The Big Idea Contest en het positieve effect voor Creative Commons

Het lijkt erop dat het draagvlak voor Creative Commons groeit, zeker in Marketingland. Dit concludeer ik naar aanleding van deze discussie op Marketingfacts.

De aanleiding ervoor is helaas wel erg triest. Het blijkt dat uitgever Sanoma een wedstrijd heeft uitgeschreven voor het bedenken van een nieuw tijdschrift: The Big Idea Contest. Het schandalige ervan is, dat in de voorwaarden staat dat alle inzenders hun intellectuele eigendom en al hun rechten inleveren bij Sanoma. Marketingfacts noemt het ouderwets en bekrompen maar ik had het ook niet erg gevonden als ze het ordinaire diefstal zouden hebben genoemd. Benieuwd of hier mensen in gaan trappen maar ik ben bang van wel. Wie weet blijkt dan dat het “biggest idea” dat van The Big Idea Contest Zelf is geweest..

Nu werken er aan Marketingfacts meerdere bloggers mee en in de reacties vroeg men zich af hoe het eigenlijk zit met het intellectueel eigendom van die bijdragen. Onder de Nederlandse wetgeving is het namelijk zo dat op vrijwel alles meteen copyright van toepassing is, ook al staat dat nergens vermeld. Marco Derksen van Marketingfacts aarzelde niet lang en heeft vrijwel meteen een creative commons licentie op Marketingfacts van toepassing verklaard.

Simpel gesteld betekent dit dat voortaan alle informatie op Marketingfacts door anderen mag worden hergebruikt en gepubliceerd, met bronvermelding. Uit marketing oogpunt is dit denk ik ook slim omdat het je naamsbekendheid kan vergroten. Yme Bosma van Ymerce heeft het helemaal gehad met intellectueel eigendom en gaat nog een stap verder. Hij brengt zijn weblog nu uit onder het publieke domein. Dat betekent eigenlijk dat iedereen er alles mee mag doen waar die zin in heeft. Zie hier zijn argumenten. Positieve ontwikkelingen in ieder geval en dat al op de maandachochtend! Een veelbelovend begin van deze week!

26 februari 2007     Creative Commons, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

2 reakties

 1. 1 hans-peter akkerman:

  ..en daarmee is de cirkel mooi rond. De ideeën en formuleringen die tot stand zijn gekomen met Yme’ s transpiratie mogen door partijen als Sanoma gratis en voor niets en zonder bronvermelding worden gebruikt, als ik het goed begrijp.. Ik vind dat helemaal niet zo positief, maar misschien begrijp ik het verkeerd?

 2. 1 Thierry:

  Hans,

  Niemand heeft Yme gedwongen zijn werk in het publieke domein te publiceren, dat is zijn eigen keuze. Als daarvan het gevolg is dat bijvoorbeeld Sanoma zijn werk gebruikt, dan is dat ook zijn keuze.

  Dat is wat er positief aan is; dat auteurs zelf kunnen bepalen onder welke voorwaarden ze hun werk publiceren.

  Thierry

 3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)