Microsoft? Who the f*** is Microsoft?

Een paar weken geleden riep ik hier op tot een boycot van Microsoft. Die oproep was meer bedoeld als een provocatie dan als een serieuze poging tot een boycot, want wie ben ik om dat te doen,  maar voordat je het weet word je er in meegesleept. Nu kan ik me erin vast blijven bijten en alle tien argumenten die ik heb genoemd, verder gaan onderbouwen,  maar dat lijkt me tamelijk zinloos. Er zijn velen die dat beter kunnen en dat ook hebben gedaan en mensen die daarin geinteresseerd zijn hoeven alleen maar even een zoekmachine te raadplegen.

Wat mij weer met beide benen op de grond zette, was dit artikel, waarin Steve Lake stelt dat het beter is om Microsoft zoveel mogelijk dood te zwijgen. Daar zit natuurlijk iets in, want slechte reclame is ook reclame en als je een product wilt promoten, is het over het algemeen niet de slimste taktiek om de concurrent af te kraken. Toch doen wij dit als aanhangers van Linux en vrije software met grote regelmaat..

Na vandaag dus even geen Microsoft meer hier, tenzij ze weer iets uitvoeren, waarover ik onmogelijk mijn mond kan houden, maar ik zal het in ieder geval zoveel mogelijk proberen te beperken.

Waar ik wel aan hoop bij te dragen is de vanzelfsprekendheid waarmee mensen Windows accepteren als een gegeven en niet omkijken naar alternatieven.  Dit wordt vooral veroorzaakt door de koppelverkoop van computers met Windows, waaraan nog steeds moeilijk te ontkomen is. Veel mensen zien daardoor een computer en een besturingssysteem als een geheel. Feitelijk is dat alleen bij Apple het geval; het enige bedrijf dat computer en software tegelijkertijd ontwikkeld.

Maar stel, het zou normaal zijn dat je in de winkel een lege computer zou kopen en je zou zelf moeten kiezen welk besturingssysteem je erbij zou willen en de verkoper zou de volgende alternatieven bieden:

Product 1

 • Dit besturingssysteem is ontwikkeld door een bedrijf dat ongeveer 95% van de markt in handen heeft
 • Als gebruiker mag je niet weten wat er in het systeem zit en wat het doet met de (persoonlijke) gegevens op je computer
 • Het besturingssyteem kost geld, maar het wordt niet je eigendom. Je krijgt een gebruiksrecht met allerlei beperkingen
 • Naast het besturingssysteem heb je allerlei software van derden nodig, omdat het syteem veel problemen kent met virussen en spyware
 • Het systeem weigert tot op heden zich aan te passen aan erkende open standaarden
 • Door het monopolie van dit systeem is er voor dit systeem meer commerciele software beschikbaar

Product 2

 • Dit product wordt door duizenden programmeurs wereldwijd ontwikkeld
 • Het product is transparant; iedereen mag zien waar het uit bestaat en wat het doet
 • Tot op heden zijn er nog nooit virus uitbraken voor dit product voorgekomen en er zijn ook geen problemen met spyware
 • Het product is gratis en je mag er vrijwel alles mee doen wat je wilt
 • Het product voldoet aan open standaarden, zodat bestanden uitwisselbaar zijn en ook blijven
 • Naast het besturingssysteem zijn er duizenden applicaties onder dezelfde voorwaarden beschikbaar, die in de meeste gevallen een prima alternatief zijn voor de ontbrekende commerciele software

Ik denk dat in zo’n geval veel mensen een andere keuze zouden maken en dat alternatieve besturingssystemen een eerlijke kans krijgen. Dat het zover zal komen is misschien niet eens ondenkbaar, want net kwam ik dit bericht tegen op het weblog van The Globalisation Institute: Computers in the European Union should be sold without a bundled operating system.

Dit instituut heeft inmiddels een rapport met deze aanbeveling naar de Europese Commissie gestuurd en als Neelie nog steeds in de stemming is zou dit een prima stap kunnen zijn naar daadwerkelijk eerlijke concurrentie.

                                                         

24 september 2007     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

28 reakties

 1. 1 Vincent:

  Macintosh -> Apple?

  En eerlijk gezegd denk ik niet dat verkopers zo de voor- en nadelen op een rijtje zetten hoor. Het lijkt mij waarschijnlijker dat ze zeggen: “Als u product 2 niet kent, dan zou ik gewoon voor 1 gaan, kost wat meer maar dan hoeft u het niet meer opnieuw te leren.” Sterker nog, ik denk dat ze helemaal niet product 1 en product 2 gaan aanprijzen, maar dat het meer is “wilt u bij deze computer ook nog product 1 erbij kopen?” Het zou iig als resultaat kunnen hebben dat, wanneer iemand zegt dat hij niet betaald heeft voor Windows, dat ook echt zo is.

