Deel 14 van de Zoekmachine Optimalisatie Maand: het leven van de zoekrobots verlichten

Gisteren had ik het over een aantal technieken die in websites worden gebruikt maar waar een zoekmachine niks mee kan. Illustratief en grappig in dit verband is het volgende uit het Duits vertaalde sprookje wat ik tegenkwam op de site van Vision2form en waarin een webdesigner in de kroeg een praatje aangaat met een zoekrobot : De zoekmachine robot en de webdesigner.

Waar het op neerkomt is dus dat een robot alleen tekst leest en links herkent. Nu zijn er wel een aantal zaken die je kunt doen om het leven van de robot wat te veraangenamen. Een daarvan is bijvoorbeeld het maken van een sitemap.

Nu zijn er eigenlijk twee soorten sitemaps. Een ervan kun je maken voor je bezoekers in html, zoals bijvoorbeeld deze van kletskous en de andere is een XML sitemap die gemaakt wordt voor zoekmachines. Omdat we het hier hebben over zoekmachineoptimalisatie ga ik verder alleen in op deze XML sitemap.

Met het aanmaken van een XML sitemap maak je het zoekmachines gemakkelijker om alle pagina’s van je website op te nemen. Voor het aanmaken van een XML site map zijn verschillende mogelijkheden maar Google adviseert om te kiezen voor het eigen  Sitemap protocol  omdat dit vrijgegeven is onder een vrije licentie en daardoor ook door andere zoekmachines kan worden gebruikt. Het aanmaken van een sitemap protocol kun je doen via het webmaster centrum van Google. Naast het genereren van een automatische sitemap biedt dit webmaster centrum ook andere interessante informatie, zoals o.a.

Zoekopdrachtstatistieken:

 • Meestuitgevoerde zoekopdrachten waarmee je pagina gevonden wordt.  
 • Het aantal kikken op de meestuitgevoerde zoekopdrachten
 • Gemiddelde toppositie van een willekeurige pagina in de resultaten van Google

Pagina-analyse: Een weergave van hoe de robot van Google je pagina ziet.

Het aantal en welke pagina’s er naar je site en je subpagina’s  linken

Sites die qua inhoud lijken op jouw sites

Fouten in de html van je pagina of links die niet goed zijn

De tijd die het kost om je pagina’s te laden

Mensen die deze serie gevolgd hebben, begrijpen wel dat dit soort informatie erg interessant kan zijn uit een oogpunt van zoekmachine optimalisatie. Zelf hebben wij deze sitemaps al een tijdje voor onze sites maar eerlijk gezegd keek ik er nooit naar, todat ik meer met SEO aan de slag ging. Nu ik ze weer ontdekt heb, ga ik er dan ook  zeker vaker langs!

20 maart 2007     Marketing en SEO     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

 1. 1 Hummerbie:

  Hier nog wat aardige artikelen over Google en Yahoo sitemaps.

  http://blog.design-cars.com/?s=sitemap

  Ik zal zo nog wel eens vertalen naar het Nederlands. Tijd he…:-(

 2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)