Reporters without borders – het is vandaag Online Free Expression Day

handbook-for-bloggers-and-cyber-dissidents.gif

Reporters without borders hebben 12 maart uitgeroepen tot “Online Free Expression Day“. Voortaan zal dat elk jaar op deze dag het geval zijn.

In een aantal landen zitten journalisten en bloggers in de gevangenis voor hun uitingen. Reporters without borders is in 1985 opgericht en zet zich in voor zaken als persvrijheid en nu ook vrije meningsuiting op het Internet. Ze doen dat niet alleen met woorden maar ondersteunen ook financieel mensen die hierdoor in de problemen komen.

Tenminste 62 cyber-dissidenten zitten er nu in de gevangenis, terwijl meer dan 2600 websites, blogs of discussie fora zijn gesloten of ontoegankelijk gemaakt in het jaar 2007.

Opmerkelijk is dat de Unesco op het laatste moment heeft besloten om Online Free Expression day niet meer actief te ondersteunen. Reporters without borders denken dat dat is vanwege druk van bepaalde landen, die het met dit soort vrijheden niet al te nauw nemen.

Reporters without borders heeft een lijst opgesteld van de “vijanden van het Internet”. Op deze lijst staan de volgende landen: Belarus, Burma, China, Cuba, Egypte, Ethiopie, Iran, Noord Korea, Saudi Arabie, Syrie, Tunisie, Turkmenistan, Uzbekistan, Vietnam en Zimbabwe. In negen van die landen worden vandaag cyber-demonstraties gehouden.

Reporters without borders hebben ook een handboek opgesteld voor bloggers en cyber-dissidenten. De engelstalige versie kun je hier downloaden.

12 maart 2008     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)