Wikia Search gelanceerd; kan open source Google aan?

Eindelijk is het zover. Er komt een open source zoekmachine. Vandaag is de officiele release datum van Wikia Search, een project van Jimmy Wales, de oprichter van het succesvolle Wikipedia. Het project is nog maar een alpha versie en de resultaten zijn ook nog niet veel soeps. Het is volgens de oprichter nu ook nog geen zoekmachine maar een project om een zoekmachine te ontwikkelen.

Volgens WikiaSearch zal de toekomst van search gebaseerd moeten zijn op:

 • 1. Transparantie – Openheid in hoe zoeksystemen en algoritmes werken via open source licenties en open content.
 • 2. Community – Iedereen kan meehelpen op een of andere manier om de zoekmachine te bouwen.
 • 3. Kwaliteit – Het verbeteren van de relevantie van zoek resultaten.
 • 4. Privacy – Moet beschermd zijn, dus geen opslag of verspreiding van prive gegevens.

Jammer is wel dat de zoekmachine door de slechte resultaten van dit moment veel negatief commentaar krijgt, zoals hier en hier en hier.. Deze reacties gaan er allemaal van uit dat de zoekmachine al aan hun verwachtingen moet voldoen en in de buurt moeten komen van Google, maar dat is geen realistische verwachting. Zoals met de meeste open source projecten is de ontwikkeling van deze zoekmachine afhankelijk van het ontstaan van een community die licht ziet in het ontwikkelen ervan.

Persoonlijk hoop ik in ieder geval dat het project net zo succesvol zal worden als Wikipedia en dat WikiaSearch uiteindelijk een geduchte concurrent zal worden van Google. Een belangrijk verschil met Google is dat bij WikiaSearch straks de gebruikers de waarde van een site bepalen. Google doet dat zelf door middel van een ondoorzichtig pagerank systeem.

Dit systeem geeft Google veel macht omdat pagerank een van de graadmeters is waarop adverteerders besluiten om op bepaalde sites te adverteren. Ook wordt de pagerank vaak gebruikt als een van de graadmeters door andere waarderingssystemen, zoals bijvoorbeeld de Marketing Top 100.

Maar een pagerank kan van de ene op de andere dag verdwijnen. Zelf hebben we dat meegemaakt met Open-Of-Course die van een pagerank 5 naar 0 is gegaan en ook een aantal grote internationale weblogs is de laatste tijd door de Google hakbijl getroffen.

Net als Google krijgt Wikisearch ook een advertentiemodel. Ook op dat gebied is er op dit moment weinig andere keus dan Google AdSense en AdWords. Ook bij Adsense gebeurt het regelmatig dat webmasters die zich van geen kwaad bewust zijn, zonder enige toelichting van van deelname worden uitgesloten.

Een ander belangrijk aspect is de privacy. Google registreert en bewaart ieders zoekgedrag en leest ook je e-mail als je een Gmail adres hebt of je documenten die je maakt met Google Docs.

Kortom, de macht van Google is te groot geworden en als we die willen doorbreken is WikiSearch een mooie uitdaging. Iedereen kan zich nu al registeren bij WikiSearch en meebouwen aan de open source zoekmachine.

Update:

Meer aandacht voor dit bericht? Geef je stem op NuJij.

6 reakties

 1. 1 Werner:

  Google leest je email en je docs? Dat zal ik ‘ns aan Jeta vertellen. Die is zo enthousiast over die docs van Google. Benieuwd wat ie te melden heeft, en dan leest ie ook gelijk jouw blog ‘ns.

 2. 1 Jeta:

  “Enthousiast over docs van Google”? Wat zijn dat voor docs? Ik ben enthousiast, als je dat zo wilt noemen, over open source _formaten_ van documenten, zoals ODF. Zie bv:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/OpenDocument

  En ja, het is juist dat Google zo’n beetje alles opslaat van wat je opvraagt enzo. Als je dat niet wilt, wat ik me kan voorstellen, dan is dit een alternatief:

  http://www.scroogle.org/cgi-bin/scraper.htm

  Mazzel, Jeta

 3. 1 Vincent:

  Ik hoop van harte dat Wikia Search een beetje succesvol wordt. Nou heb ik het op zich niet zo op Wikia, maar Wikia Search is allicht al vele malen vrijer dan Google. Persoonlijk heb ik mbv CustomizeGoogle al een hoop volgopties van Google uitgeschakeld, maar ze beschikken nog steeds over mijn email en documenten.

  Als de zoekfunctie eenmaal werkt zal ik ook zeker overwegen Google te verwisselen voor Wikia Search. En ik hoop dat ze ook snel een I’m Feeling Lucky-achtige optie zullen inbouwen (lijkt me wel, Wikipedia heeft het ook)…

 4. 1 reekje:

  zou mooi zijn, als die snel goed bruikbaar is.
  Want ik heb ergens gelzen, dat sommige landen, uitgesloten zijn van de diensten van Google, en ben inderdaad bang dat ik op een gegeven moment om een andere reden, niet meer bij mijn mail en zo kan.
  Dan mogen ze ook, het volgende inbouwen:
  Iets dat lijkt op igoogle
  een dienst die lijkt op gmail, met ook sterren en met lebels en een scat.
  een mogelijkheid om je, surfgedrag beveiligd op te slaan, op je eigen computer in een versleuteld bestand, en dat je ook weet waar die het neer zet, zodat niemand er bij kan, dan alleen jij zelf.
  iets als google analytics, voor je site, maar dan natuurlijk veel minder lek op privacy gebied.

  Helaas kan ik niet proggrammeren, maar anders zou ik zeker mee doen, misschien kan ik wat grafische dingen maken die ze nodig hebben.

  reekje

 5. 1 1955 aiee:

  En binnen afzienbare tijd (als het nog bestaat) slaat ook Wiki Pedia je gegevens op.
  1 advies: wil je niet dat je gegevens ergens worden bewaard gebruik dan totaal geen elektronische technologie, dus ook geen telefoon, gsm, bankkaart, digitale pas, gps, pc, digitale tv, winkelkortingkaart; je kan je natuurlijk ook gewoon ophangen…

 6. 1 Catharina:

  Zo werkt dat gelukkig niet in open source land 1955 aiee. Als ze dat zouden doen zouden alle ontwikkelaars er de brui aan geven.

 7. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)