Goed begin van de week voor de vrije wereld

De week is goed begonnen voor de vrije wereld:

Ten eerste heeft het Hof van Eerste Aanleg in Luxemburg, een van de hoogste Europese rechtbanken, in navolging van de Europese Commissie geoordeeld,  dat Microsoft zijn dominante marktpositie heeft misbruikt om concurrenten uit de markt te drukken. De opgelegde boete van € 497 miljoen blijft dus staan en ook moet Microsoft zijn serverconcurrenten meer informatie over zijn interface verschaffen zodat concurrerende producten beter samen kunnen werken met Windows.

Ten tweede is het weerzinwekkende bedrijf SCO bijna failiet en heeft sursceance van betaling aangevraagd. Dat komt niet echt overwacht en is het gevolg van de verloren rechtszaak, die SCO had aangespannen tegen IBM en Novell, waarbij SCO claimde eigenaar te zijn van een deel van Unix Bron Code, die volgens hun in Linux is  verwerkt. SCO stelde zich op het standpunt dat voor ieder gebruik van Linux een licentie benodigd zou zijn, met een kostprijs van in de orde van maar liefst $600. Deze dreiging heeft jaren boven Linux gehangen en de verloren rechtszaak was voor alle Linux gebruikers een belangrijke overwinning. Overigens schijnt Microsoft ook flink wat geld in SCO te hebben gestoken om deze juridische procedures te kunnen voeren.

En alsof het niet op kan verscheen gisteren het aktieplan voor open source en open standaarden van staatssecretaris Heemskerk. Een greep uit de aktiepunten:

 • Om brede toepassing van open standaarden binnen het Rijk te bevorderen moeten rijksdiensten vanaf april 2008 bij de aanschaf of modernisering van software uitgaan van open standaarden. Hiervan kan alleen worden afgeweken in een aantal uitzonderingsgevallen, bijvoorbeeld wanneer de bedrijfsvoering hierdoor op onaanvaardbare wijze in gevaar komt.
 • Met de andere overheden (provincies, gemeenten, waterschappen en ZBO’s – zelfstandig bestuursorganen) worden vergelijkbare afspraken gemaakt door de minister van Binnenlandse Zaken.
 • Naast toepassing van dit zogenoemde ‘pas toe of leg uit’ principe moeten rijksdiensten vanaf april 2008 het Open Document Format (ODF) ondersteunen.
 • Om de toepassing van open source software te versterken moeten alle departementen vanaf 1 januari 2009 een strategie hebben voor de aanbesteding, inkoop en het gebruik van open source software.
 • Om overheden te ondersteunen bij de overgang naar open standaarden en open source software wordt een speciaal programmabureau opgericht dat ondersteuning biedt.
 • Daarnaast wordt de NMa en het CPB gevraagd te onderzoeken of aanvullende maatregelen nodig zijn.

Nu maar hopen dat er deze keer ook wat van terecht komt en Nederland de achterstand in Europa op het gebied van vrije software snel kan inlopen.maar het lijkt er in ieder geval op dat de overheid het licht heeft gezien  Nu het bedrijfsleven nog en dan zal de consument ontgetwijfeld volgen.

 

18 september 2007     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 Vincent:

  Dat laatste wist ik nog niet; heel mooi nieuws! (De rest ook trouwens) Vooral dit vond ik zeer positief:

  Naast toepassing van dit zogenoemde ‘pas toe of leg uit’ principe moeten rijksdiensten vanaf april 2008 het Open Document Format (ODF) ondersteunen.

  Sceptisch als ik ben moet ik het allemaal nog zien, maar ik heb goede hoop 🙂

 2. 1 bartek:

  € 497 miljoen €… voor een bedrijf met een jaaromzet van 41 miljard $ …
  Niet iets om hun KO te slaan maar die komt wel aan.
  Ik vermoed dat Nelie Kroes de VS niet meer binnen mag … 😉

 3. 1 Sander:

  Ik heb weinig verstand van de servermarkt, maar de thuisgebruiker heeft vast weinig baat bij Microsofts boetes en serverspecificaties. Het heeft meer zin om te zorgen voor een waardige Europese concurrent, of meerdere in een nieuwe, Europese Silicon Valley. Op basis van vrije software en open standaarden kan in korte termijn een pakket aan worden geboden dat hier veel interessanter is dan Windows en Office, omdat het direct op onze markt gericht is en hier goed ondersteund wordt.

 4. 1 Vincent:

  Sander, dat is allemaal leuk en aardig, maar zo’n alternatief zou nooit kunnen opboksen tegen Ms, net als de huidige alternatieven dat niet kunnen. Overigens kan de thuisgebruiker ook al veel baat hebben van de huidige alternatieven.

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)