Help ik ben niet ingeburgerd

Omdat ik gevraagd ben een reintegratiebedrijf te ondersteunen bij het inschrijven voor een aanbesteding inburgeringstrajecten, ben ik mezelf aan het verdiepen in wat inburgeren tegenwoordig zo al voorstelt. Per 1 januari is er nieuwe wetgeving van toepassing en moeten de inburgeraars aan een aantal eisen voldoen.

Bij mijn onderzoek stuitte ik op de Nationale Inburgeringstest van Teleac. Deze schijnt gemaakt te zijn door dezelfde deskundigen als die de examens hebben opgesteld voor de inburgeraars. Ik begon met veel zelfvertrouwen aan de test – ik heb immers jaren bij de gemeente gewerkt in allerlei functies en dacht verder ook redelijk op de hoogte te zijn van de geldende regels en de normen en waarden van Jan Peter, maar al bij de eerste vragen, bekroop mij al een angstig voorgevoel.

De eerste vraag luidde
Welke tratiditie is in de vorige eeuw ontstaan:

a .  De oudejaars conference
b.   Oliebollen eten
c.   Vuurwerk afsteken

Wat is dit voor een vraag? Waarom wil iemand dit uberhaupt weten, laat staan om te mogen inburgeren?

Op dan maar naar vraag 2:
Daar moest een foto van de gouden koets herkend worden als symbool van prinsjesdag. Nou ja, vooruit..

Vraag 3:
Waarom zijn wij in Nederland begonnen met het afsteken van vuurwerk bij het begin van het nieuwe jaar?

a.   Om de kwade geesten te verjagen
b.   Om oud en nieuw extra feestelijk te maken
c.   Omdat de Chinezen dat deden. Wij hebben dat overgenomen

Het antwoord is a en ik had het nog goed ook, maar toch zakte ik uiteindelijk voor de test met als eindcijfer een 4,9 en ook Thiery, mijn partner redde het niet, al eindigde hij nog wel met een iets hogere score, namelijk 5,1. Gelukkig heb ik nog het excuus dat ik Fries ben…

Maar in ieder geval, lijkt het mij weinig zinvol om met vragen als deze het niveau van inbugering te testen en vraag ik mij af of dit uberhaupt wel te testen is. Waar het om gaat is dat mensen zich hier een beetje thuis voelen, de weg weten, hun rechten en plichten kennen en vooral ook, dat ze door ons geaccepteerd worden. Een belangrijke rol daarin ligt naar mijjn idee dan ook bij ons als Nederlanders. Misschien moet er eerst maar eens een  test komen of wij zelf  aan de eisen voldoen om de inburgeraars te laten inburgeren. Zo niet dan naar een verplichte inburgeraars inburgering cursus.

26 juni 2007     Politiek     Trackback-URL     reageer

5 reakties

 1. 1 Werner:

  Iedereen wilt nu natuurlijk zelf die test ook doen, maar er wordt niet naar gelinkt. Ik vertrouw erop dat deze nalatigheid op korte termijn hersteld wordt.

  Hoogachtend

  W. Moller

 2. 1 Catharina:

  Oh ja, tuurlijk. ’t Is geregeld; zet hem op en laat u de uitslag even weten?

 3. 1 Werner:

  Vooruit dan, ik heb ‘m gedaan. Wat een braaktest. Soms kon ik het amper binnenhouden, maar okay, ik ben ingeburgerd, hoewel de score met slechts 5.5 minimaal was.
  ‘Het is nieuwjaarsdag. Tijdens de jaarwisseling hebben u en uw buren vuurwerk afgestoken. Er ligt nu veel rotzooi op straat. Wat doet u?
  A. Als u wakker wordt, veegt u het even aan.
  B. Niets. Straatvegen is de taak van de gemeentereiniging.
  C. Niets. Het waait wel een keer weg.

  Sorry als je het niet binnen kon houden en nu je toetsenbord moet schoonmaken, maar dit is het soort vragen waar je mee te maken krijgt.

  Deze vraag is voor de makers van deze inburgeringstest zelf:
  Vraag 37:
  Oudjaar is de dag dat er in Nederland het meest alcohol gedronken wordt, en dientengevolge is nieuwjaar de dag met de meeste en zwaarste katers. Als je dan ’s middags wakker wordt om te gaan urineren, en met je hoofd in je handen op de rand van je bed zit, welke gedachten gaan er dan in je om?
  A. ‘Waar ben ik toch allemaal geweest gisteren?’
  B. ‘Mijn God, ik heb met Jos staan zoenen…!’
  C. ‘Eerst even de straat aanvegen!’

  Dus, mijne heren en dames van deze inburgeringstest, voelt U waar ’t ‘m wringt?

 4. 1 Arno Wingen:

  Goh… hoe is nootmuskaat eigenlijk in ons land gekomen…

  Wat een briljante vraag.

  Hoe lang doet u erover om met de trein van Amsterdam naar Enschede te reizen?

  Mits de trein rijd, er geen storingen zijn, er geen vertragingen zijn, er geen storm is geweest EN er niemand staakt… dan weet ik het ook niet. Ik schat 4 dagen.

  Ter info, ik zal het land moeten verlaten. Ik heb een 4,7…

 5. 1 Catharina:

  Gelukkig maar šŸ™‚ Nog even en dan zitten er alleen nog maar inburgeraars met een diploma in dit land en moeten wij allemaal op zoek naar iets anders..

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)