Luxeproblemen

Luxeproblemen; daar hebben ze in Vietnam geen last van. Nadat de overheid daar is begonnen met de overschakeling naar- en het promoten van vrije software, zijn de meeste computerbouwers daar nu overgegaan naar het aanbieden van voorgeinstalleerde Linux computers.

Cool! Daar geen gezeur over hoe lastig en ingewikkeld het toch zou zijn om over te stappen, maar gewoon de handen uit de mouwen. Naast geld, is natuurlijk een belangrijk verschil dat Vietnam communistisch is en de overheid daar een grote inbreng heeft. In kapitalistische landen zoals de Verenigde Staten en Nederland ligt veel meer macht bij de beursgenoteerde bedrijven. Nu wil ik niet pleiten voor de invoering van een communistisch systeem maar dit is ook weer het andere uiterste.

Hier zegt staatssecretaris Heemskerk doodleuk dat er geen sprake is van een monopoliepositie op de computermarkt en dat mensen een vrije keuze hebben. Nou mooi niet! De meeste mensen zijn zich totaal niet bewust van enige vrije keuze. Zo waren wij laatst bij onze computer leverancier en kwam er een klant binnen voor een laptop. Hij zei: ” ik wil een laptop, maar niet met Vista, maar met XP. Verder wilde hij Microsoft Office; gelukkig had onze leverancier het fatsoen om hem als alternatief Open Office aan te bieden, maar ik weet zeker dat de meesten dat niet doen.

Heemskerk vindt het genoeg als mensen kunnen kiezen voor een computer zonder OS maar dat is voor de meeste mensen geen optie. Het is nog steeds zo dat veel hardware leveranciers het vertikken om fatsoenlijke drivers te leveren voor Linux. Dat is meestal met wat gefröbel wel oplosbaar maar niet voor de gemiddelde computeraar.

Ook van de NMa hoeven we niks meer te verwachten. Ondanks het feit dat de meeste klachten die bij dit instituut zijn ingediend betrekking hadden op vrije software, verklaart de NMa dat de ict markt geen speerpunt meer voor ze is.. Zelfs de door velen ondersteunde oproep van Jan Stedehouder over de toch wel ernstige situatie in het onderwijs mocht niet baten.

Nou ja, één troost, dankzij Heemskerk ziet het er dus in ieder geval naar uit dat Mingos voorlopig nog niet veel concurrentie hoeft te verwachten op de Nederlandse markt 🙂

5 januari 2008     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

  1. 1 Vincent:

    Whaha, “het is toch frappant dat de SP moet pleiten voor meer marktwerking” 😛

    Overigens is mijn moeder op het moment nog niet overtuigd van Ubuntu die ik net bij haar heb geinstalleerd, maar ik denk dat, wanneer ze in de winkel voor de keus zou worden gesteld “Windows, en dan veel meer betalen, of Ubuntu, of later zelf beslissen (helemaal niets dus)”, dat de keuze al snel gemaakt zou zijn in het voordeel van Ubuntu.

  2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)