  En misschien vind je dit ook wel interessant: http://www.dwars.org/artikel/dwars_zoekt_open_source_toppers

 2. 1 savage:

  Precies. Die twee keuzes kun je alleen voorleggen aan iemand die nog nooit van Windows of Linux heeft gehoord. Wanneer je beide lijstjes aan een gemiddelde computer gebruiker voor zou leggen is de eerste vraag die ze stellen: “Welke van deze twee is Windows?”.

 3. 1 bartek:

  Bekijk het probleem Microsoft eens als een gat in je haag.
  Als je dat gat eruit wil knippen zal het gat steeds groter worden.

 4. 1 KenSentMe:

  Het lijkt me dat bij de beide opties iets wezenlijks ontbreekt, namelijk dat bij verre de overgrote meerderheid van de mensen Windows gebruikt en dat je er dus vanuit kunt gaan dat bestanden van anderen goed uitwisselbaar zijn, de meeste mensen in je omgeving dezelfde software gebruiken en dat er meestal mensen in je omgeving zijn die een oplossing hebben voor jouw probleem (alhoewel ook maar al te vaak het tegendeel wordt bewezen).

  Groet,

  Jeroen van de Nieuwenhof

 5. 1 Catharina:

  Jullie gaan er kennelijk van uit dat alle mensen die nu Windows gebruiken behoren tot een slaafse kudde.. Wat dat betreft ben ik toch wat optimistischer. Ik denk dat een groot deel van de mensen gewoon nog niet beter weet en de hoofdoorzaak daarvan is dat ze in de winkels geen keus wordt geboden. Zodra dat wel het geval is, gaan veel mensen kritische vragen stellen, bijvoorbeeld wat zijn de verschillen, waarom is dat dure product beter dan het goedkope, wat kan ik daar meer mee, enz..

 6. 1 Vincent:

  Ik denk niet dat de mensen die nu Windows gebruiken behoren tot een slaafse kudde (hoewel dat voor een aantal toch weer wel geldt šŸ˜‰ ) maar ik denk dat winkeliers ze niet de keus tussen het een en het ander bieden, maar alleen de keus tussen “Windows” of “niets”.

 7. 1 bartek:

  Ik weet niet of je dat op tegen mij zegt Catharina, in dat geval denk ik dat ik wat onduidelijk was in mijn post. Ik wilde verder gaan op het feit dat het beter is om Microsoft dood te zwijgen zoals je in je post aanhaald.

  Ik deed dit met de vergelijking van de gat in de haag … misschien niet de beste vergelijking maar ik vond ‘m wel leuk.

  Mensen die Windows gebruiken zijn zeker niet slaafs en doen dit om verschillende redenen en iedereen heeft zijn / haar gelijk daarin.

 8. 1 Catharina:

  @Vincent:
  Ik denk ook dat dat vooral in het begin zal gebeuren, zolang veel winkeliers zelf ook onbekend met Linux zijn en zeker wanneer ze meer kunnen verdienen aan MS producten. Aan de andere kant denk ik dat de koppelverkoop een van de belangrijkste oorzaken is van het “succes” van Windows en ik vind ook dat het verbieden daarvan een voorwaarde is voor op zijn minst een begin van eerlijke concurrentie. Verder is mijn hoop dan gericht op de kritische consument, die toch ook steeds o.a. via Internet steeds wijzer wordt.

  @Bart:
  Nee, was niet tegen jou Bart. Jij had mij toch eigenlijk al een keer eerder gewaarschuwd om MS niet meer aandacht te geven, dan ze verdienen? šŸ™‚

 9. 1 Vincent:

  Het lijkt me dat bij de beide opties iets wezenlijks ontbreekt, namelijk dat bij verre de overgrote meerderheid van de mensen Windows gebruikt en dat je er dus vanuit kunt gaan dat bestanden van anderen goed uitwisselbaar zijn, de meeste mensen in je omgeving dezelfde software gebruiken en dat er meestal mensen in je omgeving zijn die een oplossing hebben voor jouw probleem (alhoewel ook maar al te vaak het tegendeel wordt bewezen).

  Nu je het zegt; wat dat betreft is het wel een goede timing. Iedereen’s documenten staan op het punt niet meer te werken met nieuwe office versies dus is er ook een kans voor OpenDocument, dus is dit probleem nu net niet aan de orde. En die kritische consument die via internet Linux ontdekt ontdekt ook dat hij via internet heel makkelijk hulp zal krijgen.

