevestigd.Bij binnenkomst van de tuinarchitecten werd duidelijk dat mensen in het zelfde vak enorm van elkaar kunnen verschillen. Door hun persoonlijke verschillen, zijn er ook verschillen in de aard en kwaliteit van hun werk.De tuinontwerper die rustig en bescheiden is en van structuur houdt, ontwerpt andere tuinen dan de wildebras waarbij vrijheid voorop staat.

Voor beide soorten tuinen is een eigen publiek. Alleen, hoe vind je dat publiek? De e meeste eenpitters hebben in hun verlangen naar klanten, de neiging om een ‘allemansvriendje’ te willen zijn. Ze doen alsof ze het iedereen naar de zin kunnen maken en onderscheiden zich onvoldoende van elkaar. Eigenlijk is dat een vorm van zelfoverschatting én tegelijk een ontkrachting van je eigen capaciteiten.Immers: je hebt een eigen stijl van werken en daar past lang niet iedereen bij. Daarnaast zul je moeten aanvaarden dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken, hoe erg je ook je best doet.

Jouw talenten en voorkeuren zijn ‘normaal’ voor jou, maar zijn in de buitenwereld wel degelijk onderscheidend.Het vraagt enig zelfinzicht om te ontdekken dat wat voor jou ‘normaal’ is, wel degelijk een specifieke kwaliteit heeft.  De ‘keurige’ tuinarchitekt die burgerlijke en misschien in de ogen van sommigen ’tuttige’ dingen ontwerpt, ziet dat misschien niet direkt van zichzelf, evenmin als de artistiekeling die zich niet snel laat begrenzen en in de ogen van anderen veel te ‘wild’ is. Beiden denken dat het ‘normaal’ is wat ze doen, totdat ze eens door de ogen van de buitenwacht naar zichzelf proberen te kijken.Dan zien ze dat ze wel degelijk een ‘eigenheid’ hebben, die aansluit bij een bepaalde doelgroep. Het erkennen van je eigen specifieke talenten (en beperkingen) en daar mee naar buiten treden, vraagt lef. Maar het is nodig om de bij jou passende potentiele klanten te kunnen bereiken.

Soms is het bepalen van je markt voldoende en komen vervolgens de klanten op je af alsof je honing aan je kont hebt. Voor de meeste ondernemers vraagt het echter om doelgerichte stappen om aansluiting te vinden bij jouw ‘eigen’ markt: de bedrijven en particulieren die het beste bij jouw bedrijf passen.

Dit is voorlopig de laatste aflevering in deze serie. Met dank aan Caroline!

15 februari 2007     Ondernemen en Internet     Trackback-URL     reageer

2 reakties

  1. 1 Kletskous » Blog Archive » De Marketing top 100 van Februari:

    […] Ja inderdaad,  ik heb deze keer op mijzelf gestemd. Het hoort misschien niet maar ik vond dat ik het verdiend had. Het beste  vind ik zelf een serie over starten zonder startkapitaal die eigenlijk vorige maand al is gestart en nu uit acht delen bestaat. Zeven daarvan zijn van mijzelf en de achtste is  een bijdrage van Caroline Franssen van Heart Management. De serie biedt al veel informatie maar anderen kunnen hier vast nog iets aan toevoegen. Wie aan deze serie dan ook een zinvolle bijdrage wil leveren, is van harte welkom. Wanneer het af is, is het misschien de moeite waard om het ook als e-boek te verspreiden. […]

  2. 1 Keurmerkenmanie | TuinKriebels:

    […] Dit betekent dat niet alles tot in detail vooraf vastgelegd moet worden, maar wel dat de hoofdlijnen en de belangrijke details zijn afgebakend. Binnen dat kader kan iedereen dan zelf, maar altijd in overleg, invulling geven aan de dienstverlening. Een goede relatie (klik) tussen opdrachtgever en dienstverleners biedt de grootste kans om op alle niveaus de gewenste kwaliteit van dienstverlening te definiëren. Zie ook: Deze site […]

  3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)