Oproep: bevrijd ons van het juk der gesloten software

Er is behoorlijk wat ophef ontstaan in computerland omdat Apple in een update van iTtunes ook Safari, de webbrowser van Apple automatisch mee heeft geinstalleerd op de computers van Windows gebruikers. Zowel Microsoft als Mozilla zijn hier niet over te spreken. Nu moet Microsoft niet zeuren want die verdienen hun geld al jaren via soort gelijke praktijken, maar Mozilla, de ontwikkelaar van Firefox heeft meer recht van spreken.

Op het blog van John Lilly, de CEO van Mozilla wordt veel gereageerd op het onderwerp, zoals ook hier op Tweakers. Grofweg zijn er drie soorten reacties:

  1. Mensen moeten niet zeuren, hadden ze maar beter op moeten letten bij de update (de installatie stond standaard aangevinkt maar veel mensen hadden dat niet gezien)
  2. Ach, wat maakt het uit, goede marketingtactiek van Apple
  3. Het is slecht voor het vertrouwen wat mensen hebben in software ontwikkelaars (het punt wat ook in het blog wordt gemaakt)

Zelf ben ik altijd weer blij als ik dit soort berichten lees, dat ik vrije software gebruik en niks met dit soort gedoe van doen heb.

Ik moet er niet aan denken dat er zomaar dingen op mijn computer worden geinstalleerd waar ik niet om gevraagd heb en dan al helemaal geen software met een geheime code, waarvan niemand, behalve dan het bedrijf zelf,  weet wat het doet.

Oh ja en flash gaat er nu ook af, een van de laatste niet vrije software op mijn computer en die ik nodig heb om sommige websites en filmpjes te bekijken.  Gelukkig komt het einde daar ook van in zicht want de vrije ontwikkelaars zijn bezig met Gnash, een vrije applicatie die nu in beta is en die ik nu ga testen. Helaas zit ik dan nog met een paar dingen opgescheept, waar ik echt niet zonder kan, zoals de driver voor mijn videokaart, maar daarvoor is ook een vrije driver in ontwikkeling en die schiet al lekker op.

Als nu iedereen die ook vindt dat het slecht is voor het vertrouwen in ontwikkelaars dat er ongevraagd allerlei troep op je computer terecht komt ook vrije software gaat gebruiken, dan gaan deze ontwikkelingen nog veel sneller dan het nu al gaat. Dan zal bijvoorbeeld een leverancier van videokaarten het niet meer in zijn hoofd halen om geen linux drivers mee te leveren en kan iedereen straks besluiten of hij al dan niet vrij wil zijn en in controle over de eigen computer.

Dus, even diep adem halen  en dan snel naar de website van Ubuntu om daar jezelf te bevrijden van het juk der gesloten software en de wereld een dienst te doen. Een voorgeinstalleerd laptopje bij Mingos bestellen mag natuurlijk ook, graag zelfs en de minst dapperen kunnen eens beginnen met het downloaden van Firefox.

23 maart 2008     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)