  Helpen zal het inderdaad zeker, als de koppelverkoop verboden wordt.

 10. 1 Henk:

  Ik ben anders best tevreden met XP.

 11. 1 Karel:

  Naast de ‘koppelverkoop’ tussen Windows en een pc maak ik me de laatste tijd ook meer en meer zorgen rond de praktijken van Apple.

  Ik ben er zeker van dat als je als consument een pc wilt zonder een voorgeĆÆnstalleerd besturingssysteem, dat je dat wel kan krijgen, al dan niet met een prijsverschil. Bij Apple is het niet veel anders: als je een Apple koopt, kan je er MacOSX afzonderlijk bijkopen, maar er zijn weinig alternatieven voor MacOSX op Apple. Ik weet dat er ook een Ubuntu-versie voor Mac is, maar veel mensen zijn daar niet vanop de hoogte. En ik vermoed dat Ubuntu een paar tekortkomingen kan hebben ten opzichte van MacOSX (op een Apple dan weliswaar). Waar ik meer van wakker lig is het feit dat hun iPod’s in principe alleen maar werken met iTunes, dat hun iPhone slechts met Ć©Ć©n mobiele telefoonoperator per land samenwerkt, enz. Dit ruikt volgens mij ook heel sterk naar koppelverkoop, maar daar wordt veel minder ruchtbaarheid aan gegeven.

  Apple maakt mooie dingen, maar ik vertrouw Apple hoe langer hoe minder. Net zoals ik Microsoft niet meer vertrouw.

 12. 1 Johan:

  Ik ben benieuwd naar jou mneing over de laatste actie van Microsoft: MSN’rs zijn verplicht op te upgraden naar de nieuwe MSN Live versie.

  Het blijkt dat je computer grote risico’s loopt op een crash
  Voor activering 3x een sms wordt gestuurd (E4,50)
  Er onverlaten zijn die hiervan proberen te profiteren
  MSN vaak niet meer goed werkt na de upgrade

  Het ergste is nog dat de jeugd bijna automatisch installeert en daarbij hun hele hebben en houwen vrij geven aan MS. Zou het een aktie zijn om ons te dwingen over te stappen op Vista?

  Hoe ver laten we MS dit soort acties doen en inbruek maken in onze prive levensfeer / digitale huiskamer?

  Zou jij hier eens aandacht aan willen besteden? Zijn er meer mensen die hier tegen aan lopen?

 13. 1 Vincent:

  Die gedwongen update van MSN is echt heel… Afkeurenswaardig. Maar goed, nu heb iig iets concreets als voorbeeld van waarom je misschien liever geen Microsoft producten gebruikt, ook al ben je er “best tevreden mee”. Ik zou hier echter geen aandacht aan besteden tenzij iemand je vraagt naar argumenten om over te stappen van Windows of als iemand zegt dat vrijheid hem niets kan schelen.

  En mijn iPod Nano 2G was de eerste en laatste keer dat ik iets van Apple kocht, echt af te raden šŸ˜‰

 14. 1 Henk:

  Mensen hebben zo hun eigen redenen om Windows of een ander systeem te gebruiken.
  Dat wordt door linux fundamentalisten weleens vergeten.
  Als mensen linux willen gebruiken dan is dat ok , als mensen Windows willen gebruiken of iets van Apple (om wat voor reden dan ook) is dat ook ok.
  Ieder systeem heeft zijn voordelen en nadelen.
  Geen enkel systeem is honderd procent perfect.(dus ook linux niet)
  Ook veel mensen die linux gebruiken maken (stiekem )gebruik van Windows.
  Ik bedoel maar.
  Al dat geklaag en gejammer over Microsoft.
  Heb je zo de pest aan Microsoft dan koop je gewoon geen producten meer van ze.

 15. 1 Vincent:

  Maar dat is nu juist zo vervelend: als je een computer zonder Microsoft producten wilt kopen heb je opeens veel minder keuze! En veel mensen weten niet eens dat ze de keuze hebben, waaronder ook mensen die, als ze het wel zouden weten, Linux zouden gebruiken. Dat is in mijn ogen oneerlijk en ik kan niet tegen onrecht.

 16. 1 Henk:

  @Vincent

  Jij noemt het onrecht ; een ander noemt het slim zaken doen.
  Het is maar net hoe je het bekijkt.

 17. 1 Vincent:

  @Henk – ik noem het allebei. Ik ga echt niet zeggen dat het niet slim van Microsoft is, wel dat het onrechtvaardig is en slecht voor de consument die wellicht graag alternatieven voor Windows gebruikt/bekijkt. En dus is het de taak van de overheid de consument te beschermen, zoals het de taak van Microsoft is zo veel mogelijk winst te maken.

