Principes nog maar even terug in de ijskast

Zaterdag hier met veel bombarie aangekondigd dat ik Flash plug-in van de computer zou gooien. Heb ik ook gedaan en nu zit ik te klooien met Gnash.  Deze vrije flash speler is nog in beta maar schijnt al van alles te kunnen. Nou hier dus niet; tot nu toe heb ik nog geen enkel Youtube filmpje o.i.d. kunnen zien en allerlei websites zeuren aan mijn kop dat ik Flash moet installeren. Tot overmaat van ramp zag ik dat net het complete Southpark archief online is gezet. Kom ik op die site en wat krijg ik te zien:

get flash

Ok fat ass… jij voorlopig weer je zin.

25 maart 2008     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

18 reakties

 1. 1 Ubert:

  Jammer voor je, het was leuk geweest….. Microsoft dominatie

 2. 1 Catharina:

  In dit geval ligt het eens een keer niet aan Microsoft dominantie, maar aan Adobe, die de specificaties van de flash speler geheim houdt. De Gnash ontwikkelaars proberen dat nu via reverse engineering op te lossen.

 3. 1 Ubert:

  sorry, maar wat bedoel je precies met reverse engeneering? gewoon proberen, en wachten tot iets werkt?

 4. 1 Dano:

  Je hebt waarschijnlijk niet de bèta gedownload, maar een eerdere versie. De bèta valt wel te downloaden:
  – installeer gnash-common met alle ‘afhankelijkheden’
  – installeer gnash
  – installeer mozilla-plugin-gnash
  dan staat de bèta erop
  Nu over de werking.
  In sommige gevallen werkt het beter dan Adobe’s flash, de filmpjes van youtube zijn sneller geladen en lijken wat vloeiender af te spelen.
  Daarentegen zijn er ook wat minpunten:
  Sommige knoppen werken niet:
  – fullscreen lukt niet
  – tijdbalk is wel te verschuiven maar haalt niks uit
  – sommige flash filmpjes doen het niet (bijvoorbeeld van de trailer van die open movie
  Ook de tekst die bij flash erbij staat is minder duidelijk, minder goed ‘geantialiased’.
  Als ik jou was zou ik het bij Hardy nog een keer proberen, dan is het ook wat makkelijker:)
  Ze zijn hard bezig, bij de Free Software Foundation werd dit pakket dan ook als zeer belangrijk bestempeld. Ze zijn van plan om ook OpenGL in de filmpjes te gebruiken, zodat het afspelen van filmpjes en animaties vloeiender wordt (dit zou dan Gnash beter maken dan Adobe Flash.) Flash
  @ubert, reverse engeneering betekent dat je geen informatie over een formaat (bij deze flash) hebt, en zelf uit moet pluizen wat alles doet. Gevaar is wel dat als de fabrikant (Adobe) iets veranderd in de software, en alle software updatet, Gnash het niet meer zou doen.
  Ik vind eigenlijk dat filmpjes op internet in ogg-formaat moeten worden aangeboden. Firefox en Opera gaan dit ook ondersteunen door een speciale tag.

 5. 1 Catharina:

  @ Ubert: reversed engineering is dat ze uitgaan van de oplossing – de Flash speler dus – en dan terug redenerend proberen uit te zoeken hoe die werkt.
  Hier staat meer: http://nl.wikipedia.org/wiki/Reverse_engineering

  @Dano: dank je wel voor je uitgebreide reactie. Ik heb Hardy al maar weet jij of daar nu de beta in zit of een oudere versie? Ik zal het in ieder geval nog een keer proberen.

 6. 1 dano:

  Ja, ik bedoelde ook dat je het bij http://packages.ubuntu.com/search?keywords=gnash&searchon=names&suite=hardy&section=all moest downloaden.

 7. 1 dano:

  Sorry voor de herhaaldelijke posts, maar ik zag ze niet

 8. 1 Catharina:

  Ligt niet aan jou maar aan mijn spamfilter die wat raar aan het doen is. Zelfs mijn eigen berichten kwamen er niet meer door 🙂

 9. 1 dano:

  Ok, het zou leuk zijn als je de ervaring laat weten!

 10. 1 Werner:

  Ok, even Gnash uitproberen…
  Flash eraf gooien…
  Zo, dat is dat…
  Nu Gnash installeren…
  Hey, hij doet ’t niet!
  Nou, dan maar weer Flash erop…
  Hey, die doet het ook niet meer!
  Ongetwijfeld zal ik ooit wel weer een systeem hebben waarop ik Flashfilmpjes kan bekijken, maar voorlopig dus even niet.
  Maar… ieder nadeel hep zijn voordeel, 12 seizoenen van 14 episodes South Park kijken zou een heleboel tijd kosten. En dat zou dan ten koste kunnen gaan van mijn sociale leven, als avatar op Second Life bijvoorbeeld.
  Wel te gek dat ze alle episodes van Second Life op het net hebben gezet! Maar waarom hebben ze dat eigenlijk gedaan? Er is beslist rekening gehouden met de mogelijkheid dat deze actie de verkoop van de South Park DVD’s niet te goede komt. Natuurlijk worden de filmpjes steeds onderbroken door reclame, maar zouden die reclame-opbrengsten dan hoger zijn dan de winst op de DVD-verkoop? Je zou haast denken van wel. Of is er een andere reden?

 11. 1 Werner:

  Mocht iemand geinteresseerd zijn om iets van mijn voorgaand bericht te willen begrijpen, dan zou ik hem/haar willen aanraden om te overwegen om de tweede keer dat ik de naam ‘Second Life’ gebruik deze te vervangen door ‘South Park’. Mijn verontschuldigingen voor het ongemak.

 12. 1 dano:

  @Werner, heb je de mozilla-plugin er ook op?

 13. 1 Catharina:

  Ik ben toch nog wat in de war. Zit die beta van Gnash niet gewoon in synaptic van Hardy of is dat die oude versie?

 14. 1 Catharina:

  @Werner: ik ben wat later op Second Life vanavond als ik nog kom.. moet eerst een docu zien.

 15. 1 dano:

  @Catharina
  ja de bèta is 0.8.2 , dat is de Hardy versie momenteel ook.

 16. 1 dano:

  @Catharina, ik heb het op Hardy geprobeerd, maar daar spelen de filmpjes niet af.

 17. 1 Catharina:

  ok, dan maar even wachten; hopelijk is het opgelost bij de officiele release.

 18. 1 doan:

  Hij doet het toch wel! Dit nadat ik de Gnome compositor had uitgezet, wat mijn videokaart (de driver dan) eigenlijk niet ondersteund (geen DRI.) Maar er zijn wel nog steeds dezelfde problemen die ik hierboven beschreef.

 19. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)