De opmars van de pinguin: Dell gaat ook Linux leveren

tuxEen tijdje geleden heeft Dell bekend gemaakt dat ze binnenkort computers gaan leveren met Linux voorgeinstalleerd. Dell zet deze stap omdat ze sinds kort onderzoek doen naar de wensen van de klanten. Met stip op 1 staat de vraag naar voorgeinstalleerde Linux computers. Tot nu toe heeft nog niet een van de grote hardware leveranciers deze stap durven zetten, maar Dell doet het dus wel. Voor Linux vind ik dit een fantastische ontwikkeling omdat daarmee de overstap naar Linux voor veel mensen een stuk bereikbaarder wordt. Ook is het een teken dat het monopolie van Microsoft scheuren gaat vertonen.

Maar zoals trouwe lezers weten, levert Mingos al enige tijd voorgeinstalleerde Ubuntu Linux systemen en voor ons persoonlijk is dit dan ook een interessante ontwikkeling, die ik natuurlijk met grote  belangstelling volg.  Voor Mingos heb ik een aantal kansen en bedreigingen  eens op een rij gezet:

Bedreigingen:

  • Tot op heden is Mingos in Nederland een van de weinige bedrijven die voorgeinstalleerde Linux systemen levert en we krijgen er dus een geduchte concurrent bij.
  • Dell is een enorm groot bedrijf en manifisteert zich vooral als als prijsvechter Mingos is een kleine speler en kan nooit de inkoop voordelen realiseren zoals Dell dat kan

Kansen:

  • Als Dell Linux gaat aanbieden, zal dit veel promotie voor Linux gaan opleveren. Zowel bedrijven als particulieren zullen zich gaan realiseren dat Linux een serieus alternatief is.
  • Dell is een groot bedrijf maar kan niet de persoonlijke service leveren, die Mingos kan bieden.

Conclusie

Ik denk dat de kansen groter zijn dan de bedreigingen. Doordat wij  als een van de weinigen standaard Linux voorgeinstalleerd leveren, zijn wij nu een soort roepende in de woestijn.  Vaak moeten wij nu vragen beantwoorden als: "Linux, wat is dat? Kan je daar ook mee op internet of kan je daar ook mee internetbankieren?"

De vraag is nog welke Linux distro’s Dell gaat leveren. Daar loopt op dit moment nog onderzoek naar maar aangezien Ubuntu de populairste Linux distro is, lijkt me de kans groot dat die er bij zal zitten.

25 april 2007     Ubuntu     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)