 18. 1 Henk:

  @Vincent

  Quote “En dus is het de taak van de overheid de consument te beschermen, zoals het de taak van Microsoft is zo veel mogelijk winst te maken.” Einde qoute.
  Precies .
  Dus is het geen kwestie van rechtvaardig of onrechtvaardig (wat dat dan ook mag zijn) maar van slim zaken doen en consumenten bescherming.
  Een andere vraag is of de huis ,tuin en keukengebruiker nu echt zit te wachten op linux.
  Ik denk het niet gezien de vele problemen die er nog zijn in linux.
  Dan is een beter alternatief voor Windows op dit moment nog de Mac.
  Misschien over een jaartje of 2 is linux wel geschikt als volwaardige vervanger voor Windows.

 19. 1 Vincent:

  Dus is het geen kwestie van rechtvaardig of onrechtvaardig (wat dat dan ook mag zijn) maar van slim zaken doen en consumenten bescherming.

  Waarom is het dan opeens niet meer onrechtvaardig? De manier van zaken doen, hoe slim ook, is onrechtvaardig en *dus* moet de consument daartegen beschermd worden.

  Een andere vraag is of de huis ,tuin en keukengebruiker nu echt zit te wachten op linux.

  Maar die vraag is helemaal niet aan de orde. Het gaat erom of zij die *wel* op Linux zitten te wachten ook die mogelijkheid hebben. Op het moment hebben ze dat niet, wat goed voor Microsoft is maar onrechtvaardig jegens de consument die daar dus tegen beschermd moet worden (hoewel ik dat niet echt zie gebeuren, maar wie weet…).

 20. 1 Henk:

  @Vincent

  Jij noemt slim zaken doen onrechtvaardig omdat jij graag ziet dat mensen linux gebruiken.
  Helaas is linux zoals gezegd nog niet een volwaardig vervanger van Windows (games ,hardware problemen,etc) en zou het “onrechtvaardig” zijn (om in jouw termen te spreken)de huis ,tuin en keuken gebruiker op te zadelen met linux.

 21. 1 Catharina:

  @Karel
  Ik heb het ook niet zo op Apple maar toch vind ik het wezenlijk iets anders als een bedrijf zowel de hard- als de software levert en op elkaar af stemt. Microsoft maakt helemaal geen hardware maar manipuleert wel die markt. Wat Apple met de Iphone en de Ipod doet, vind ik ook niks maar daar zijn prima alternatieven voor. Verder vind ik het belang van dit soort gadgets niet echt in verhouding staan tot dat van een computer.

  @ Henk, er zijn zeker zoveel problemen met Windows als met Linux; er is geen probleemvrij systeem en dat zal er denk ik ook nooit komen. Maar dan gaat het niet op om steeds maar te roepen dat Linux niet klaar is voor de desktop van de huis- tuin- en keuken gebruiker en Windows met alle virus en spyware ellende, wel.. In tegendeel; als een systeem eenmaal geinstalleerd is met Ubuntu Linux, is het voor de huis- tuin- en keuken gebruiker een stuk gebruiksvriendelijker.

  En Microsoft gaat wat mij betreft ver over de grenzen van “slim zaken doen”; maar veel mensen vinden tegenwoordig net als jij, kennelijk dat in zaken en in oorlog, alles geoorloofd is.

 22. 1 Catharina:

  @Johan:
  Ik vind het volkomen belachelijk en ook eng dat Microsoft updates kan doorvoeren, zelfs zonder toestemming van de gebruikers. Voor MSN-ers is Pidgin een prima en vrij alternatief: http://www.pidgin.im/

 23. 1 komodo:

  Geen games voor Linux ?
  Huh…

  http://rangit.com/software/top-8-linux-games-of-2007/

  Ik heb voor de lol Nexuiz geprobeert…( ben geen “gamer” ) draait prima hier op m’n Slackware-linux PC.

  Uiteraard hoef ik geen andere programma’s af te sluiten. Dus browser, bittorrent proggie en de rest draait gewoon door op de achtergrond.

  Zo stabiel is windows nooit geweest en zal het (denk ik ) nooit worden.

 24. 1 Karel:

  @Henk: ik denk dat Linux juist voor de huis-, tuin- en keukengebruiker wƩl een alternatief kan zijn voor Windows.

  Mailen, internetten, basisfotobewerking, kantoortoepassingen, chatten, … het kan allemaal. Voor de professionele gebruiker (bijv. photoshop) en de verstokte gamer is Linux momenteel misschien nog geen volwaardig alternatief. Maar er wordt op beide vlakken continu aan gewerkt.

