2008 – het jaar van de menselijke marketing?

“The soft overcomes the hard; the gentle overcomes the rigid. Everyone knows this is true, but few can put it into practice”. (Tao Te Ching, ch. 78)

Er zijn vele definities van marketing. Ik houd het maar even op de volgende:”Elke activiteit die consumenten en producenten met elkaar verbindt”. Deze definitie is eenvoudig en oordeelt niet.

Wat is dan de definitie van menselijke marketing? Daarvoor sluit ik graag aan bij deze presentatie van

Jacqueline Fackelday:

Marketing dus van mens tot mens en niet meer top down van bedrijf tot mens. Kennelijk zijn we te vaak belazerd en geloven we er niet meer in. Het internet leent zich hier bij uitstek voor. Een paar voorbeelden:

 • Stumble Upon: mensen geven er reviews van websites en laten door een thumbs up of thumbs down weten wat ze van een website vinden. Stumble Upon is gemakkelijk te gebruiken door deze extensie toe te voegen aan Firefox.
 • Twitter: ik vind het nog steeds niks, maar velen twitteren er lustig op los. Mensen laten er weten wat ze op het moment aan het doen zijn.
 • Weblogs: niet altijd een objectieve bron omdat sommige bloggers zich laten inhuren om bepaalde producten te promoten. De meesten doen dat overigens niet en uit onderzoek is gebleken dat veel mensen weblogs als een betrouwbare bron zien.
 • Wikipdia: de menselijke encyclopedie: niet op ieder moment even betrouwbaar maar over het algemeen wel, omdat mensen er elkaar corrigeren.
 • Vergelijk.nl, waar mensen reviews van producten geven
 • Menselijke marketing vraagt om openheid, aanpasbaarheid, delen, participatie, transparantie, mond-tot-mond reclame en co-creation. Een heel mooi voorbeeld van menselijke marketing is vrije software:

 • de code is open (open source en transparant)
 • de software is aanpasbaar (read en write /customization)
 • mag gedeeld worden (share)
 • wordt samen ontwikkeld (co-creation)
 • het moet het hebben van mond-tot-mond reclame en die krijgt het ook:

(k)Ubuntu: super geweldig

WordPress blog software

Firefox – Wikipedia


Firefox 2

Maar het blijft niet beperkt tot software. Sectoren die in opkomst zijn, zijn die van de muziek, beeldmateriaal en teksten. Beperkingen, zoals het strikte copyright worden uit de weg geruimd en vervangen door vrijere licenties, zoals die van creative commons.

Dit gaat niet altijd zonder slag of stoot. De weerstand komt vooral uit de hoek van de bedrijven die afhankelijk zijn van licenties, copyright en patenten, zoals Microsoft, de Buma Stemra en Brein. Uiteindelijk zullen dit soort bedrijven de strijd tegen de menselijke marketing waarschijnlijk toch verliezen, want:

“The soft overcomes the hard; the gentle overcomes the rigid. Everyone knows this is true, all we have to do is put it into practice..”.

11 februari 2008     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

9 reakties

 1. 1 Online Marketing Blogkermis #7: thema “2008″ | Usarchy: Usability & Online Marketing:

  […] 2008 – het jaar van de menselijke marketing? […]

 2. 1 jacqueline:

  Wat een mooie verrassing om mijn eigen klantropologische visie op marketing hier en dus ook op de Blogkermis tegen te komen!

 3. 1 Feitze:

  Waarom staat kletskous.com niet meer op Planet Ubuntu-nl?

  En een tijdje terug stond hier toch ook iets over Microsofts mond-tot-mond reclame (die brieven naar de PU enzo), mischien dat mensen door dat soort dingen mond-tot-mond reclame toch wat minder serieus gaan nemen.

 4. 1 Catharina:

  Bij Ubuntu-nl hebben ze nieuwe regels opgesteld en daar voldoet kletskous niet aan, dus toen hebben ze de feed verwijderd.

  En ja er wordt natuurlijk ook gemanipuleerd ,maar daar is vaak wel doorheen te prikken.

 5. 1 Marketing Podcast.nl » De online blogkermis:

  […] 2008 – het jaar van de menselijke marketing? door Catharina Bethlehem (Kletskous) Marketing dus van mens tot mens en niet meer top down van bedrijf tot mens. Kennelijk zijn we te vaak belazerd en geloven we er niet meer in. Het internet leent zich hier bij uitstek voor. Een paar voorbeelden… […]

 6. 1 aankondiging Online marketingblog kermis #8 | Enthousiasmeren:

  […] 2008 – het jaar van de menselijke marketing? Catharina Bethlehem – Kletskous […]

 7. 1 Jim Stolze » 18 marketing trends voor 2008:

  […] Het jaar van de menselijke marketing door Catharina Bethlehem (Kletskous) Marketing dus van mens tot mens en niet meer top down van bedrijf tot mens. Kennelijk zijn we te vaak belazerd en geloven we er niet meer in. Het internet leent zich hier bij uitstek voor. Een paar voorbeelden… […]

 8. 1 Blogkermis: blogs over online marketing in 2008 - Frankwatching:

  […] 2008 – het jaar van de menselijke marketing? – Catharina Bethlehem, Kletskous […]

 9. 1 Welkom bij de online blogkermis 2008! » fackeldeyfinds.:

  […] bleek ik ook al indirect mee te doen want de bijdrage van Catharina Betlehem genaamd ‘2008-het jaar van de menselijke marketing’ verwijst naar mijn eigen ‘human to human marketing visie’.Maar wat is dat eigenlijk […]

 10. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)