Deel 13 van de saaie zoekmachine marketing maand: Technieken voor het bouwen van websites

Als je een website gaat of laat bouwen, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Ook de technieken waarmee websites worden gebouwd, zijn namelijk  van invloed op de vindbaarheid via zoekmachines. Een aantal dingen zijn hierbij belangrijk:

Gebruik geen Flash

Flash kan best mooi zijn maar zoekmachines kunnen het niet lezen. Beperk daarom het gebruik van flash in een website of vermijd het helemaal. Heb je nu een flash site, dan kun je hier zien hoe de zoekmachine deze ziet: http://www.se-flash.com/

Geen Javascript voor de navigatie

Voor de navigatie op de website (de menustructuur) moet je geen Javascipt gebruiken want zoekmachines herkennen dit niet.

Geen dynamische maar maar statische Url’s

Soms zie je wel eens dat een link van een site er zo uit ziet: http://www.site.nl/page.asp?topic=main&id=16&session=87A6FA80B in plaats van bijvoorbeeld:  http://www.site.nl/index. Deze moelijke leesbare (dynamische)  url’s ontstaan door het gebruik van sommige CMS-systemen (content managementsystemen voor het bouwen en onderouden van websites). Mingos, bedrijf van mijn partner en bouwer van onze websites gebruikt  zelf het CMS Joomla! en gelukkig heeft dit systeem diverse oplossingen voor dit probleem om de dynamische urls’ omzetten naar  SEO-vriendelijke (statische) url’s.

Geen Frames

Met frames kun je meerdere html pagina’s tot een pagina samenvoegen. Ook frames zijn niet geschikt voor zoekmachines. Deze techniek wordt overigens nauwelijks meer gebruikt omdat de meeste mensen tegenwoordig websites bouwen met behulp van een CMS-systemen, die geen gebruik maken van deze techniek. Je ziet het nog wel veel bij sites die bijvoorbeeld gebouwd zijn met Microsoft Frontpage

Gebruik CSS

CSS staat voor Cascading Style Sheets. Het is een techniek die ervoor zorgt dat de informatie over de vormgeving, zoals bijvoorbeeld lettertype en achtergrondkleur allemaal wordt samengevoegd in een apart bestand en niet meer zichtbaar is in de html code. Zoekmachines indexeren meestal niet je hele pagina maar slechts een deel ervan. Door alle vormgevingsaspecten uit de inhoud te halen, komen de zoekmachines eerder terecht bij belangrijke dingen, zoals je titel en de inhoud. Hier op Cursusnetwerk staat een korte cursus over beginnen met CSS.

Alhoewel deze technische aflevering voor mij persoonlijk redelijk saai is, was ik toch tot de conclusie gekomen dat zoekmachine optimalisatie veel minder saai is dan ik verwacht had. Vanaf morgen zal ik het dan ook maar "zoekmachine optimalisatie maand" noemen..

19 maart 2007     Marketing en SEO     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Hummerbie:

  Als leuke aanvulling op de CSS Cursus, de CSS Cheat Sheet

  http://lesliefranke.com/files/reference/csscheatsheet.html

 2. 1 Deel 14 van de Zoekmachine Optimalisatie Maand: het leven van de zoekrobots verlichten | Kletskous:

  […] Contact « Deel 13 van de saaie zoekmachine marketing maand: Technieken voor het bouwen van websites […]

 3. 1 Deel 19 van de Zoekmachine Optimalisatie Maand - Afsluiting en aanbod gratis Website met SEO | Kletskous:

  […] Technieken voor het bouwen van websites […]

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)