Sourceforge start markptlaats voor vrije software!

Sourceforge is de grootste verzamelplek van vrije en open source software. Op Sourceforge staan meer dan 164.000 projecten en er zijn ruim 1,7 miljoen geregistreerde gebruikers. Het gebruik van dit platform is gratis en ze leden dan het afgelopen jaar ook een verlies van 1,1 miljoen dollar. Om uit de rode cijfers te komen heeft Sourceforge nu een marktplaats gelanceerd waar software ontwikkelaars als bedrijven die software nodig hebben elkaar kunnen ontmoeten.

Bedrijven kunnen daar tegen betaling aanpassingen aan applicaties laten maken, waarbij de Sourceforge een percentage over de omzet in rekening brengt. De marktplaats werd gisteren op het weblog van Sourceforge aangekondigd als een van de meest ambitieuze projecten van de laatste tijd en misschien wel uit het bestaan van Sourceforge.

Persoonlijk vind ik dit een heel slimme en goed zet van Sourceforge en niet alleen vanuit het eigen financiele perspectief. Ik denk dat dit project de toepassing van vrije software in het bedrijfsleven behoorlijk kan stimuleren.

Het grote voordeel van vrije software voor bedrijven is dat het een vendor lock-in voorkomt (leveranciers afhankelijkheid) en dat het flexibel is. Via de sourceforge marktplaats kunnen bedrijven nu gemakkelijk ontwikkelaars vinden die de noodzakelijke aanpassingen voor ze realiseren. Ook zaken als ondersteuning en training kunnen worden gevraagd en aangeboden.

Ook voor de ontwikkelaars is de ontwikkeling positief Veel vrije software wordt door vrijwilligers gebouwd en onderhouden. Zij kunnen nu voor aanpassingen gemakelijker opdrachtgevers vinden en ook betaald krijgen voor hun werk. Het meeste perspectief zal dit waarschijnlijk bieden voor de ontwikkelaars in de lage lonen landen waar veel technische kennis aanwezig is, bijvoorbeeld India. Op die manier kan dit project wellicht ook nog bijdragen aan het verkleinen van het verschil tussen arm en rijk in de wereld.

Een strak plan dus van Sourceforge en ik hoop van harte dat deze marktplaats een groot succes zal worden.

8 december 2007     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

6 reakties

 1. 1 Vincent:

  Persoonlijk heb ik het niet zo op SourceForge (of eerder VA Systems oid, het bedrijf erachter)… Een beetje hypocriet om de achterliggende software, die eerst open source was, closed source te maken.

 2. 1 Jan Stedehouder:

  Het idee is zeker niet gek. Ik zie dat er ook een eBay-achtig review systeem mogelijk is, al moet er nog wel wat gebeuren om dat beter te maken. Een aanbieder met een score van 5 (max), 4 reviews en nul transacties lijkt me een beetje raar.

 3. 1 Catharina:

  Wel jammer inderdaad dat sourgeforce de achterliggende software closed heeft gemaakt. Hopelijk draaien ze dat weer eens terug, want het lijkt me niet echt nodig. Aan de andere kant is die software wel heel erg specifiek en nu niet iets wat de “gewone gebruiker” nodig heeft en van dat soort software vind ik het op zich geen ramp dat het niet vrij is.

 4. 1 Jan Stedehouder:

  Hmm, de eerste irritaties zijn er al. Als je nu een pakketje wilt downloaden, krijg je eerst een popup met de vraag of je je wilt registreren voor supportmogelijkheden van de market place.

 5. 1 Vincent:

  Catharina, dat valt nog tegen hoor, hoe weinig projecten dat soort software kunnen gebruiken. De tool Gforge, destijds gebaseerd op de laatste open source versie van SourceForge, wordt nog best veel gebruikt, voor bijvoorbeeld een project als OpenMoko: http://projects.openmoko.org/

 6. 1 Vincent:

  Zie ook http://blogs.zdnet.com/open-source/?p=1803

 7. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)