Freeware of free software?

Heel veel software wordt op Internet aangeboden als freeware. Freeware is gratis, maar zoals zo vaak bij gratis, staat daar wel iets tegenover. In veel van de freeware zit namelijk spyware verstopt. Deze spyware bespioneert je computer en kan een computer zelfs flink ontregelen. Het kost je dus geen geld, maar wel je privacy en/of een goed functionerende computer.

Freeware is heel iets anders dan vrije software (Free Software). Free software is meestal ook gratis maar de code waarin het geschreven is, is openbaar waardoor het onmogelijk is om er spyware in te verstoppen. Ontwikkelaars van vrije software houden zich daar dan ook niet mee bezig maar zijn gericht op het verspreiden en verbeteren ervan. Zij doen dat omdat ze principieel vinden dat software vrij moet zijn en/of omdat ze denken dat de openbaarheid van de code uiteindelijk zal bijdragen aan het verbeteren van die software.

Omdat “free” in het engels ook gratis betekent, kun je er niet van op aan dat als iets “free software” wordt genoemd ook werkelijk “free software” is. Of iets freeware of free software is, kun je zien aan de licentie. Vrije software komt meestal onder de GPL of onder een open source licentie. Deze licenties geven je een aantal vrijheden. Freeware komt meestal onder een licentie met juist allerlei beperkingen en/of aantasting van je privacy.

Gebruikers van op Debian gebasseerde besturingssystemen, zoals bijvoorbeeld Ubuntu Linux, wordt het zoeken naar en installeren van vrije software applicaties wel heel erg gemakkelijk gemaakt. Hoe gemakkelijk? Kijk maar eens naar dit filmpje:

6 november 2007     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

  1. 1 bartek:

    Het is dan uiteraard wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je enkel de programma’s kiest die op de servers van Canonical staan. Als je je laat verleiden tot het toevoegen van andere bronnen aan je sources.list hang je volledig af van de goodwill van de makers van dat progje.

    Maar wees gerust, er staan tegenwoordig wel 23.000 programma’s add-onns en taalpakketten op de Ubuntu servers. Meer dan voldoende om voor elk probleem een goed werkend programma te vinden.

  2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)