 25. 1 Vincent:

  @Vincent

  Jij noemt slim zaken doen onrechtvaardig omdat jij graag ziet dat mensen linux gebruiken.
  Helaas is linux zoals gezegd nog niet een volwaardig vervanger van Windows (games ,hardware problemen,etc) en zou het ā€œonrechtvaardigā€ zijn (om in jouw termen te spreken)de huis ,tuin en keuken gebruiker op te zadelen met linux.

  Dat vind ik nou nergens op slaan. Ik vind het niet onrechtvaardig omdat ik graag zie dat mensen Linux gebruiken (hoewel ik niet zal ontkennen dat ik dat graag zie), maar omdat ik vind dat *die* mensen die dat *wel* willen (zoals ikzelf!) die keuze moeten kunnen maken! Ik vind het onrechtvaardig dat mensen zo ongeveer gedwongen worden voor producten te betalen die ze helemaal niet gebruiken! Dat is *heel* wat anders dan de huis-, tuin- en keuken-gebruiker “op te zadelen” met Linux!

  Het lijkt me dat je graag ziet dat ik en vele Linux gebruikers proberen mensen te dwingen Linux te gebruiken, maar het gaat mij hier vooral om onze eigen vrijheid om een besturingssysteem te gebruiken.

 26. 1 Henk:

  @Vincent
  Quote “maar omdat ik vind dat *die* mensen die dat *wel* willen (zoals ikzelf!) die keuze moeten kunnen maken”.
  Een gezocht argument.
  Want mensen die graag linux willen gebruiken (zoals jij) gebruiken linux toch wel.
  En er worden natuurlijk ook pc’s verkocht zonder besturingssysteem.
  Bij mij in de buurt zijn al 4 computerzaken die pc’s verkopen zonder een besturingssysteem. Wil je Windows erbij dat betaal je extra.
  Dus je bent niet verplicht Windows erbij te nemen.
  En je hebt altijd de keus wat voor distributie ook te downloaden en te installeren.(gratis)
  Dus ik zie het probleem niet zo.
  En even voor alle duidelijkheid; ik gebruik ook linux ,nu ongeveer 2 jaar en naar alle tevredenheid.
  Op die moment is Ubuntu mijn favoriete distributie.
  Maar als mensen Windows willen gebruiken heb ik daar totaal geen probleem mee.
  Ik heb een dualboot en neem het beste uit twee werelden.
  Zoals als al eerder gezegd ; ieder systeem heeft zijn voor en nadelen.
  Het ene systeem is meer geschikt voor het ene ,het andere systeem voor het andere.
  Dat MS bashen vind ik een zinloze bezigheid.(wat sommige linux aanhangers graag als een soort hobby doen).

 27. 1 Vincent:

  Een gezocht argument.
  Want mensen die graag linux willen gebruiken (zoals jij) gebruiken linux toch wel.
  En er worden natuurlijk ook pcā€™s verkocht zonder besturingssysteem.

  Dat is helemaal geen gezocht argument. Ik wil gewoon bijv. de Media Markt in kunnen lopen en daar kunnen kiezen uit het grote aanbod van PCs zonder dat ik voor software die ik nog niet gebruik hoef te betalen!

  Wellicht zijn er bij jou in de buurt kleine zaken die PCs zonder Windows verkopen, maar ik ken er bij mij in de buurt niet *een*! En dan is het toch wel een probleem? Als je een computer zonder Windows wilt, is je keus ontzettend beperkt, en aangezien ik ook een consument ben, moet mijn keuzevrijheid door de overheid zoveel mogelijk beschermd worden.

  En dat heeft niets met Microsoft-bashing te maken, gewoon met opkomen voor mijn rechten. Van mij mag iedereen die dat wil gerust Windows gebruiken (hoewel ik wel wil proberen ze de voordelen van een niet-proprietair systeem te laten zien, maar als ze dat niet willen, dan is dat hun eigen zaak).

 28. 1 komodo:

  Er wordt hier over microsoft_bashing gepraat alsof dat onterecht is en alsof M$ dergelijke kritiek niet zou verdienen.

  Lees hier een geschiedenisoverzicht van Microsoft :

  http://www.vanwensveen.nl/index.html

  Elke kritiek op M$, haar leiding en haar producten is volkomen terecht. De (computer-)wereld zou er veel mooier uitzien zonder dat bedrijf.

  Overigens zijn veel M$_bashers werkzaam ( geweest) bij dat bedrijf.

 29. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)