Microsoft passe, Apple op zijn retour; ruim baan voor Linux en vrije software

Afgaande op de lijst van PCWorld van de top 15 meest teleurstellende producten van 2007 heeft Microsoft zijn tijd wel gehad en is Apple op zijn retour.

De lijst wordt uiteraard aangevoerd door Windows Vista. “Geen wonder, concludeert PC World, dat zovelen zich aan XP vastklampen als schipbreukelingen aan een reddingsvlot.. “.

Op 9 staat Office 2007. Belangrijkste commentaar is de totaal gewijzigde maar niet verbeterde interface waardoor iedereen die zo’n tien jaar bezig is geweest om te leren werken met Office 97, nu weer op nieuw kan beginnen, macro’s niet compatibel zijn, etc.

De Zune, Microsofts “Ipod killer” staat op 11. Vooral de DRM beperkingen zijn daar debet aan.

Maar ook de I-Phone zelf van Apple, toch altijd het troetelkind van veel techneuten, krijgt ervan langs. Best goed volgens PC World maar de verplichte koppeling met AT&T’s telefoonservice en het gezwabber met de prijs heeft de I-Phone en de reputatie van Apple meer kwaad dan goed gedaan.

Op 8 staat Leopard, het nieuwe besturingssysteem van Apple. Dit product bleek bij de release veel te veel veiligheids- en andere problemen te kennen.

Conclusies:

DRM beperkingen, vendor lock-ins e.d. worden steeds minder getolereerd en toch houden bedrijven als Micrsoft en Apple daar nog steeds krampachtig aan vast. Ruim baan en veel kansen dus voor Linux en vrije software.

19 december 2007     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

5 reakties

 1. 1 Vincent:

  Niet dat er niet de nodige problemen met Ubuntu zijn geweest, maar goed šŸ˜‰

  Overigens merk ik ook echt wel dat er een omslag plaatsvindt: een vriend van mijn broertje heeft opeens, uit zichzelf, besloten Ubuntu te installeren en schijnt daar heel tevreden mee te zijn, nog iemand die heeft toegestemd dat Linux op haar computer wordt geinstalleerd, en peresoonlijk heb ik ook mijn moeder zover gekregen dat in Ubuntu bij haar mag installeren, dat wordt zeker een leuk experiment! Het tij keert šŸ™‚

 2. 1 Marco Raaphorst:

  Ja. Ik wil ook Ubuntu studio gaan uitproberen. Bij mijn pa draait dat. Maar heeft er ook een vastloper mee gehad, niets deed het nog. Harde reset. Dat vind ik dan toch weer minder. Heb ik met XP niet.

 3. 1 reekje:

  Heb ik ook wel eens met Ubuntu dapper, ik kom er maar steeds niet aan toe om 7.10 te installeren, wat ik eigenlijk best graag wil.
  Om dat er nou een maal meer vors dan tegens zijn, en in mijn geval, ol omdat ik niet de middelen om over te stappen op XP.
  Ik heb dus besloten maar verder te gaan met Ubuntu.

  reekje

 4. 1 savage:

  Het gekke is dat iedereen altijd vloekt en tiert op de nadelen die de software van MS brengen maar dat niemand (van de doorsnee pc gebruikers) het ook maar in zich op laat komen om eens iets anders te proberen.

  Doorsnee computer gebruikers stappen wel over van Windows naar OSX, maar niet naar Linux. Zou men dan toch alleen voorgeĆÆnstalleerde besturingssystemen accepteren?

  Misschien dat iets dat gratis gedownload kan worden niet voor vol aangezien wordt.

 5. 1 Catharina:

  @ Marco; ik heb ook wel eens een vastloper gehad hoor maar dat heeft nog nooit tot problemen met het syteem geleid. Opnieuw opstarten en alles doet het weer. Over XP kan ik niet meepraten, al probeer ik het wel eens šŸ™‚
  @ Reekje: kun je niet gewoon de upgrade kiezen naar Gutsy of wil je liever een nieuwe installatie?
  @ Savage: ik denk wel dat de problemen met Vista Linux in de kaart spelen, maar er zijn ook nog steeds heel veel mensen die niet weten dat Linux een optie is omdat het in de “gewone” winkel niet wordt aangeboden. Maar zoals Vincent ook zegt, via mond tot mond reclame breidt het zich toch steeds verder uit en eenmaal over op Linux zie ik niet veel mensen weer terug gaan.

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)