Meer Jip en Janneke Taal graag

Via mijn statistieken zag ik dat er vanaf een Mac forum ineens bezoekers op dit weblog terecht kwamen. Uit nieuwsgierigheid ging ik natuurlijk even kijken wat het Mac volk hier bracht. En wat blijkt, ik schrijf in Jip en Janneke taal en wat mij betreft is dat een van de mooiste complimenten die ik ooit heb gedad.

Nu heb ik vroeger niet alleen veel Jip en Janneke gelezen maar ik heb ook ooit een korte cursus Journalistiek gevolgd. Daar leerde ik, dat je je bij het schrijven zo ongeveer moet richten op Mavo 3 niveau, omdat dan de meeste mensen kunnen begrijpen waar je het over hebt. Van dat advies heb ik altijd veel profijt gehad, bijvoorbeeld toen ik later werkte als notuliste van gemeenteraadsvergaderingen en als beleidsmedewerkster bij de sociale dienst. Het lijkt mij logisch dat verslagen van gemeenteraadsvergaderingen en ambtelijke adviezen goed en het liefst ook nog wat prettig leesbaar moeten zijn voor “de gewone burger” maar in ambtenarenland is dat bepaald geen vanzelfsprekendheid. Gevolg was wel dat mijn verslagen van de raadsvergaderingen soms wat mooier waren dan de werkelijkheid maar de raadsleden vielen daar eigenlijk nooit over. Integendeel, ze vonden het vaak een hele kunst dat ik van de meest chaotische vergaderingen nog wel wat wist te maken.

Een keer beweerde een raadslid dat ik niet had weergegeven wat hij zei. Dat klopte ook, want ik had aan zijn betoog geen touw kunnen vastknopen en had er maar iets van gemaakt wat ik dacht dat hij bedoeld zou kunnen hebben. Dit met in het achterhoofd, zijn politieke kleur. Mijn voordeel was dat ik uit een erg politiek geengageerd (sorry wist effe geen Jip en Janneke woord) nest kom. Ik heb toen zijn tekst van ca. 20 minuten maar letterlijk in het verslag opgenomen maar dat stelde hem ook niet tevreden, want dat kon hij nooit zo gezegd hebben.. Vervolgens heb ik hem uigenodigd om dan maar te komen luisteren naar de geluidsband. Zo gezegd, zo gedaan en samen nog maar eens het hele verhaal aangehoord. “Tja… tja”, zei die, ondertussen wat aan zijn kin krabbend.. “Zet er anders maar weer in wat je er eerst had staan”. Prima en ik heb later nooit weer een wanklank van de man gehoord.

Natuurlijk is het wel afhankelijk voor welke doelgroepen je schrijft maar ook ingewikkelde dingen kunnen vaak best in gewone mensen taal worden uitgelegd.Ook op internetmarketing gebied worstel ik me regelmatig door technische zaken, waarbij ik denk, kan het niet wat minder.. Daarom hier, een oproep voor meer Jip en Janneke taal.

jip en janneke taal

24 april 2007     Marketing en SEO     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

  1. 1 Werner:

    Haha, leuk verhaal over die raadsman!

  2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)