Internet vrijheid aan banden?

Arnon Grunberg was twee weken lang voor het NRC in Uruzgan. Hij constateerde daar dat er een groot offensief was gestart en publiceerde dat op zijn weblog. Zijn bericht werd onderschept door de Wereldomroep en natuurlijk verspreidde het nieuws zich daarna als een lopend vuur.

Daarop werd Grunberg door defensie gesommeerd om de zin over het offensief van zijn weblog te halen en dat heeft hij vervolgens gedaan. Hij moest dat overigens wel doen omdat hij daar als journalist namens NRC was en daarvoor getekend had.

In Italie heeft de Ministerraad wetgeving aan het parlement voorgelegd die het bloggen aan banden moet leggen. Het voorstel is om bloggers te registreren, ze belasting te laten betalen en als voorwaarden te stellen dat het blog een uitgever moet hebben en minimaal een geregistgreerd journalist in dienst moet hebben.

Het is nog niet duidelijk of dit wetsvoorstel het zal halen. Wat wel duidelijk is, is dat de machtshebbers problemen hebben met het controleren van de vrijheid van meningsuiting op het Internet.

26 oktober 2007     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Vincent:

  Het zou wel van de gekken zijn als zo’n wetsvoorstel het zou halen?! En het ergste vind ik nog dat, mocht het er komen, er niet veel tegen te doen is šŸ™

 2. 1 Catharina:

  Dan moeten we maar emigreren, maar waarheen?

 3. 1 reekje:

  Is dit in nederland?, ik dacht dat het om italie ging?
  Wand waar moet ik die extra belasting van betalen, ik begin net met een weblog, in de hop er straks die 50 euro die we als minima er op achteruit gaan terug te verdienen.

  reekje

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)