Affiliate marketing en vertrouwen

In Nederland zijn een aantal bedrijven actief, die als tussenpersoon optreden voor bedrijven die willen adverteren via affiliate marketing. Affiliate marketing houdt in, dat anderen de  producten van je bedrijf promoten, meestal gebeurd dat via websites. Als affiliate marketier plaats je dan teksten met links of banners naar de bedrijven waarvoor je optreedt en daarvoor krijg je een vergoeding.

Meestal krijg je een vergoeding per klik op een link of banner en/of een vergoeding per "lead", als er daadwerkelijk tot aankoop van een product wordt overgegaan. Via de tussenpersonen, de zogenaamde affiliate netwerken, kun je je aanmelden bij verschillende aangesloten bedrijven en het affiliate netwerk houdt dan je verdiensten bij en betaalt je verdiensten uit.

Ik ben al een tijdje bezig met affiliate marketing en ben dan ook aangesloten bij een groot deel  van deze Nederlandse affiliate netwerken. Zelf was ik nooit zo erg actief op dit front maar ik volgde de ontwikkelingen wel, vooral omdat ik ook een cursus over geld verdienen met internet heb ontwikkeld, die gepubliceerd is op Cursusnetwerk.

Een van de netwerken waarin ik altijd het meeste  vertrouwen had, was M4N. Toen ik een paar weken terug dan ook besloot om zelf wat actiever op het gebied van affiliate marketing te worden, viel mijn keus dan ook op dit netwerk. Om dit te realiseren heb ik het concept van Cursusnetwerk behoorlijk aangepast. Op Cursusnetwerk werden eerst alleen "eigen" cursussen aangeboden maar nu heb ik de site opgedeeld in een aantal onderdelen. Via Cursusnetwerk zijn nu ook o.a. de cursussen van een NTI  bereikbaar en als hierop wordt geklikt of wanneer mensen zich voor een cursus aanmelden, verdien ik daar geld mee.

Ik wist natuurlijk niet precies wat ik ervan moest verwachten maar het resultaat was vrijwel nihil. Dit dan,  volgens de statistieken van M4N, de tussenpersoon. Omdat Cursusnetwerk een behoorlijk aantal bezoekers  trekt , vertrouwde ik de zaak op een gegeven moment toch niet meer helemaal. Dit  omdat er volgens de statistieken zelfs niet eens op de aangeboden cursussen zou worden geklikt. Daarop heb ik M4N gemaild en toen ik daar geen antwoord kreeg, heb ik  ook via het forum aandacht gevraagd. Maar ook daar kwam eigenlijk amper een reactie.

Als proef heb ik toen een klein deel van de links omgezet naar Testnet, een ander affiliate netwerk en ja hoor, daar bleek dat er behoorlijk vaak op de links werd geklikt en ook kwamen er leads binnen. Vandaag ben ik dus een groot deel van de dag bezig geweest met het omzetten van de links naar Testnet en ik ben nog niet klaar.. Ik weet niet  hoeveel inkomsten ik hierdoor de afgelopen weken ben misgelopen maar ik baal er natuurlijk behoorlijk van.

Ik weet niet wat er precies aan de hand is bij M4N. Ze hadden altijd een goede naam maar wat mij betreft hebben ze die nu behoorlijk verpest. Als je als tussenpersoon optreedt tussen bedrijven en mensen die zich inzetten als affiliates, is het erg belangrijk dat zowel de bedrijven als de affiliates vertrouwen in je hebben. Een adequaat registratiesysteem is hiervoor op zijn minst een vereiste. Toch is dat nog niet eens waarom ik zo teleurgesteld in ze ben. Dat komt vooral door het negeren van mijn vragen en ik denk dat het bij veel mensen zo werkt.

Klanten hebben er vaak best begrip voor dat problemen niet meteen zijn opgelost , maar laat op zijn minst zien dat je er aandacht voor hebt en ermee bezig bent, en negeer ze nooit!

26 februari 2007     Affiliate Marketing     Trackback-URL     reageer

5 reakties

 1. 1 Catharina:

  Vandaag kreeg ik dan ineens toevallig of niet, een reactie van M4N. Een spijtbetuiging en een verzoek of ze me mochten bellen om te kijken of de samenwerking verbeterd kon worden want ze zagen zeker potentie in onze site. Ik heb het maar even afgehouden omdat ik net vrijwel alles heb omgezet naar Testnet en me dat veel tijd heeft gekost. Ook werd er niks gezegd over
  de tekortkomingen in het registratiesysteem, dus heb ik er niet direct vertrouwen in dat de samenwerking verbeterd kan worden. Alhoewel M4N altijd mijn favoriete affiliate netwerk was, kijk ik het voorlopig eerst maar even aan bij Testnet.

 2. 1 Rosa:

  Goed verhaal. Het blijkt dus dat aanvankelijk betrouwbare affiliate netwerken de zaak toch niet goed op de rit hebben zitten. Zelf ben ik (nog) niet erg actief hierin, maar de site van mijn man heeft wat TradeTracker-advertenties die nagenoeg niets opleveren, terwijl de score van de Google Adsense pagina-CTR 4,7% is. Als ik met mijn eigen site het affiliate pad opga weet ik nu wel wie ik als eerste neem. Dank je voor het artikel.

 3. 1 Catharina:

  Dank Rosa, inmiddels is M4N me overigens wel tegemoet gekomen, in die zin dat ze hebben aangeboden om zelf de affiliate links voor mijn site aan te maken en ze garanderen ook dat de registraties weer up to date zullen zijn. Omdat zij over het algemeen de beste vergoedingen hebben en omdat ik vanuit het verleden toch wel vertrouwen in ze heb, ga ik het nog een keer met ze proberen. Overal worden nu eenmaal fouten gemaakt.

 4. 1 Vinay:

  Hi Allen,

  Ik las met verontwaardiging het artikel. Jullie zouden http://www.webgains.nl eens moeten bekijken. WebGains is erg groot in de UK en zijn nu net startend op de Nederlandse markt. Ze hechten erg veel waarde aan klantensupport en hebben een uitstekende technologie.

 5. 1 Bram:

  Beste Allen,

  Een hoogwaardig affiliatenetwerk is http://www.cleafs.nl. Misschien dat je daar ook nog iets aan hebt.

  Bram

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)