Deel 9 van de saaie zoekmachine optimalisatie maand – Content is King

Hoe meer inhoud er op je site staat, des te groter wordt de kans dat je gevonden wordt. Logisch eigenlijk, want als je meer inhoud hebt, heb je ook meer pagina’s, meer titels en meer keywords. Verder schijnen zoekmachines te houden van het regelmatig verversen en vernieuwen van de inhoud. Ook niet zo gek, omdat als een site jarenlang niet geupdate wordt, de kans groot is, dat er verouderde informatie op staat.  Ik zal daarom vandaag ingaan op een aantal mogelijkheden om meer inhoud op je site te bieden en regelmatig te vernieuwen.

Een eigen Weblog

Een weblog is een soort dagboek op internet. Het kan zowel zakelijk als persoonlijk zijn of een combinatie ervan. Het bijhouden van een weblog kan erg leuk zijn maar het is ook een goede manier om meer bezoekers naar je site te trekken. Dit vooral, wanneer je je webog ook installeert op de domeinnaam, waar ook je website al op staat en natuurlijk op voorwaarde dat je je blog regelmatig update. Mijn eigen weblog heb overigens niet gekoppeld aan een van onze websites, maar dat is omdat wij meerdere websites hebben en ik niet kan/wil kiezen. Als je meerdere websites hebt, kan dit ook een voor de hand liggende keuze zijn omdat je daardoor via je blog aandacht aan al je sites kunt besteden.

Zelf blog ik nu ongeveer een jaar en ik merk dat dit weblog steeds vaker wordt gevonden via de zoekmachines en dat op heel verschillende combinaties van zoekwoorden. Maar ja, ik ben dan ook niet voor niks een kletskous ..Wat ik hiermee wil zeggen is dat je niet te lichtzinnig moet starten met bloggen. Het kan naast leuk, ook best lastig zijn en druk geven om steeds maar weer een nieuw verhaal te "moeten" maken voor je blog.

Toch kiezen veel mensen er tegenwoordig zelfs voor om niet meer een eigen website te hebben maar alleen een weblog. Ik denk dat dat ook heel goed kan, als dat past bij de aard van je bedrijf en bij je dienstverlening. Je ziet dit vooral veel bij bijvoorbeeld tekstchrijvers maar ook wel in de zakelijke dienstverlening, waar naastt een zakelijke, ook een persoonlijke uitstraling van belang kan zijn.

Wat je vooral niet moet doen als je zakelijk en professoneel wilt bloggen, is een weblog opzetten bij een centrale service als bijvoorbeeld blogger
of weblog.nl.  Dit omdat je daar geen eigen domein toegewezen krijgt en het je ook verder beperkt ben in je mogelijkheden om je weblog een eigen gezicht te geven en bijvoorbeeld goed vindbaar te maken voor zoekmachines. Als je op dit moment al een weblog hebt bij een dergelijke dienst, zijn er overigens meestal wel mogelijkheden om de inhoud van je blog over te zetten naar een webblog op je eigen domein. Als je daar meer over wilt weten, neem dan contact met mij op.

Een goede optie voor een weblog op een eigen domein is WordPress. Veel webhosters bieden dit tegenwoordig al voorgeinstalleerd aan. Voor WordPress zijn bovendien heel veel gratis thema’s beschikbaar waarmee je je weblog een "eigen" gezicht kunt geven. Wil je toch bepaalde aanpassingen of een heel eigen look, dan kun je daar een websitebouwer in de arm nemen die gespecialiseerd is in WordPress.

Meer inhoud door Affiliate Programma’s

Wij ontwikkelen en beheren zelf een aantal informatieve sites met een redelijk breed onderwerp. Hierdoor is het niet zo moeilijk is om steeds weer nieuwe inhoud toe te voegen. Een duidelijk voorbeeld daarvan is Cursusnetwerk. Iedere keer als er een nieuwe cursus wordt toegevoegd, maak ik bijvoorbeeld ook een nieuwe introductie pagina met een omschrijving en een link naar de cursus.

Tot voor kort bestond Cursusnetwerk alleen uit cursussen die via ons eigen electronisch leersysteem werden gepubliceerd maar sinds kort is de opzet wat gewijzigd en verwijzen we ook naar cursussen die door NTI worden aangeboden. Nu is dat extra aantrekkelijk, omdat NTI ook een zogenaamd affiliate programma biedt, waar je geld mee verdient,  als iemand zich via Cursusnetwerk bij een cursus van NTI aanmeldt. Maar natuurlijk betekent het ook meer inhoud omdat we op Cursusnetwerk nu ook verwijzen naar andere cursussen. 

Affiliate programma’s zijn dus een manier om de inhoud van je site te vergroten. Op dit moment heb ik alleen een overzicht gemaakt van het totale aanbod van NTI maar in principe zou ik ook voor iedere cursus een aparte pagina kunnen tioevoegen met een omschrijving.

Nu zijn affiliate programma’s niet voor alle websites geschikt, maar er zijn ook andere manieren.

Samenwerking met partners:

Een ander voorbeeld is Freelancenetwerk. Op Freelancenetwerk staat o.a. een onderdeel voor opdrachten voor Freelancers en ZZP-ers. Daar linken we naar een groot aantal vacaturebanken. Een tijdje geleden nam Talent Enterprise, via Speedmeet, contact met ons op met de vraag of we ook naar hen wilden linken en of we iets zagen in verdere samenwerking.

Leek ons een prima plan en dus hebben we een afspraak gemaakt en samen gekeken naar de mogelijkheden. Talent Enterprise bleek o.a. gratis toegankelijke bijeenkomsten voor freelancers en zzp-ers te organiseren en toen ontstond al snel het plan om aan Freelancenetwerk een agenda toe te voegen voor workshops, seminars e.d. voor deze groep.

Zelf was ik hier eerder nog niet opgekomen maar dit soort informatie is natuurlijk interessant voor onze doelgroep en bovendien levert het voor Freelancenetwerk weer extra inhoud op en daardoor meer kans om gevonden te worden via de zoekmachines.

De moraal van dit verhaal:
Denk voor jezelf eens goed na over wat voor informatie nog meer interessant kan zijn voor je bezoekers en/of zoek partners die daarop aansluiten. Reacties of andere tips, laat ze graag hier achter!

13 maart 2007     Marketing en SEO     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)