Vrije communicatie kan niet zonder vrije software

Het Internet heeft wereldwijde vrije communicatie tussen mensen over de hele wereld een stuk gemakkelijker gemaakt. Toch staat die vrijheid in veel landen onder druk.

Zo heeeft een groot aantal Amerikaanse bedrijven de burgers van Iran inmiddels uitgesloten van hun dienstverlening, zo blijkt op het weblog van Thomas Erdbrink, correspondent voor het NRC in Teheran. Geen Yahoo mail account meer, geen updates voor Google Earth, geen Paypal en geen Skype. Zo wordt de bevolking van Iran dus geleidelijk afgesloten van de rest van de wereld en wij van hen. Daardoor weten wij nog minder dan eerst, wat er daar speelt. Ook onzemaninteheran blijkt sinds vandaag ineens in Noord-Irak te zitten.

Deze beperking op communicatie is vooral mogelijk doordat er met gesloten software wordt gewerkt. Gebruikers zijn daardoor volledig afhankelijk van hun aanbieder. Als je vindt dat communicatie vrij moet blijven, dan kies je veel beter voor vrije software oplossingen en in de meeste gevallen zijn die er ook.

Geen Skype dus, maar vrije alternatieven, zoals OpenWengo of Ekiga. Deze maken gebruik van vrije software en open protocollen, in tegenstelling tot Skype. Er is zelfs een complete vrije telefooncentrale, genaamd Asterisk.

Zeker ook geen Iphone maar de Open Moko, een alternatief, waarbij je niet vast zit aan een aanbieder van abonnementen. De Open Moko is nu nog alleen beschikbaar voor ontwikelaars maar komt waarschijnlijk dit jaar nog voor de consumentenmarkt beschikbaar.

openmoko

30 oktober 2007     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

6 reakties

 1. 1 Jeroen van de Nieuwenhof:

  Helaas kan de OpenMoko nog niet tippen aan de functies van een iPhone en andere toestellen (geen umts, geen camera), maar het is een begin en ik twijfel er toch over om hem te bestellen.

  Overigens maakt het voor bezoeken van de verschillende websites niet uit of je nu een browser op basis van vrije software gebruikt, ze kunnen je toch wel blokkeren.

  Toch is het niet gezond en begrijp ik de reden hierachter niet.

 2. 1 Catharina:

  Qua functionaliteit klopt dat wel maar de Iphone kan andersom ook niet tippen aan de OpenMoko “Neo” want de Iphone is niet vrij en er kunnen dus ook geen applicaties door derden voor worden ontwikkeld.

  Voor het bezoeken van websites maakt het inderdaad niet uit maar daar zijn weer andere oplossingen voor en daar ga ik het ook nog wel een keer over hebben.

  Wat bedoel je precies met je laatste opmerking?

 3. 1 Vincent:

  De OpenMoko is het besturingssysteem, die telefoon is de Neo 1973, de eerste die OpenMoko zal draaien. Zodra de eindgebruikersversie daarvan uitkomt worden twee nieuwe modellen die OpenMoko zullen draaien uitgebracht worden, met waarschijnlijk een camera, 3G ondersteuning (voor de Amerikanen) e.d. Geen multitouch waarschijnlijk, maar zo boeiend is dat ook weer niet.

  Overigens kan de iPhone ook niet tippen aan de Neo. Zo heeft ie geen accelerometers die hele coole dingen mogelijk maken door simpelweg te schudden. En verder… copy/paste, iemand? 😛

  Maar vooral de vrijheid van OpenMoko is geweldig en veruit superieur. Er zijn nu al zo veel gave dingen geprobeerd! Denk bijvoorbeeld aan nieuwe typmethodes (T9 is ook niet ideaal) en dingen met de GPS (automatisch stille modus in de bioscoop :)). Ik kan niet wachten tot ik al die geavanceerde functies kan gebruiken om mijn hardloopresultaten te meten 🙂

  Want ja, ik ga hoogstwaarschijnlijk een OpenMoko telefoon kopen. Joepie!

  🙂

 4. 1 Jeroen van de Nieuwenhof:

  @Catharina: Mijn laatste opmerking staat inderdaad een beetje verloren. Ik doel daarmee op het feit dat Iraniërs worden geweerd van verschillende sites en diensten, een hele slechte zaak.

  Voor de iPhone kunnen externe ontwikkelaars inmiddels wel toepassingen maken, maar ik ben het met je eens dat de OpenMoko Neo telefoon een stuk meer open is dan de iPhone ooit zal zijn.

  @Vincent: Waar haal je die informatie over 3G en de camera vandaan, want die kon ik nergens vinden op de wiki van OpenMoko?

 5. 1 Vincent:

  @Jeroen: Ik ben al een tijdje geabonneerd op een paar van de OpenMoko mailinglists. Het is overigens nog niet definitief, maar wel een paar keer genoemd. 3G is volgens mij zelfs echt al gepland en de camera is zeer waarschijnlijk gezien de vraag ernaar. Ikzelf hoop vooral dat er een wat kleiner model bij is 🙂

 6. 1 Erik de Wild:

  Het noemen van de iPhone als een innovatieve telefoon en het openmoko platform de maat nemen met de iPhone is naar mijn idee niet terecht. Ik heb een iPhone en de functionliteit van de iPhone is beperkt. Het enige echte bijzondere en innovatieve aan de iPhone is de gebruikers interface. (het scrollen, draaien van het scherm, het met twee vingers inzoomen op een webpagina of foto, het kiezen van datum/tijd met het virtuele klikwiel, de Youtube client, het zichtbaar maken van de sms conversaties in een logische volgorde, het touchscreen etc. etc.)

  Functioneel is het een afgeknepen device, dat wat niet in het marketing concept past is simpelweg niet beschikbaar terwijl hiervoor technisch wel de mogelijkheden beschikbaar zijn (voip /SIP client, internet radio stations, messaging software zoals bijvoorbeeld Adium, ssh client, volledig functionele bluetooth, multiuser gebruik). De iPhone is technisch zeker geen innovatief product en technisch ook niet perfect, de userinterface en het achterliggende marketing concept zijn innovatief.

  Openmoko daarentegen is niet de materialisering van een goed doordacht marketing concept. Voor zover ik het begrijp is de doelstelling om met een echt open systeem te komen voorzover het niet de gsm software betreft. Die kan niet open zijn omdat dan de certificering die nodig is om op openmoko gebaseerde telefoons te mogen gebruiken niet afgegeven wordt. Verder staat het straks iedereen vrij om applicaties te porten, te schrijven of aan te passen aan eigen behoeftes. Niet een innovatie tegenhoudend marketing concept is het uitgangspunt maar de vrijheid van iedereen om op basis van een business model naar keus functionaliteit/software aan te bieden voor het open moko platform, bijvoorbeeld een volledig en geintegreerde Asterisk (zie http://www.asterisk.org) implementatie.

  Ik voorspel voor openmoko, na het verlaten van het het beta stadium, dan ook een bijzonder zonnige toekomst.

 7. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)