Verslag van de release party

De release party van Ubuntu Gutsy Gibbon in Hilversum was een groot succes. Ik weet niet hoeveel mensen er zijn geweest, maar het waren er heel veel.

Een aantal dingen sprongen er voor mij uit:

Er waren veel mensen die binnen kwamen lopen met hun computers waar ze Ubuntu op geinstalleerd willen hebben. Natuurlijk gebeurde dat ook . Ook waren er stapels cd’s beschikbaar om uit te delen. Dennis, het Nederlandse boegbeeld van Ubuntu had ze in alle geuren en kleuren beschikbaar en ook Valentijn Sessink had voor de gelegenheid een eigen cd laten drukken met de datum van de release party erop. Super en veel nieuwe mensen reageerden verbaasd maar blij op dit soort acties.

Kinderen deelden enthousiast gratis stickers en pennen uit. Uit de tijd dat ik bij de gemeente werkte en veel congressen moest aflopen heb ik een pennenfetish overgehouden en de Ubuntu pennen zijn werkelijk prachtig. Toen ik er voor de tweede keer een kreeg aangeboden, kon ik die dan ook niet weigeren.

De presentaties waren heel goed, al heb ik het ochtenddeel ervan gemist. De eerste was van Willem Bol, die ik eigenlijk alleen kende van Showmasters en eerlijk gezegd schrok ik nogal van zijn start. Hij begon met: ” Ik ben niet rechts en ik ben niet links: ik ben recht door zee. Nou vooruit, maar daarop volgde: Nederland is vol.. Wat heeft dat nu weer met Ubuntu te maken?

Ik had de neiging de zaal te verlaten maar gelukkig was het vervolg beter. Hij wees erop dat de macht in de wereld vrijwel volledig in handen is van grote beursgenoteerde bedrijven en dat vrije software daar een tegenwicht aan kan bieden.

Daarna Valentijn Sessink. Hij vertelde enthousiast over hoe zijn bedrijf Open Office al heel vroeg de overstap naar volledig vrije software heeft gemaakt en nu al jaren lang ondersteuning biedt aan bedrijven die daar ook interesse in hebben. Volgens hem is de overstap niet altijd voor 100% mogelijk maar wel voor 85 tot 95 %. Dat scheelt dan toch 85 tot 95 % van de licentiekosten.

Jan Stedehouwer van Open Source E-learning portal had vervolgens een degelijk en goed verhaal. Hij denkt dat vooral Ubuntu in staat is om mensen van Windows over te laten schakelen naar Linux. Er zijn natuurlijk heel veel Linux distributies (soorten), zoals Red Hat, Fedora, Mandrake, etc. Maar Ubuntu komt zelf in meerdere smaken; er is Ubuntu met de gnome desktop, Kubuntu met KDE, Edubuntu voor het onderwijs en Xubuntu als lichte Linux distro. Alle soorten maken gebruik van dezelfde basis en dat is een van de sterke punten van Ubuntu. In zijn presentatie maakte hij ook gebruik van Google trends. Google trends geeft een overzicht van hoe vaak mensen met Google naar iets zoeken. Ubuntu bleek daarin op dezelfde hoogte te verkeren als Windows XP en dat is toch geen slecht resultaat en in vergelijking tot Windows Vista scoort Ubuntu zelfs hoger. In verhouding tot andere Linux distro’s scoorde Ubuntu eveneens veel hoger.

Daarna kwam Arjen Kamphuis. Hij vertelde vooral over zijn ervaringen als adviseur bij de Rijksoverheid en gemeenten en maakt er een punt van dat je als overheid controle moet hebben over je informatie voorziening. Dat kan alleen als je de beschikking hebt over de code van de software. Zo weigerde de VS de code van de joint strike fighter aan de Engelse regering te geven, die de bommenwerpers had gekocht. In principe is de strike fighter daarmee onder controle van de VS, niet bepaald een gewenste situatie, lijkt mij.

Een leuke anekdote daaruit was dat een manager bij de Rijksoverheid eens tegen hem zei dat het eigenlijk niks uitmaakt of je nu Windows of Linux op de desktop draait omdat je van Microsoft alles *mag* zeggen wat je wil. Arjen haalde daarop een passage aan uit de Eula van Microsoft Frontpage, – een programma om websites mee te maken – waarin staat dat je met dat programma geen websites mag maken die zich negatief uitlaten over Microsoft, Windows, MSN, etc..

Vervolgens kwam Arda Gerkens van de SP. Wat mij vooral is bijgebleven uit haar betoog is, dat ze vertelde dat de ICT in de Tweede Kamer een soepzootje is. Trage computers, mensen die bestanden kwijt zijn, e-mail die niet goed werkt en het internet wat het vaak helemaal niet doet.. Mijn mond viel haast open van verbazing maar dit schijnt in onze Tweede Kamer aan de orde van de dag te zijn.

Als laatste Sabina Gazic van de gemeenteraad van Amsterdam. Zij vertelde dat de gemeente Amsterdam eigenlijk zonder al te veel problemen over stapt naar vrije software. Sabina heeft laatst dit uitstekend verhaal gepubliceerd over het onderwijs en ze vertelde dat ze daar heel veel reacties op heeft gehad. Veelal positief maar soms ook negatief; het meest negatief was de reactie van Surf, de overheidsorganisatie die de licentie contracten afsluit, daar volgens Sabina bakken met geld aan verdient en weigert om gratis en vrije software aan te bieden. Een idiote situatie waar zo snel mogelijk een eind aan moet komen.

Al met al was de dag een groot succes, prima georganiseerd en ik kijk uit naar de volgende release party van Ubuntu’s volgende versie “Hardy Heron” ergens komend voorjaar.

28 oktober 2007     Ubuntu     Trackback-URL     reageer

11 reakties

 1. 1 Marco de Langen:

  kort, bondig en kompleet waar. Keurig!
  ………..Was u er ook bij …. 🙂

 2. 1 savage:

  Goed verhaal alleen staat de afkorting van JSF voor Joint Strike Fighter 🙂 Als ik dit zo lees moet ik de volgende release party ook maar eens bijwonen. Ik wil ook een Ubuntu pen!

 3. 1 Catharina:

  Oh ja, tuurlijk. Ik zit niet zo goed in dat oorlogstuig 🙂 Haha, ja alleen al voor de pennen is het de moeite!

 4. 1 W. Hellinga:

  Dank je Catharina, door al dat heen en weer lopen heb ik die presentaties gemist. Goed en leuk verhaal.

 5. 1 Gutsy Release Party - verslagen en foto’s « Ubuntu Demon’s blog:

  […] https://kletskous.com/2007/10/28/verslag-van-de-release-party/ […]

 6. 1 Vincent:

  /me wil ook een pen, miss. moet ik ook maar eens gaan (als het niet op een zaterdag is). 🙂

  Lijken me ook zeer interessante presentaties allemaal (OpenOffice – van Bluefish!). Dat verhaal over de tweede kamer verbaast me op zich niet zo heel erg, dat zie je bij zoveel organisaties (en op scholen vooral). Beveiliging zorgt vaak voor extreme traagheid en lage betrouwbaarheid.

 7. 1 W. Hellinga:

  De foto’s enzo staan hier. http://www.3dochters.nl

  Groet

 8. 1 Jos:

  Red Had? 🙂

 9. 1 profoX’ Blog » Gutsy Release Party Hilversum:

  […] Verslag van de Release Party Hilversum door Catharina Verslag van de Release Party Hilversum door organisator Willem Foto’s van de Release Party […]

 10. 1 Gutsy Release Party Hilversum | Linux Blog:

  […] Verslag van de Release Party Hilversum door Catharina Verslag van de Release Party Hilversum door organisator Willem Foto’s van de Release Party Share and Enjoy: These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages. […]

 11. 1 heian:

  Ik ben even geweest, vond het wel een leuk gezicht: velen waren bezig met het installeren van software. Daar zou bij andere OS-en een hele berg aan cd’s te pas gekomen zijn 😉

 12. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)